BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  POLİTİKA

Başbakan geçmişten ders çıkarsın!

Başbakan Erdoğan süregelen barış süreci içinde yer alan "çekilme" konusuna noktayı koydu. "Silahlarını bırakıp gitsinler" dedi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , PKK 'nın sınır dışına çekilmesi ve silahlarını bırakması süreciyle ilgili tartışmalara noktayı koydu.

Sürecin ancak PKK 'nın silahları bırakmasıyla devam edeceğinin altını çizen Erdoğan, "PKK, ülkemizin sınırlarını geçeceklerse bu silah bırakarak mümkündür. Gidecek olan silahını nereye bırakırsa bıraksın, gömerse gömsün, bırakır gider." dedi.

Peki, BDP bu sözlere ne diyecek, BDP Milletvekili Hasip Kaplan Başbakanın sözlerini İnternethaber'e değerlendirdi ve "Geçmişte yaşananlardan ders çıkarsınlar" dedi.

BU OYUN TEK KİŞİLİK DEĞİL

ERDOĞAN YOLU ÇİZDİ

Başbakan Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında PKK'nın sınırdışına çekilmesinde izlenecek yolla ilgili bir açıklama yaptı.

36579.jpg

Başbakanın çekilme sürecine ilişkin,"Silahlarını bırakıp, gömüp gitsinler" sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

"Bu olay, tek kişilik bir oyundan ibaret değildir, aktörleri çok olan bir süreç Bu süreçlerde basın üzerinden bu tür konuşmaların çok da faydalı olduğunu düşünmüyorum. Meclisin yapacakları vardır, yapamayacakları vardır, komisyonlar erken kurulur, Anayasa biraz uzar yasalar da biraz erken biter. Tüm bunlar yeri ve zamanı gelince olabilecek şeylerdir. Bu anlamda değerlendiriyorum."

GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARSINLAR

Meclisten istediğiniz yasal güvence çıkmazsa sınır dışına çekilme olmaz mı?

"1999'un sonuçları ortada, oradan herkesin ders çıkarması lazım. 99'un sonuçları ağır oldu, bu sefer bu kadar ağır sonuçlar yaşamanın bir anlamı yok."

Başbakan, Öcalan'a ev hapsi olmadığını ve genel affın söz konusu olmadığını da söyledi, ne düşünüyorsunuz?

"Bunlar en son konuşulması gereken şeyler. Talep olarak konmayan şeylerin konuşulması son derece yanlış. Olaya stratejik olarak bakmak lazım, stratejik olarak bu olay tamamlandığında demokratik siyasetle gidilecek ve silahlar tamamen gündemden çıkacaktır ve o an bunlar konuşulduğu zaman herkesin özgürce siyaset yapacağı koşullar oluşmuş olacaktır, bu bu kadar açık."

İMRALI'DA BİR GÖRÜŞME DAHA GEREKLİ

Öcalan silahları bırakın çağrısı yaptı mı?

"Nevruzda okunan mektup açık. Birincisi silahlar sussun, ikincisi çekilin, üçüncüsü ise, Sonbaharda Anayasal değişiklikler olduğunda silahların tamamen bırakılması. Yani bu 3 aşamalı sürecin ilk süreci başladı, silahlar sustu. Şu an ikinci aşamadayız, değerlendiriliyor sanıyorum bunun için birkaç kez daha görüşme yapılması gerekiyor. Çünkü sonuçta nihai olarak karar oluşması için İmralı'da görüşülmesi gerekiyor."


Anayasal bir düzenleme olmazsa da silahlar bırakılır mı?

"Bu süreçte birini diğerinin önüne koymak son derece yanlış. Şu an süreç iyi işliyor ve akil insanlar grubunun oluşturulması gerekiyor, tarafların görüşleri önemli. İkincisi meclisin kurması gereken komisyonlar var, sonrası ise Anayasal ve yasal düzenlemeler. Sırayı bozmamak lazım, bunlar bir arada düşünülmesi gereken şeyler."