BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,68
ALTIN 2.408,14
HABER /  GÜNCEL

Schröder'e sözde soykırım uyarısı

Ermeniler, "sözde soykırım iddialarını" tüm dünyaya kabul ettiriyorlar. Almanya'da da önümüzdeki günlerde yapılacak olan oylama için Erdoğan, Schröder'i uyardı.

Abone ol Başbakan Tayyip Erdoğan dün Ankara’da bir araya geldiği Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’e sözde Ermeni soykırımı konusunda uyarıda bulundu.

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Alman Parlamentosu’nda soykırımın tanınması için yapılacak oylamayı hatırlatarak, “Soykırımı tanırsanız Almanya’daki çok sayıda Türk’ün ülkenize olan entegrasyonu zorlaşır. Şu an iyi seviyedeki ilişkilerimiz de sıkıntıya uğrar.” dedi. Schröder ise bir Alman atasözünü hatırlatarak, “Açık denizlerde ve parlamentolarda işiniz Allah’a kalmıştır.’’ diye karşılık verdi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Alman Başbakan, Fransa'da 29 Mayıs'ta yapılacak Anayasa referandumuyla ilgili endişeleri gidermeye çalıştı. Schröder, “Türkiye-AB süreci çok stratejik ve tarihsel önemi olan bir konu. Bir AB üyesi ülkede Avrupa Anayasası için yapılacak referandum Türkiye-AB sürecini etkilemez." şeklinde konuştu. Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonun kaldırılmasına da destek veren Schröder, Türkiye’nin reformlara devam etmesi, AB’nin de müzakerelerin zamanında başlamasını sağlaması gerektiğini söyledi. Alman Başbakan, Ankara Antlaşması’nın Uyum Protokolü’nün 3 Ekim’den önce imzalanması gerektiğinin de altını çizdi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider basının karşısına geçti. Sözde Ermeni soykırımı konusu burada da gündeme gelirken Alman Başbakan, Erdoğan’ın, Ermeni soykırımı iddialarını araştırmak üzere ortak komisyon kurulması önerisinin takdire değer olduğunu ve Ermenistan tarafından kabul edilmesini umduğunu ifade etti. Konunun esasen Türkiye ve Ermenistan’ı ilgilendirdiğini; ancak ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Schröder, Almanya'daki arşivlerin de açık olduğunu ve Alman tarihçilerin de bu çalışmaya katılmayı kabul edeceklerini söyledi.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasıyla ilgili talepte bulunup bulunulmadığına ilişkin bir soru üzerine Schröder, “Bu konuda daha ileri aşamaya gelsek memnun olurdum. Bu konu belli bir sabır gerektiriyor.” derken, Erdoğan, “Schröder’den bana herhangi bir talep gelmedi. Gayet net söylüyorum.” karşılığını verdi. Konuk başbakan, Ankara’daki temaslarının ardından geçtiği İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek Patrik Bartholomeos ile basına kapalı görüştü. Schröder, kendisine fahri doktora unvanı veren İstanbul Marmara Üniversitesi’nde yaptığı açıklamada ise gayrimüslimlerin kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, üyelik müzakerelerinin 3 Ekim’de başlaması için yerine getireceği koşulların ayrıntısını bildiğini belirten Schröder, “Türkiye'deki gayrimüslimlerin durumu benim ve vatandaşlarım için önemli. Bu nedenle bugün Patrik I. Bartholomeos ile bir araya gelmek benim için çok önemliydi. Kendileri de Türkiye'nin reform sürecinde büyük ümitler beslemekte.'' dedi. Almanya Başbakanı, Türkiye'ye AB üyelik sürecinde verdiği net desteği yineledi. Gerhard Schröder, "Almanya, sizin yanınızda olacaktır. Türkiye'nin dostu olarak, Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğim." dedi. Avrupa ile Türkiye'nin tarihî nedenlerle bir araya gelemeyeceğini söyleyenlerin ortak tarihin önemli bölümlerini göz ardı ettiklerini belirten konuk başbakan, "Avrupa felsefesi ve sosyolojisinin ekolleri, Atatürk'ün kurduğu ulus devletin teorik temellerini de oluşturmuştur.'' diye konuştu. Alman Başbakan, güvenlik güçlerinin insanlara kötü davranması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması, kadınlara karşı ayrımcılığın Avrupa'nın ortak değerleriyle bağdaştırılamayacağı uyarısı da yaptı.

AB lastiğini gereceğiz ancak koparmayacağız

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile zorlu bir müzakere sürecine gireceğini hatırlatırken izlenecek politikaya ilginç bir tanımlama getirdi. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini lastiğe benzeten Gül, “Lastiği sonuna kadar sündüreceğiz; ama koparmayacağız.” dedi. Dışişleri Bakanı Gül, TBMM AB Uyum, Dışişleri, İnsan Hakları Komisyonu üyesi AK Parti ve CHP’li yaklaşık 40 milletvekiline dış politikadaki son gelişmelere ilişkin önemli açıklamlar yaptı. Geçtiğimiz hafta Brüksel’e yaptığı gezide alınan önemli bir kararı açıklayan Gül, AB ile polemik doğuracak açıklama yapmama konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Ömer Şahin, Ankara


Alman lidere ilk Türk fahri doktora unvanı

Almanya Başbakanı Schröder’e, kamu hukuku ve siyaset bilimi konularındaki uluslararası hizmetlerinden dolayı Marmara Üniversitesi (MÜ) tarafından törenle “Fahri Hukuk Doktoru” unvanı verildi. Unvan, bir Alman devlet adamına bir Türk üniversitesi tarafından verilen ilk ‘fahri doktora’ oldu. Bu arada, Schröder, Ankara ve İstanbul temaslarında Vakit gazetesi muhaberlerinin, gazetelerinin Almanya’da kapatılmasına ilişkin, “Uygulamanız Kopenhag Kriterleri’ne uyuyor mu?” şeklindeki sorularıyla karşılaştı.Benzer soruların gelme ihtimaline karşı Vakit muhabiri, Marmara Üniversitesi'ndeki törene alınmadı.

HABER: Erdal Şen - İsa Sezen
KAYNAK: