BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  GÜNCEL

Barzani'den PKK'ya çağrı

Mesut Barzani, Hakkari Yüksekova'daki PKK saldırısına ilişkin değerlendirme yaptı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Şeş'in Kuzey Irak'a yönelik Soranice haber bülteninin yayına başlaması dolayısıyla, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani bir programa konuk oldu.

Sunucu soruları Arınç ve Barzani'ye Kürtçe yöneltti. Sorular Arınç'a tercüme edildi. Bülent Arınç Dağlıca'da 8 askerin şehit edilmesiyle ilgili 'Bu kardeşliği bozmak isteyenlere karşı hepimizin karşı durması gerekir' dedi. Barzani ise saldırıyı kınadığını belirtti. İşte Arınç ve Barzani'nin açıklamaları:

Bülent ARINÇ:

Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız. Bu kardeşliği bozmak isteyenlere karşı hepimizin karşı durması gerekir.

Mesut BARZANİ:

Artık silah kullanma dönemi geçti. Bu durum Kürt milletine daha çok zarar veriyor. Bizim tavrımız çok açık ve çok belli. Biz Türkiye’deki kardeşlerimize de söylüyoruz. Parlamento içinde faaliyetlerine devam etmelerini istiyoruz.

Son dönemde atılan adımlar Türkiye için çok büyük adımlardır. Bu olayı kınıyorum. Kesinlikle bir sonuca varmayacaktır. Sayın Başbakan’a attığı adımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Diğer partilerden de çözüme yönelik önerilerde bulunanlara teşekkür ediyorum.

Bülent ARINÇ:

Biz 10 yıldan bu yana iktidardayız. Son günlerde ana muhalefet partisi bu konuda bir girişim başlattı. Sayın başbakanımız prensip olarak bunu hemen kabullendi. Şu anda MHP bunu kabul etmeyeceğini söylüyor. Başbakanımız diğerleri hayır dese bile sizinle beraber bir mutabakata varabiliriz şeklinde açık çek verdi. Dönüşünün ardından adımlar tekrar atılabilir.

ARINÇ SORULARI CEVAPLADI

Bülent Arınç programın ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Arınç şöyle konuştu:

Operasyonlar devam ediyor. Şu ana kadar 20’den fazla terörist öldürüldü. Gerektiği cevabı almışlardır. Askerimiz kahramanca mücadele etmişlerdir. Ancak sabaha karşı habersizce açılan ateşte öncelikle nöbet tutan askerlerimiz şehit olmuşlardır.

Barzani ve hükümeti arasındaki ilişkiler iyi noktadır ancak daha iyi olabilir. Onlarında bize izah ettikleri konular var. Biz daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Elbette biz şunları da yapmalısını diyoruz.

İlişkiler kırılma noktasında değil bilakis güçlenme noktasında.

Sayın Demirtaş’ın PKK silahları bıraksın demesi bir temenni. Sayın Başbakan günaydın dedi ben daha fazla bir şey söylemeyeceğim.

Samimiyetlerini ölçecek noktada değilim ama Türk milleti BDP’den terörü lanetleyen bir açıklama bekliyor sanırım umarım bunda daha fazla gecikmezler.

Öcalan’ın ev hapsi ile ilgili söylediğim sözlerden kimsenin gocunması

"ÖCALAN’IN EV HAPSİ HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL"

Bu örgütün talebidir. Bunu tek başına düşünmek mümkün değil. Bir hükümet örgütü muhatap alarak adım atmaz. Örgüt koşulsuz olarak silahlarını bırakacak, bitti diyecek. Bundan sonrası pek çok konu konuşulur. Bugün ev hapsine çıkması hukuken mümkün değil. Benim söylediğim şey örgüt silah bırakmadıkça hiçbir şey konuşulmaz. Evvela silahlarını bırakacaklar.