BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan annelere ve evlenenlere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması konulu toplantıda doğum yapacak annelere ve evlenecek çiftlere müjdeli açıklamalar geldi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan annelere ve iş hayatını riske etmemek için çocuk sahibi olma planlarını erteleyen ailelere, evlilik planı yapan çitflere müjdeli haberler geldi. Davutoğlu, doğum izninden, çocuklar için aileye maddi desteğe, yeni evliler için çeyiz fonundan doğum izinlerine kadar pek çok konuda yapılacak değişimleri açıkladı.

Başbakan, Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması konulu toplantıya katıldı. Toplantıda, Davutoğlu, tüm anne ve babaları ve evlilik planı yapan çiftleri ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı.

İşte o konuşmadan çarpıcı satırlar:

ÇOK KAPSAMLI EYLEM PLANLARINI DEVREYE SOKTUK

Bedelli askerlik kararı alındı şuana kadar da 70 bini aşan bir katılımla savunma sanayimize önemli katkı sağladı. İş güvenliği reformunu madencileri de kapsayacak şekilde tamamladık ve Meclis'e sevk ettik. Hacı Bektaş ve Mevlana Türbelerine ücretsiz giriş için kararlar aldık. Kayıtdışı için ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde sektörlerle ilgili kalan 7 maddeyi önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Bütün bunlar halkımızın hak ettiği hayat standartları için önemli hamleler. Önümüzdeki günlerde bu reform çalışmalarını arttırarak sürdüreceğiz. Yoksulluğa karşı bir eylem planı açıklayacağız, istihdamın teşvik paketi üzerinde çalışıyoruz, GAP, KOP bölgelerinde teşvik edici yeni eylem planını paylaşacağız, üretimi destek paketi şeklinde reel sektöre dönük bir çalışmayı da yürütüyoruz.

AİLENİN KORUNMASI VE KADIN İSTİHDAMININ KOLAYLAŞTIRILMASI 

Bugün paylaşacağımız en önemli konu ailenin korunması ve kadın istihdamının kolaylaştırılması üzerinden ve nüfusun dinamizmini muhafaza etmesi. Türkiye süratle modernleşen dinamik sosyal bir bünyeye sahip. Bizim en önemli kurumlarımızdan biri ailedir. Ailenin korunması gelecek nesillerin korunması bağlamında büyük önem taşıyor. Bu özelliğimizin modern hayatla bütünlük oluşturması için yoğun bir çalışma temposu içinde olduk ve dün gece bu paketin detayları üzerinde çalışmalarımızı tamamladık.

1 - Ailenin korunması, buradan anladığımız insanoğlunun tarihin başlangıcından itibaren olan en önemli kurum olan ailenin korunması anlamını taşır. Fiziki yapılar tahrip edilse, ekonomide krizler yaşansa bunlar telafi edilebilir. Ama aile tahrip edilirse onu tekrar oluşturabilmek mümkün değildir. Aile, gelecek nesillerin, temel normlarımızın kurulması bağlamında büyük önem taşıyor. Kentleşme, göç artışı küreselleşme gibi olgular insan doğasını da etkileyen sonuçlar doğuruyor. Eskiden yüz yüze konuşan nesiller, aileler şimdi aynı aile içinde ayrı odalarda dünyanın bir başka ucundaki arkadaşıyla iletişim kuruyor ama yan odadaki kardeşiyle iletişim kuramayabiliyor. Biz ailenin korunması bağlamında çok önemli tedbirler almak konusundakararlıyız.

2 - Kadın İstihdamı ve kadınların çalışma hayatındaki konumları; Kadınların çalışma hayatında aktif olmalarını temin etmek lazım.

