BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.414,45
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Kosova'da cami açtı

Bir dizi ziyaret için Kosova'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan tarihi caminin açılışını yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'da, restorasyonu Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından yapılan Fatih Cami'ni yeniden hizmete açtı.

Başbakan Erdoğan, Kosova'da bulunan 800 camiden biri olan ve Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de yaptırdığı Fatih Cami'nin, TİKA tarafından restorasyonunun yapılmasının ardından yeniden açılması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Erdoğan, Fatih Cami'ne yürüyerek gelirken sevgi gösterileriyle karşılandı. Açılış töreni, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duaların ardından Kosova Başbakanı Haşim Taçi bir konuşma yaptı.

Cami açılışının Türkiye ve Kosova'yı bir araya getirdiğini ifade eden Taçi, yapılan hizmetlerin iki ülke arasındaki umudu, inancı ve birlikteliği daha da pekiştirdiğini dile getirdi. Taçi, ''Kosova ve Türk halkları arasındaki dostluk daim olacaktır. Bizler de hoşgörülü, karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı, demokrasi ve ilerleme yolunda bir Kosava'yı inşa etmeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bu yöndeki katkıları için teşekkür ediyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan da konuşmasında, restorasyon sonrası açılışı yapılan caminin hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, Kosova ile Türkiye arasındaki kardeşliğin daha da pekişmesine faydası olacak bu hizmetlerin kendisini heyecanlandırdığını ve duygulandırdığını ifade etti.

FATİH SULTAN MEHMET YAPTIRDI

Caminin, 1461'de, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmasının ve restore edilen caminin bugün yeniden açılışının gerçekleştirilmesinin kendileri için ayrı bir memnuniyet vesilesi olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han, fethin ardından Balkan coğrafyasına gelerek buradaki kardeşlerimizle kucaklaştı. Fatih, dedelerinin yaptığı gibi, çocuklarının yaptığı gibi buraya, almak için değil, vermek için geldi. Sadece Kosova'daki Osmanlı kültürel mirası, İstanbul'u hariç tutuğumuzda, Anadolu'daki kültürel mirastan neredeyse çoktur. Cami, imaret, köprü, kervansaraylar ecdadımızın buraya gösterdiği ilginin, muhabbetin silinmez izleridir. Sultan Fatih, İstanbul'un hemen ardından İstanbul'daki farklı inanç gruplarının inanç ve ibadet özgürlüğünü garanti altına almıştır. Bosna'nın fethinden sonra Bosna'da yayınladığı ferman, Fatih'in nasıl bir hoşgörü içinde olduğunun açık bir delilidir. "

KARDEŞLİK MÜHRÜ

"Bu eserle Türkiye ile Kosova arasındaki kardeşlik mührünü adete yeniliyoruz. Bunlar kardeşliğimizin nişaneleridir. Tarih bizi birbirimize kardeş eyledi. Bundan sonra da kardeş olarak güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. Her gün bu kardeşliğimiz daha da güçlenerek geleceğe doğru yürüyecektir. Her alanda bu adımları atacağız.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte, restorasyonu yapılan camiyi yeniden hizmete açtı.