BIST 9.909
DOLAR 32,46
EURO 34,69
ALTIN 2.434,33
HABER /  DÜNYA

Başbakan Pakistan'daki okul katliamı için yas ilan etti

Taliban, dün Pakistan’ın Peşaver kentinde daha çok asker çocuklarının gittiği bir okulda kıyım yaptı. Sabah saatlerinde okulu basan saldırganlar çocukları ve öğretmenleri kurşun yağmuruna tuttu. Pakistan tarihinin en kanlı terör saldırısında militanlar, ç

Abone ol

Pakistan'ın Peşaver kentindeki ordu okuluna, dün Taliban tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda 500 kadar öğrenci rehin alınmış; Eyalet Hükümet Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre de ölü sayısı 148'e, yaralı sayısı da 150'ye yükselmişti! Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pakistan'ın acısını paylaşmak için, bugün bir günlük yas ilan edildiğini açıkladı. 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU 1 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ, ERDOĞAN PAKİSTAN'I ARADI!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Pakistan Başbakanı Sayın Navaz Şerif’i telefonla arayarak, Pakistan’da Taliban’ın bir okula düzenlediği terör saldırısından dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Olayı, “hiçbir insani, ahlaki ve vicdani değerle bağdaşmayan elim bir saldırı” olarak niteleyen Erdoğan, hayatlarını kaybeden Pakistan vatandaşlarına Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

7.20141217093850.jpg

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Pakistan’daki katliam nedeniyle Türkiye’de bugün bir günlük yas ilan edileceğini açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da saldırı kınanarak “Türkiye, kardeş Pakistan’ın terörizmle mücadelesine desteğini sürdürecektir” denildi.

TALİBAN NEDEN BU OKULU HEDEF ALDI?

Taliban sözcüsü, “Ordunun okulunu seçtik, çünkü hükümet bizim ailelerimizi ve kadınlarımızı hedef alıyor. Aynı acıyı yaşatmak istedik” diye açıklama yaptı.

ZAMANLAMA MANİDAR!

Saldırı tam da Taliban’ın benzer bir saldırıda yaraladığı Pakistanlı genç kız Malala Yusufzay’ın (17) geçen hafta Nobel Barış Ödülü alması sonrası düzenlendi.

malala-yousafzai.jpg 

MALALA DA AYNI ŞEYLERİ YAŞAMIŞTI

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından okulda başından vurulduktan sonra hayatta kalmayı başaran, geçen hafta ise Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Pakistanlı Malala Yusufzay (17), saldırıyı kınayarak “Bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün” olduğunu söyledi. İngiltere’de yaşayan Malala, “Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum. Asla mağlubiyete uğramayacağız. Taliban’ın dünya çapındaki düşmanlarına gözdağı vermesi nafile” dedi.

OBAMA: HAİN SALDIRIYI KINIYORUM

ABD Başkanı Barack Obama: Dualarımız kurbanlar, aileleri ve sevdikleriyle. Öğrencileri ve öğretmenleri hedef alan hain saldırıyı kınıyorum.

ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU ASKER ÇOCUĞU

Peşaver'deki Al Jazera muhabiri Ahmet Zeydan'ın aktardığına göre silahlılar yüzlerce çocuğu rehin olarak tutuyor. Okul ordunun kontrolünde. Taliban’ın bu türden saldırıyı ilk defa yapıyor. Okuldaki öğrencilerin çoğunluğu asker çocuğu. Okul ilköğretim ve lise bölümlerini içeriyor.

aa_picture_20141216_4050866_web.jpg 

ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLAR 9-14 YAŞLARINDA!

Askerler okulu kuşattı ve silah sesleri yükseliyor. Silahlı Taliban militanları ile Pakistan ordusu arasındaki çatışma devam ediyor. Saldırıya kurban giden öğrencilerin 9-14 yaşları arasında olduğu belirtildi. Taliban, saldırıyı misilleme amacıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Katliam gibi saldırıda öğretmenlerin de kurşuna dizildiği belirtildi.

SALDIRGANLARA "ASKERİ PERSONELİ VURUN" EMRİ VERİLMİŞ!

Pakistan Talibanı'nın sözcüsü Muhammed Horasani okula en az 6 saldırgan gönderdiklerini ve saldırganlara askeri personeli vurmalarını emrettiklerini duyurdu. Horasani, saldırganlar arasında intihar bombacılarının da bulunduğunu söyledi. Taliban sözcüsü, "İntihar bombacılarımız okula girdi. Kendilerine çocuklara zarar vermemeleri konusunda talimat verildi" dedi.

aa_picture_20141216_4050869_web.jpg 

PAKİSTAN BAŞBAKANI: EN KANLI SALDIRI

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Taliban’a karşı operasyonu yönetmek için hemen Peşaver’e gitti. Başbakan burada yaptığı açıklamada Taliban militanlarına karşı yürütülen askeri operasyonların devam edeceğini söyledi. 3 günlük yas ilan eden Şerif, “Haince bir saldırı. Onlar benim çocuklarım ve kayıplar da benim. Bu bir ulusun kaybı. Teröre karşı operasyon son safhasına girmiştir. Zarb-e Azb operasyonu, son terörist yok edilene dek devam edecektir” dedi. Taliban’ın son okul katliamından önce Pakistan’daki en kanlı saldırısı, 2007 yılında eski başbakanlardan Benazir Butto’nun Karaçi’deki konvoyunu hedef almıştı. Bu saldırıda 139 kişi yaşamını yitirmişti.

BİR ÇOCUK ÖLÜ TAKLİDİ YAPARAK KURTULDU

OKUL katliamından kurtulan öğrencilerden biri ölü taklidi yaparak sağ kalmayı başardığını anlattı. Şahruk Han (16) isimli öğrenci, olay sırasında okulun salonundaki kariyer planlama seminerinde olduklarını, dört kişinin salonu bastığını belirterek dehşet anlarını şöyle anlattı: “Birileri, ‘Sıraların altına yatın’ diye bağırdı. Saldırganlar ateş açmadan tekbir getirdi. Sonra içlerinden biri, ‘Sıraların altında bir sürü çocuk var, onları bitirin’ dedi. Sonra yakıcı bir acı hissettim, iki bacağım da dizlerimin altından vurulmuştu. Ölü taklidi yaptım. Adam kurşun yağdırıyordu. Sessiz durmaya çalıştım, gözlerimi kapattım, yeniden vuracak diye bekledim. Ölümü o kadar yakından hissettim ki..."

aa_picture_20141216_4050871_web.jpg 

ÖĞRETMENİ ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE CANLI CANLI YAKTILAR

Bir askeri kaynak ise saldırıyı anlatırken, “Bir öğretmeni sınıfta öğrencilerinin gözü önünde benzin dökerek yaktılar. Öğretmen canlı canlı yanarken çocuklara izlettiler” dedi.



pakistan-saldiri-1.20141217093958.jpg