"NÜFUS DİNAMİZMİNİ KORUMAMIZ LAZIM"

3 - Nüfus dinamizminin korunması; Nüfusun genç nüfusun korunması bizim için etik değil, stratejik bir hedeftir. Şuanda 65 yaş üzeri nüfusumuz yüzde 7 civarında. Türkiye yaşlanma bakımından hızlı bir trend takip edyor. 2023 yılında 65 yaş nüfus oranı yüzde 10'u aşacak. AB'nin bugün karşı karşıya olduğu sorunlardan biri budur. 2 Büyük hedefi bir arada gerçekleştirmek durumundayız. Ailenin korunması ve nüfus dinamizminin korunması. Bunların korunması kadınlarımızın ve aile hayatımızın desteklenmesini de zaruretiyle getiriyor. Bunun altında 38 eylem planı var. Bu kapsamda bütün sosyal destek içinde olanlara ulaşacak ve yeni bir yapısal reform gerçekleştiriyoruz. Türkiye 500 ailenin sosyal desteğini takip edecek, denetim faaliyetinde bulunacak yeni bir ekip oluşturuyoruz tıpkı aile hekimi gibi. Türkiye dünyaya örnek olacak bir performans sergiliyor. Desteğe ihtiyacı olanlara onlar bize başvurmadan biz onlara ulaşacağız. Esas muhatabımız olan hedef başka alanlarda istismar edilebilir bu çerçevede denetim mekanızmasını güçlendirecek 5 bin yeni personel alacağız.

"DOĞUM YAPAN ANNELERE YARI ZAMANLI ÇALIŞMA İMKANI"

Doğum izninde derece kademe ilerlemesi yapılamıyordu. Bu yeni düzenleme ile borçlanma yapmaksızın derece ve kademe ilerlemesini sağlayacağız. Erkekler askerden kazandığı kademe için kadınlar da doğum nedeni ile aynı haklardan istifade etme hakkına sahip olacaklar.

Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışmalarla ilgili önemli çalışmalar yapılacak. Yapacağımız düzenleme ile yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Yani anneler isterse yarı zamanla mesai yapmak suretiyle geri kalan zamanda çocuklarının yanında olacak ve aradaki fark kesintiye uğramayacak ve tam ücret alacaklar. Yarı zamanı işveren, izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız. Evlat edinleri de aynı kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde her çocuk için bu zaman da bir ay uzatılacak.

EBEVEYNLERE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ HAKKI

'Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getireceğiz. Buradaki fark şu: Çocuk 5,5 yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz.

İZİN HAKLARINA YENİDEN DÜZENLEME

Prematüre doğum, izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum esnasında hayatını kaybederse aynı hakları babaya sağlayacağız. Bu da anne vefatından doğacak merhamet eksikliği bebekte ortaya çıkmasın. Bu hakkı işçi kardeşlerimize de veriyoruz. Memurlar için buna ek olarak izin de sağlıyoruz. 7,5 aylık doğum olmuşsa 1,5 aylık dönem de bu izinlere eklenecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar ek izin getiriyoruz. Ebeveynlerden birine hangisi müsaitse 10 güne kadar izin kullanabilecek yakınını çocuğunu hastanelere götürebilecek ve ayrıca izin talebine ihtiyaç kalmayacak.

"BEBEĞE İLK ALTIN DEVLETTEN"

Yine annelerimiz için çok güzel bir uygulama getiriyoruz. Şuanki uygulamalara baktığımızda kendisi ve eşi kamuda çalışanlara doğum parası babanın hesabına yatıyor. Buna düzenleme getiriyoruz. Önce bu parayı annenin hesabına yatıralım. Anne çalışmıyorsa çek gönderelim dedik. Daha sonra bu memurlar için olan bu uygulama tüm anneler için ilk çocukta 300 ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek. Yani her bir anneye doğum gününde bu hediye takdim edilecek. Babalar da iyi hizmet ederlerse başka hediyeleri hak edebilirler. Bu hediyeyi hak eden annelerdir. Annelerimize her türlü desteği vereceğiz.

BABALIK İZİNLERİNE YENİDEN DÜZENLEME

İş Kanunu kapsamındaki babalık izinlerini yeniden düzenliyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle işçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz, yani babaya 5 gün izin vererek annenin ve çocuğun yanında olmasını sağlayacağız.

ÇEYİZ HESABINA YÜZDE 15 DEVLET KATKISI

18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı (çeyiz hesabı) açacağız. Ebeyevn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeyevnin yatırdığı bu miktara, kademelendirilmiş bir çalışma düşüneceğiz ama ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.