BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,87
ALTIN 2.432,92
HABER /  POLİTİKA

Başbakan satışları patlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gazeteciler ikram etmesinin ardından dikkatleri üzerine çeken salep Burdur'un Bucak ilçesinden yurda dağılıyor

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gazetecilerle yaptığı sohbette Bucak salebini adres gösterdiğini hatırlatan Ayaz, "Başbakanımız buraya daha önce geldiğinde de kendisine salep ikram ettik ve gerek konutta gerekse Başbakanlıkta Bucak salebinin içildiğini biliriz. Başbakanımız adres gösterdikten sonra Bucak salebinin hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz" dedi.

Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen, vatandaşlar ve tüccarlar tarafından toplanara çekirdek halinde Bucak'a getirilen salebin, burada işlenerek toz halinde yurt geneline pazarlandığını bildirdi.

Bucak'ta 15 kadar esnafın salep ticaretiyle uğraştığını söyleyen Ayaz, "Türkiye'de tüketilen yaklaşık 10 ton salebin 9 tonu Bucak'ta işlenip, pazara sunuluyor. Yani Türkiye'nin salep ihtiyacının yüzde 90'ını Bucak karşılıyor" dedi.

Salebin hem sıcak içecek hem de dondurmaların ham madesi olarak kullanıldığını anlatan Ayaz, salebin kış aylarında insanların içini ısıttığını, yaz aylarında da dondurmalara lezzetini ve kokusunu verdiğini söyledi.

YARIM ASIRLIK TÜCCAR

Bucak'ta 52 yıldır salep tüccarlığı yapan Nuri Güzel, salebi nasıl işlediklerini AA muhabirine anlattı. Salebin orkide familyasından köklü, otsu bir bitki olduğunu, yabani orkidelerin köklerinde yumru yapanına salep denildiğini belirten Güzel, salebin dağlarda, ormanlık ve çayırlık alanlarda kendiliğinden yetiştiğini kaydetti.

Yumrunun önce yıkanıp, kaynatıldığını ve sonra kurutularak çekirdek haline getirildiğini dile getiren Güzel, çekirdeklerin de değirmenlerde öğütülerek toz haline getirildiğini anlattı. Salebin toz halinde satıldığını hatırlatan Güzel, "Dondurmanın yapımında temel ham madde saleptir. İyi bir dondurma, süt, salep ve şekerden oluşur. Salebin yüzde 90'ı dondurmada kullanılır, yüzde 10'luk kısmı da içecek olarak tüketilir. Yurt dışında salebi bilen yoktur, salep bir Türk içeceğidir" diye konuştu.

BAŞBAKANIMIZ BİZİ GURURLANDIRDI

Bucak'ta 20 yıldır salep ticareti yapan Yaşar İnal da salebin yapılışını şöyle anlattı:

"Bir kilo sütü kısık ateşte 15-20 dakika karıştırarak ısıtıyoruz. Süt ısındıktan sonra yavaş yavaş üzerine 8 gram salep ilave ediyoruz. 15-20 dakika karıştırdıktan sonra kıvama gelince 85 gram şeker ekliyoruz. 5 dakika sonra da servise hazır hale geliyor."

Bucak'ta saleplerin doğal ortamlarda işlendiğini ve bundan dolayı daha lezzetli olduğunu belirten İnal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda yöneticiye Burdur'da ve Bucak'ta salep ikram ettiklerini söyledi.

İnal, "Bucak'taki saleplerin lezzetinin Başbakanımız da farkına varmış ki en iyi salebin Bucak'ta içileceğini söylemiş. Başbakanımız bu sözleriyle bizi gururlandırdı" dedi.