BIST 10.046
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.408,30
HABER /  GÜNCEL

'Necip Fazıl yılı fiyasko oldu’

“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şaşaalı bir törenle ilan edilen Necip Fazıl yılı skandal, rezalet ve tam bir fiyasko oldu.” Bu sözler Necip Fazıl'ın oğlun

Abone ol

Kısakürek’i bu denli kızdıran ve sitem etmesine sebep olan olay ise devletin yaklaşık bir yıl önce ilan ettiği “Necip Fazıl Yılı”na ilgisizliği.

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Üstad’ın doğumunun 100. yılı dolayısıyla Mayıs 2004’ten Mayıs 2005’e kadar olan bir yılı “Necip Fazıl yılı” ilan et-ti. Oğul Kısakürek’e göre bakanlık bir yıl içinde ‘laf kalabalığından başka hiçbir şey yapmadı’. Necip Fazıl’ı anma adına ya- pılanlar ise yanlış ve göstermelik işlerden ibaret. Devletin ‘Üstad’ adlı belgesele tek kuruş yardımı bile yok.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve bazı milletvekillerinin de katıldığı törende ilk kez gösterilen “Üstad” adlı belgeseli devletin değil, Büyük Doğu Yayınları’nın hazırladığını söyleyen Kısakürek şöyle konuştu: “Galada duygusal sözler söyleyen, gözyaşı dökenler ve ‘size her türlü desteği vereceğiz’ diyenler, sözlerini tutmadı. Bize destek vermedikleri gibi kendileri de hiçbir şey yapmadı. Üstad ile gönül bağı olduğunu söyleyen insanların samimiyetine inanmıyorum.”

Mehmet Kısakürek’in senaryosunu yazdığı “Üstad” belgeselinin galası, 19 Haziran 2004’te Atatürk Kültür Merkezi’nde görkemli bir törenle yapılmış ve bu törende dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Mayıs 2004-Mayıs 2005 arasını Necip Fazıl yılı ilan ettiklerini söylemişti. Galaya Başbakan’ın ve bazı bakanların katılması, medyada ‘Devletin, Necip Fazıl ile barıştığı’ yönünde yorumlara neden olmuştu. Ancak Kısakürek’e göre böyle bir şey yok. “Devlet, kimseyle küs ya da barışık değil.” diyen Kısakürek, “Bakanlığın hazırladığı kitapta, Üstad’ın doğum tarihi bile yanlış yazılmış. Kitapta üstadın şiirine bile dil uzatılmış, Necip Fazıl’ın şiiri intihal yani çalıntı denmiştir. Bugüne kadar hiçbir karşıtı, hiçbir muhalifi, Üstad’ın şiiri hakkında tek kelime söylememiş, söyleyememiştir. Vaziyet tek kelimeyle bir rezalettir. Bize bir şey sormadılar. Sadece kitap aşamasında bizden fotoğraf istediler, o zaman bir kitap çıkaracaklarını öğrendim.” şeklinde konuştu.

Bakanlığın, söz vermesine rağmen “Üstad” filmine maddi destek vermediğini, filmin yayınlatılması için hiçbir girişimde bulunmadığını ifade eden Kısakürek, şunları söyledi: “Destek anlamında ciddi sözler verildi, ancak bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bu belgesel kültür hayatımız için çok önemliydi. Çünkü, doğru dürüst hayatı bile bilinmeyen bu çapta bir insanın, belge niteliğindeki filmine hiçbir ilgi göstermediler. Hem maddi hem de manevi ilgisizlikten bahsediyorum. Bu mevzuda bize başbakan yardımcısı tarafından birçok söz verildi. Ama bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Biz bu filmi kendi imkanlarımızla çektik, kendi imkanlarımızla yayınladık. Sağ olsun belgesele sadece CNN Türk ilgi gösterdi ve bir bölümünü yayınladı.”

Başbakan haricindeki devlet erkânının Üstad konusundaki iyi niyetinden şüphe ettiğini belirten Kısakürek, “Devlet, gözyaşı döktü. Duygusal anlar yaşandı. Devlet içinde Üstad’ı seven, onunla gönül bağı olan insanlar var. Ancak bu sevgi kâfi derecede değil. Çünkü, Üstad ile ilgili bir yıl ilan ediyorsunuz; ama ondan sonra bu işin altından kalkamıyorsunuz. Biz adını koyalım da gerisi gelir gibi bir niyet var mı bilmiyorum. Zaten bu yıl da sadece ve sadece Sayın Başbakan’ın iyi niyeti ile uygulamaya konuldu.” dedi. Üstad’ı anlamak konusunda bir mesafe kaydedilmediğini belirten Kısakürek, “Son derece de beyefendi bir müsteşar var. Ama bir şey yapılamadı. Sebep olarak da bir başbakan yardımcısı tarafından eski Kültür Bakanı gösterildi. ‘Erkan Mumcu gitti, gidecek. O gitsin her şey yoluna girecek, çünkü açılımları tıkıyor.’ dediler. Kardeşim Ömer’in cenazesinde yanıma yaklaşan bir başka bakan, ‘O gitti, önümüz açıldı.’ dedi. Ancak yeni bakan da Üstad ile ilgilenmedi.” diyerek dert yandı.

‘İyi niyetli tek kişi Başbakan’

En büyük pişmanlığının belgesele destek için yazılı olarak Kültür Bakanlığı’na başvurması olduğunu söyleyen Kısakürek, bunu bir kaza olarak değerlendiriyor: “Gaflete düştük. Başvurduk ve bakanlık bize 5 bin VCD için 5 milyar yardım verdi. Bir de bu VCD’lerin yarısını da onlara yollayacakmışız. Bunu kabalık olarak algıladık ve destek isteme yazımızı geri çektik. Sonuç olarak Üstad’ın onların alâkasına ihtiyacı olmadığı ortaya çıktı. Necip Fazıl yılını skandal, rezalet, fiyasko olarak görüyorum. Bu mevzuda hüsnüniyet sahibi tek kişinin olduğuna inanıyorum hükümette. O da Başbakan Tayyip Erdoğan.”

Haber: Abdullah Kılıç
Kaynak: