BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.324,99
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan flaş Başika açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü şantiyesinde gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, köprünün bu yaz içerisinde açılacağını belirtti.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sarıyer'in Garipçe Köyü ile Beykoz'un Poyrazköy semti arasında yapımına edilen 3. Boğaz Küprüsü'nün inşaat alanını helikopter ile gezdi.

İnceleme sonrasında açıklama yapan Davutoğlu, "Bağlantı yolları ile köprünün bitimi konusundaki süre gittikçe azalıyor. Dolayısıyla bağlantı yollarıyla köprünün bu yaz içerisinde açılmasına karar verdik" şeklinde konuştu. Davutoğlu, 3. köprü için tarih vererek, "Bağlantı yollarıyla köprünün bu yaz içerisinde açılmasına karar verdik" dedi.

"SALDIRILAR NEDENİYLE BAŞİKA'DA GEREKLİ DÜZENLEME YAPILDI"

"Başika kampındaki askerlerimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Güvenlikleri bağlamında herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. Dün ve daha önce bazı münferit saldırılar söz konusu olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz anında mukabele edip, gerekli cezalandırmada gerektiğinde teröristlere dönük bulunuyorlar." diyen Başbakan Davutoğlu, Başika'da Türk askerlerine yapılan saldırıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Geçmişte Türkiye'yi DAEŞ'e karşı yeterince mücadelede bulunmuyor diye eleştirmeye kalkanlar, şimdi DAEŞ'e en doğrudan, Musul bağlamında söylüyorum, etkide bulunacak, mücadele edecek oradaki Iraklıları eğittiğimiz ve bulunduğumuz için eleştiri yönelten kesimler olabiliyor. Biz teröre karşı mücadelede hiçbir zaman herhangi bir taviz vermedik ve Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine sonuna kadar saygılıyız, sadığız. Orada bulunuşumuz; Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak içindir.

"BAŞİKA'DAKİ VARLIĞIMIZ SADECE TERÖRİSTLERE KARŞIDIR"

Tutumumuz Amerika tarafına açık bir şekilde aktarılmıştır. Bu tutumun parametreleri bellidir. Bir; Türkiye uluslararası terör faaliyetlerine karşı uluslararası toplumla birlikte, koalisyonla birlikte, Irak hükümetiyle birlikte bir çaba yürütmektedir. İki; Başika'daki varlığımız bu çabanın doğal bir sonucudur ve sadece teröristlere karşıdır. Üç; Musul'un kurtarılması, Kuzey Irak, Türkiye için de bir ulusal güvenlik alanı halindedir. Çünkü PKK'nın ve DAEŞ'in mevcudiyeti herhangi bir başka ülkeden daha çok Türkiye'yi tehdit etmektedir. Dört; Bütün bu faaliyetler Irak'ın toprak bütünlüğü ve Irak egemenliğine saygı çerçevesinde yapılmaktadır, başka herhangi bir gündemi, gizli bir hedefi yoktur.

Yürütülen faaliyet sadece ve sadece DAEŞ'e karşıdır. Irak Merkezi Hükümeti bütün bu toprakları, egemenliğini koruyacak şekilde tümünü kontrol altına aldığında zaten Türkiye'nin orada bulunmasına ihtiyaç kalmayacaktır.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyada köprü mimarisi anlamında bir ilk niteliği taşıyor. Bu anlamda da sadece ülkemize ve İstanbulumuza değil, dünyadaki bu yöndeki çalışmalara da katkı mahiyetinde. Çünkü genişlik itibarıyla dünyanın en geniş asma köprüsü. 59 metre genişlik, 322 kule yüksekliğiyle dünyada genişlik ve kule yüksekliği bağlamında dünya birincisi bir köprü. Bu iki konuyu bir araya getiren yegane köprü.

"YEŞİL DOKUDAN KAYIP YAŞANMIYOR, YAŞANMAYACAK"

İstanbulumuzun bu tarafında bulunan ekolojik denge de en detaylı şekilde çalışmalarla, hesaplarla korunacak. Hiçbir şekilde yeşil dokudan bir kayıp yaşanmıyor, yaşanmayacak. Bu konuda da gerekli bütün tedbirler alındı.

"KARAR VERDİK, YAZIN ÜLKEYE KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ"

Şu ana kadar projenin yüzde 88'i gerçekleşti. Bağlantı yollarıyla köprünün birlikte bu yaz içinde açılmasına, inşallah olağanüstü bir durum söz konusu olmazsa, karar verdik. Dolayısıyla köprü ve bağlantı yollarını birlikte, inşallah bu yaz içinde mümkün olan en erken vakitte İstanbulumuza ve ülkemize kazandırmış olacağız.