BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,16
ALTIN 2.450,45
HABER /  GÜNCEL

Bahçeli milliyetçiliği tarif etti

Toplumsal barış baltalanmaya çalışıldığı bir ortamda MHP lideri Bahçeli'nden çağrı var. Bahçeli, kavram karmaşasına son verdi ve milliyetçiliği yeniden tarif etti:

Abone ol

Etnik husumetten beslenen tahriklerin toplumsal huzurun önündeki en büyük tehlike olduğuna işaret eden MHP lideri, ‘Kan bağına ve soya dayalı milliyetçilik anlayışını reddediyoruz’ dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’de toplumsal huzurun önündeki ‘en büyük tehlikenin’, etnik husumetten beslenen tahriklerin sürmesi olduğunu belirterek, MHP’nin ‘Milliyetçilik’ tarifini yeniden yaptı. Bahçeli milliyetçiliği ‘Kan bağına ve soya dayalı milliyetçilik anlayışının her şekli, Türk milliyetçiliğine yabancıdır, aykırıdır.

Türk milliyetçiliği din, dil, ırk ve mezhep temeline dayalı ayrılıkçılığa kapalıdır. Türk milliyetçiliği, Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesi Türk sayan, her türlü ayrımcılığı ve dışlanmayı reddeden, birleştirici, toparlayıcı ve bütünleştirici bir zihniyeti temsil eder’ diyerek yeniden tanımladı.

Bahçeli, dün düzenlediği basın toplantısında tüm siyasi partilerin Türkiye’nin kaderini ilgilendiren temel sorunlarda birleşmelerinin ‘zorunluluk’ olduğunu belirtti, 4 maddelik öneri sıraladı:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda, millet kavramı birleştirici bir oluşum olarak kabul edildi. Etnik köken, dil ve din gibi farklılıklara bakılmadı. Devletin temelinde bu milli bağ yatıyor.

Burada kan bağı ve soy birliği değil, vatandaşlık bağı esastır. Türk vatandaşlarını Türk milletine bağlayan bağ, sadece ve sadece hukuki bir bağ olan vatandaşlık bağıdır.

Türk vatandaşlığı ve Türk milli kimliği, Türk milletini ortaklaşa oluşturan Türk vatandaşlarının etnik kökenlerini, din ve dillerini inkar anlamına gelmez. Atatürk’ün, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ vecizesinde Türklük ırka dayalı bir anlam taşımıyor.

TC devleti tektir. Ülkesi ve milleti birdir. Ortak milli sembollerin başında gelen Türk bayrağı bütün Türk vatandaşlarının ortak mukaddesatıdır. Milli egemenliğinin ve bağımsızlığının simgesidir. Milli birlik ve bölünmez bütünlüğümüzün dayandığı temelle tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek dil ülküsüdür. Etnik, din ve dil farklılığıha dayanarak bu temel ilkeleri yıkmaya çalışmak, devletin varlığına kastetmek anlamı taşır.

Sokak yok

Bahçeli, ülkücü kitleyi de şöyle uyardı: ‘Hain tahriklere karşı azami teyakkuz halinde olmanız hayati önem taşıyor. Etnik tuzaklar kuran hainler, Türk milliyetçilerini kanunsuz eylemlerin içine çekemeyecek, bir kardeş kavgasının tarafı haline getiremeyecek. Hiçbir güç, milliyetçileri sokağa çekerek kırdıramayacak. Bu vatanın çocuklarının eline silah alıp sokağa dökülmesine asla izin verilmeyecek.’

Haber: Süleyman DEMİRKAN
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr