BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,17
ALTIN 2.451,71
HABER /  GÜNCEL

Çiçek, sakıncalı kelimeyi çıkarttı

'Vatana ihanet' suçunu düzenleyen yeni TCK'nın 302. maddesinde skandal son anda farkedildi. Bakan Çiçek maddede yer alan o sakıncalı kelimeye müdahale etti.

Abone ol

Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı ‘Vatana ihanet’ suçunu düzenleyen TCK’nın 125. maddesinin yerine yeni TCK’ya giren 302. maddede sürpriz bir değişiklik yapıldı.

‘Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik elverişli bir fiil işlenmesi’ şeklindeki meddede yer alan ‘Elverişli’ sözcüğü sakıncalı bulundu.

Kurmayları Adalet Bakanı Cemil Çiçek’i, ‘Bu tek sözcük çıkarılmazsa, PKK ve Öcalan’ın ‘Biz terör örgütü değil Filistin Kurtuluş Örgütü gibi devletleşme sürecinde bir yapıyız’ savunmasını yasamıza taşımış oluruz. Türkiye’nin başına büyük sorunlar çıkar. Öcalan’ın, uluslararası mahkemede yargılanması bile tartışmaya açılabilir’ diye uyardılar. Bunun üzerine sözcük Çiçek’in talimatı ile metninden çıkarıldı.

Madde 1 Haziran’da rötuş yapılmadan aynen yürürlüğe girseydi Öcalan’ın avukatlarının ve PKK’nın en başından beri istediği gibi Birleşmiş Milletler Savaş Hukuku Sözleşmesi’nin uygulanması ve ‘Öcalan’ın savaş suçlusu olarak’ yargılanması gerektiğini iddia edebilecekti.

Haber: Oya Armutçu
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr