BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
HABER /  DÜNYA

Başbakan güven oyu aldı

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, başkent Bangkok’ta hükümet karşıtı büyük sokak eylemleri sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasın...

Abone ol

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, başkent Bangkok’ta hükümet karşıtı büyük sokak eylemleri sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti.
Muhalefetteki Demokrat Parti’nin güven oylaması önergesi, parlamento üstünlüğünü elinde bulunduran Yingluck’un lideri olduğu Pheu Thai Partisi’nin oylarıyla reddedildi.

ŞİNAVATRA: "PROTESTOLARA SON VERİN"
Başbakan Şinavatra güven oylamasının ardından yaptığı konuşmada, hükümet karşıtı göstericilerin protestolarına son vererek, siyasi bir mutabakat sağlanması için hükümetle masaya oturması çağrısında bulundu.
Şinavatra, Tayland devlet televizyonundan canlı olarak yayınlanan konuşmasında, uluslararası kamuoyunun da Tayland’a güvenmesi gerektiğini belirterek, hükümetin protestolara karşı tamamen barışçıl yöntemler kullanacağını ifade etti.
Göstericilerin hükümete ait birçok kamu kurumunu işgal ettiğini hatırlatan Şinavatra, buna rağmen hizmetlerde hiçbir aksamanın olmayacağını ifade etti.
Şinavatra, "Hükümet, siyasi bir oyun oynamak istemiyor. Bu sadece ekonomi ve ülkenin geriye gitmesine hizmet eder" şeklinde konuştu.
Muhaliflerin bir "halk hükümeti" kurulması çağrılarına da cevap veren Şinavatra, mevcut anayasa çerçevesinde bunun mümkün olmadığını dile getirdi.

GÜVEN OYLAMASI SONRASINDA PROTESTOLARIN AKIBETİ BELİRSİZ
Yingluck’un hükümeti, 2010’daki şiddet olaylarından bu yanaki en büyük eylemlerle karşı karşıya bulunuyor. Başkentte geçen Pazar günü başlayan gösterilerde hükümetin istifasını talep eden eylemciler, kamu binalarına yürümüştü.
Eski bir muhalif milletvekilinin liderliğini yaptığı protesto hareketi, Yingluck’un hükümetinin, darbeyle devrilen kardeşi eski Başbakan Taksin Şinavatra tarafından yönetildiğini söylüyor.
Yingluck sokağa çıkma yasağı ve yolların kesilmesine izin veren özel yetkilerine başvurmuş ve protesto hareketinin liderinin tutuklanması emri vermişti. Ancak polis şu ana dek bu yönde bir adım atmadı. Güven oylamasından sonra protestocuların ne yapacağının henüz belli olmadığı belirtiliyor.
Taksin Şinavatra 2006’daki askeri darbeyle görevden alınmıştı. 2010’da Taksin’in taraftarları başkentin önemli noktalarını işgal etmiş, iki ay süren oturma eylemi sırasında çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90’dan fazla kişi ölmüştü.
(İHA)