BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Banka tam üç yıl taciz etti

Kredi kartı borcunu ödeyerek kartını iptal ettiren vatandaşın 3 yıl boyunca çekmediği çile kalmadı.

Abone ol

Bursa’da, kredi kartını borcunu ödeyerek iptal ettirmesine rağmen bankanın önce 5 lira ardından sadece bir kuruş alacağı için kendisini taciz ettiğini öne süren bir kişi Tüketici Dernekleri Federasyonu’na (TÜDEF) müracaat etti.

Bir kuruş borcunu ödemek için gittiği banka şubesine 5 kuruş veren Yaşar Şimşek, "Bankaların şunu iyi bilmesi gerekir; vatandaş yolunacak kaz değildir." dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankanın bir kuruş alacağı için cep telefonuyla mesaj çektiği Yaşar Şimlek’le birlikte federasyon binasında basın toplantısı düzenledi. Tüketici ile bankalar arasındaki anlaşmazlıklara yenilerinin eklendiğini belirten Yılmaz, "1 kuruşluk alacak tahsili, hukuksuzluğun ötesinde tüketiciye yapılan bir işkencedir. Tüketici kredi kartı yıllık ücretine tepki olarak kredi kartını kapatmak için ilgili bankaya başvuruda bulunuyor. Banka tüm kart borçlarının kapatılması koşuluyla kartı iptal edeceğini tüketiciye bildiriyor. Tüketiciyi de tüm borcunu ödüyor ve kartını iptal ediyor. Ancak bir süre sonra banka yetkilisinden 5 TL daha borcunun bulunduğuna dair mesajlar alıyor. Tüketici icra takibi ile uyarılıyor. Tüketici gerçekten borcu olup olmadığına bakmaksızın ve icraya düşmemek adına 5 TL’yi de ödüyor. Banka yetkilisi iki ay gibi bir süre sonra 1 kuruşluk borcunun daha kaldığına ilişkin tüketici aynı yöntemle uyarılıyor. Tüketici 1 kuruşluk borcunu ödüyor ve karşılığında dekontunu alıyor. Bu uygulama ile adeta tüketiciye çile çektiriliyor. Mevduat hesaplarının kapatılmasında tüketicinin 1 kuruşluk alacağını göz ardı eden banka, kendi bir kuruş alacağı için şahin kesiliyor. Hem tüketicinin gereksiz zamanını çalıyor hem de taksit taksit tahsil uygulamasıyla tüketiciyi hak arama mücadelesinde yıldırmaya çalışıyor. Ayrıca bankalarda, tüketicinin küçük mevduat hesaplarının,hesap işletim ücreti ile buharlaşıp yok olduğunu bu arada hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.

3 YIL TACİZ ETTİLER, RUH DENGEM BOZULDU
Yaşar Şimşek ise kredi kartını iptal ettirdiği özel banka şubesinin, iptal işleminden sonra 5 lira borcu olduğu gerekçesiyle her ay kendisini cep telefonu mesajıyla icra tehdidinde bulunduğunu öne sürdü. Şimşek yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kredi kartımı iptal ettirdikten sonra tam üç yıl banka 5 lira borcum olduğu gerekçesiyle beni mesajla taciz etti. Oysa, iptal ettirirken tüm borçlarımı ödedim. Banka, haciz tehdidiyle bana mesaj attı, bu dönemde ruhsal dengem bozuldu. İnat etmiştim ama; geçtiğimiz temmuz ayında banka şubesine giderek 5,32 liralık borcumu ödedim. Bu kez, banka bir kuruş borcum olduğu için bana mesaj çekti. Ben de banka şubesine gidip, 5 kuruş vererek borcumu ödedim. Üzerini almadım. Beş kuruşu bırakıp bankadan çıktım. Bankalar, artık vatandaşı yolunacak kaz olarak görmememeli."