BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  GÜNCEL

Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

Terör örgütü üyesi olmak suçundan 8 yıl 5 ay ceza alan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz hakkındaki gerekçeli karar açıklandı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nda pankart açma eylemi de yapan sanıklarla ilgili kararda, "Mahkeme pankartların içeriğindeki 'parasız eğitim istiyoruz, alacağız' 'harçlar kaldırılsın' şeklindeki yazıların düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu kabul etmiştir. Ancak bahsi geçen yazıların altına silahlı terör örgütü DHKP/C nin alt yapılanmaları olan Halk Cephesi ve Gençlik Federasyonu ibaresinin yazılması, Halk Cephesi yazılı yeleklerin giyilmesi suretiyle terör örgütünün propagandasının yapıldığını kabul etmiştir." denildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 gün önce davayı karara bağlamıştı. Mahkeme gerekçeli kararını da açıkladı. Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer'in katıldığı eylemlerin sıralandığı ve bu eylemlerin terör örgütü DHKP-C'nin gençlik yapılanması tarafından organize edildiğinin belirtildiği gerekçeli kararda, Gençlik Dernekleri Federasyonu ve Halk Cephesi isimli yapılanmaların DHKP/C terör örgütü mensupları ve taraftarları tarafından kullanıldığı belirtildi.

"ÖRGÜTSEL AJİTASYON VE PROPAGANDA YAYGINLAŞTIRILIYOR" 

Terör örgütünün 'Parti ve Cephe' birimleri olarak iki ayrı yapılanmadan oluştuğunun anlatıldığı gerekçeli kararda, 'Demokratik Cephe'nin demokratik haklardan yararlanarak kitleler arasında bağların oluşturulması, örgütsel ajitasyon ve propagandanın yaygınlaştırılması, legal ve illegalde faaliyet gösteren kişilerin irtibatlarının sağlanmasını kamufle eden yerler olarak kullanıldığı kaydedildi. DHKP/C'nin bir yapılanması olan Gençlik Dernekleri Federasyonunun ülke gündemindeki konuları istismar ederek yeni gündem oluşturmaya çalıştıkları, katıldığı ve düzenlediği toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde provokasyon ve ajitasyon faaliyetlerinde bulunarak kamuoyunun desteğini ve dikkatini çekmeye çalıştıkları belirtildi.

"ÖRGÜTÜN BİRÇOK EYLEMİNE KATILDILAR"

Kanunsuz gösteri yürüyüşü şeklinde düzenlenen eylemlerde ise eylemcilerin polisle çatıştıkları, kamu malına zarar verdikleri ve şiddete yöneldikleri ifade edildi. Sanıkların, Gençlik Federasyonu adı altında birçok eyleme katıldığının tespit edildiği ve sanıklarında söz konusu eylemlere katıldıkları hususunda itirazları bulunmadığı anlatıldı.

"TÜZER VE YILMAZ ÖRGÜTÜN GENÇLİK YAPILANMASINDAN" 

'Halk Cephesi' ismini kullanan yapı ile Gençlik Federasyonunun DHKP/C terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda açık alanda eylemlerde bulunan oluşumlar olduğu belirtilen kararda, başka bir dosyanın sanığı olan ve etkin pişmanlık yasasından yararlanan Anıl Osman Çelik isimli kişinin sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'ın DHKP/C silahlı terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüttüğünü söylediği ifade edildi.

"ELE GEÇEN DÖKÜMAN ÖRGÜT IÇINDEKI KONUMUNU ORTAYA KOYDU" 

Sanık Ferhat Tüzer'in evinde 'devrimci yaşam ve davranış kuralları' başlıklı dökümanın ele geçirildiğinin belirtildiği kararda şöyle denildi: "Bu döküman sanığın örgüt içerisindeki konumunu ortaya koyan, kendisini geliştirmeye yönelik, ayrıca diğer örgüt mensuplarını yetiştirme amacı güden, örgütsel disiplini gösteren belgeler olarak kabul edilmiştir. Sanıkların katıldıkları tespit edilen eylemlerin silahlı terör örgütü DHKP/C' nin amaçları doğrultusunda örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmak suretiyle gerçekleştirdikleri anlaşıldığından, sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz' ın silahlı terör örgütünün üyesi oldukları kabul edilmiş ve örgüt üyesi olmak suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir."

"UTKU AYAR HAKKINDA YETERLİ DELİL YOK" 

Diğer sanık Utku Aykar hakkında silahlı terör örgütü DHKP/C'ye üye olmak suçundan kamu davası açılmasına rağmen, terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve yeterli delil bulunmadığından sanığın örgüt üyeliği suçundan beraatine karar verildiği hatırlatıldı. Sanığa atılı eylemlerin örgütün propagandasına yönelik faaliyetler olarak kabul edildiği kaydedildi.

Sanıkların, Halk Cephesi yazılı yelekler ile pankart açarak, silahlı terör örgütü DHKP/C'nin propagandasını yaptığı belirtilen kararda, "Mahkeme pankartların içeriğindeki 'parasız eğitim istiyoruz, alacağız' 'harçlar kaldırılsın' şeklindeki yazıların düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu kabul etmiştir. Ancak bahsi geçen yazılamaların altına silahlı terör örgütü DHKP/C'nin alt seksiyonları olan Halk Cephesi ve Gençlik Federasyonu ibaresinin yazılması, Halk Cephesi yazılı yeleklerin giyilmesi suretiyle terör örgütünün propagandasının yapıldığını kabul etmiştir." vurgusu yapıldı.

Terör örgütü DHKP/C' nin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya yönelik vehamet arz eden olayları gerçekleştiren bir örgüt olduğu kaydedilen kararda, "İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgi notunda da belirtildiği üzere silahlı terör örgütü DHKP/C toplumsal sorunlarla ilgili hususlarda Halk Cephesi imzasını, gençlik ile ilgili konularda ise Gençlik Federasyonu imzasını kullanmak suretiyle toplumun sempatisini kazanarak örgütün hedeflerine ulaşmak gayesindedir." denildi.

Mahkeme kararında şunları vurguladı, "Parasız eğitim isteme, emperyalizme karşı duruş gibi düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen taleplerin, terör örgütünün imzasını taşıyan pankart açmak ve yelek giymek suretiyle propagandasını yapmak cezalandırılmıştır."