BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İnternetin reklam pastası büyüdü

İnternet, Türkiye'yi bir örümcek ağı gibi sardı. Artık her iş internetten yapılıyor. İş dünyasını ayakta tutan reklamlar da internet dünyasında git gide büyüyor.

Abone ol

2004 yılında 7-10 milyon dolar arasında bir hacme ulaştığı iddia edilen Türkiye Internet reklamcılığı pazarının, 2005 yılında yüzde 25-50 arasında büyüme göstereceği öngörülüyor.

Medyanet Reklam Satış Koordinatörü Kıvan Odabaşı, Türkiye’de reklam pazarının büyüklüğünün 2004 yılında 1.3 milyar dolar olduğunu, Internet reklamcılığının toplam pazardan binde 6-9 arasında bir pay aldığını söyledi. Türkiye’de Internet reklamcılığının 2005 yılında yüzde 50 oranında büyüyeceğini öne süren Odabaşı, ADSL kullanımının yaygınlaşmasıyla Internet kullanıcı sayısında hızlı bir artış olduğunu ifade etti.

Odabaşı, “Internet reklamcılığının bu hızlı büyüme eğilimine Internet kullanıcı sayısının artmasının yanı sıra Internet’teki hedef kitlenin aslında satın alma kararını veren, CRM gözlüğü ile bakarsak daha çok harcama kapasitesine sahip bir tüketici kitlesi olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Internet tüketicisini anlamak ve onların gereksinimlerini doyurmak reklamveren için çok önemli” dedi. Internet’i reklam ve satış mecrası olarak kullananların başında finans ve otomotiv sektörlerinin geldiğini belirten Odabaşı, son dönemde emlak sektörünün de Internet’i keşfettiğini kaydetti. Odabaşı, toplu konut şirketi Soyak’ın geçen yıl Olympiakent’te yaklaşık 600 konutun satışının çeşitli Internet sitelerinde yer alan bannerlar sayesinde çevrimiçi rezervasyon aracılığıyla gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

“Faydalarının anlaşılması için süreç gerekli”
Mynet Genel Müdürü Emre Kurttepeli, 2004 sonu itibari ile ABD’de reklam gelirlerinden yaklaşık yüzde 8 pay alan Internet mecrasının Türkiye’de reklam harcamalarından yüzde 1’in altında pay elde ettiğini ifade etti. Kurttepeli, “2004 yılı tahmini Türkiye Internet reklam harcaması yaklaşık 10 milyon dolar. Internet ABD ve Avrupa’da en hızlı ve en çok büyüyen mecra konumunda. Türkiye’de reklam harcamaları 2004 yılı sonu itibari ile yaklaşık 1.3 milyar dolar. Özellikle 2004 Eylül ayından beri Internet reklamcılığındaki gelişmeler önümüzdeki dönemin çok parlak bir dönem olacağına işaret ediyor. Bugün reklam harcamalarında ilk 500 sırayı alan markaların bir çoğu için Internet mecrası vazgeçilmez bir mecra olarak yerini aldı" dedi.

Kurttepeli, Internet’in hızlı gelişiminin reklam ve iletişim araçlarına önümüzdeki yıllarda çeşitlilik kazandıracağını, daha hareketli reklam prodüksiyonlarının Internet’te de kullanılmaya başlanacağını sözlerine ekledi.

Internet medya planlarında
Rafineri Reklam Hizmetleri Trafo Grup Direktörü Mehmet Bali, 2004 yılında Internet reklam pazarının yaklaşık 8 milyon dolar olduğunu, 2005 yılında pazarın yaklaşık yüzde 25’lik bir artışla 10 milyon dolara, 2006 yılında ise 15 milyon dolar seviyelerine ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti. Internet reklamcılığının kişi başına erişim maliyetlerinde radyo ve televizyon gibi ucuz mecralarla rekabet edebilecek durumda olduğuna değinen Bali, “Internet reklamcılığının en büyük avantajı, sunulan interaktivite ile marka deneyimini daha etkin bir şekilde yaşatabilmesi. Daha yaratıcı işlerin yapılabilmesi ve buna bağlı olarak click-through oranlarının yükselmesinin önündeki en büyük engel ise sitelerin koydukları düşük kb sınırlamaları. Bağlantıların yükselmesiyle birlikte, Türkiye’nin de dünya Internet reklam sektöründeki teknolojik gelişmelere ayak uyduracağını umuyoruz” dedi.

İtici güç ADSL

Reklamcılık Vakfı Başkanı Faruk Kaptan, ADSL’in yaygınlaşmasının Internet alanındaki iletişimi çok daha fazla kullanır hale getireceğini dile getirerek, ADSL’le Internet’te sadece bazı sitelere ve portallara reklam vermekten öteye geçileceğini söyledi. Şirketlerin kendi sitelerinde belirlediği alanlarda tüketiciyle etkileşimli ilişkilere gireceğini ifade eden Kaptan, “O zaman markalar sadece banner, pop-up gibi Internet reklamı tipleriyle değil, daha fazla olasılıkla ortaya çıkacak” dedi.

Reklamcılar Derneği Yetkilisi Hülya Olgun ise Internet reklamcılığında geçen yıl yüzde 40 civarında büyüme gerçekleştiğini belirterek, toplam reklam yatırımlarının binde altısının (7-9 milyon dolar) Internet’te gerçekleştiğini söyledi. Olgun, yeni bir mecra olmasından dolayı Internet reklamlarında planlı bir şekilde kullanılma alışkanlığının henüz yerleşmediğini ifade ederek, “Avrupa ve ABD'de Internet reklamcılığı diğer mecralarla yarışırken bizde durum böyle değil. Zamanla mecranın kullanılma alışkanlığı yerleştiğinde ve Internet ölçülebilir bir mecra haline geldiğinde kullanımının artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

KAYNAK: www.BThaber.net