BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

AKP'nin türban davranışı sorgulanmalıdır!

CHP'nin, AKP'li kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle girmesinin ardından nasıl tavır alacağı şekillendi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, CHP'nin bugün Genel Kurul'da nasıl bir tavır alacağını İnternethaber'e açıkladı.

CHP'NİN FİZİKİ BİR KARŞI DURUSU BEKLENEMEZ

"Kapalı Grup toplantısı bir karar almak üzerine değil de mesele hakkında milletvekillerinin söylemlerini ortaya koydukları ve parti içindeki söylemin ortaklaştırılmaya çalışıldığı bir toplantıydı. Sonuçta, partinin kararlarını MYK alıyor. Türbanlı milletvekilleri meclise girdiğinde Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin bu duruma fiziki bir karşı çıkışta bulunması zaten düşünülemez."

CHP YÖNETİMİ TÜRBANI MESELE OLMAKTAN ÇIKARDI

"Açıkçası Cumhuriyet Halk Partisi, özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun üniversitede türban sorununun çözülmesine yönelik ortaya koyduğu tavır taktir ediliyor. Aslında Sayın Kılıçdaroğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi türbanı Türkiye'de bir mesele olmaktan çıkarmayı, siyasetin bir konusu olmaktan çıkarmaya, kişisel hak ve özgürlükler temelinde ele alınmasını ve bazı özel düzenlemelerle konuşulabilecek bir mesele olarak görmeye çalışıyor, bence doğru tavır da bu."

TÜRBAN MESELESİNİ ENİNE BOYUNA TARTIŞMAK GEREKİR

"Elbette bir polisin, askerin, yüksek yargı mensubunun görevini yaparken türban takması konusu zaten son demokratikleşme paketinde de ayrı tutulmuştu. Bu durum gerçekten konunun uzmanları tarafından enine boyuna tartışılması gereken bir konu. Çünkü, kişinin dini inançlarına göre örtünme özgürlüğünün ilerisine geçiyor buradaki konu. Ben aslında aynı meselenin belli bir yaşın altındaki çocuklara eğitim veren öğretmenler açısından da irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü küçük öğrenciler karşısındaki ilkokul öğretmenini kendisine aynen model alan, o ne yaparsa aynısını yapacak yaştaki çocukların karşısına devlet nötr kimlikle çıkması gerekir, laikliğin de gereği budur."

BURADA BİR SAMİMİYETSİZLİK VAR

"Bu noktada konuyu sadece meclisteki birkaç milletvekilinin nasıl giyineceği üzerinden sıkıştırmak yerine, bilimsel bir çerçevede eğitimcilerin ve pedagogların tartışmasının esas ıskalanmasından ben üzüntü duyuyorum."

"Mecliste türban takan milletvekillerini ben kişisel olarak, inançlarının gereği olarak bunu yaptıkları taktirde örtünmelerine kimsenin mani olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ama burada bir samimiyetsizlik var. 10 yıldır AK Parti'den aday adayı olabilen, ama aday yapılmayan türbanlı kadınların olduğu bir süreç yaşadık. Demokratikleşme paketinin açıklanmasından hemen sonra meclise türbanla girmenin kişisel inançtan ziyade bir siyasi hamle durumu olma durumu ortada. Bunu da o milletvekillerinin kendi vicdanlarında sorgulamaları lazım. Bu siyasetse onlara bu sorular da sorulacaktır, onlar da bu sorulardan gocunmasınlar, kimse onların inancını sorguluyor değil. Ama düne kadar böyle bir şey yapmayıp, Başbakanın yaklaşımından sonra talimat alırmışçasına siyasi bir hamle, bir adım, bir merhale kaydederek örtünmek, islam inancının kendisi içindeki inançta samimiyet, gösterişten uzaklık gibi çok temel ilkelerle de çelişiyor zaten."

AKP'NİN DAVRANIŞI SORGULANMAYA MUHTAÇ

"Ama, öyle de olsa, işin içinde siyasi taktiklere alet edilmiş bir parça da olsa, bu bir kişi milletvekili de olsa örtünmek istiyorum dediğinde, ben bir sosyal demokrat, özgürlükçü, solcu ve ülkeye inanç özgürlüğünü teminat olarak getirmiş bir partinin bir üyesi olarak fiziken ve fikren bu duruma engel olmak veya bu durumu siyasi bir kriz meselesi haline getirmek düşünülemez. Ama kişilerin ve AKP'nin davranışı da sorgulanmaya muhtaç."

BU ÖRTÜ KADIN CİNAYETLERİNİ ÖRTMÜYOR

"O kişilere şunu söyleyebiliriz, Elbette örtünün, siz bir milletvekili olarak örtünebilirsiniz, ama bu örtü, kadın cinayetlerini, kadın-erkek eşitsizliğini, AKP'nin kadına üç-beş çocuk doğuran, evde çocuk bakarak hayatını sürdüren, toplumdan tecrit edilmiş kadın projesini örtmüyor. Örneğin bu örtü yarısı kadın olan bir toplumda meclisteki kadın oranını artırmıyor, Bu örtü o kadar kadın milletvekili varken, kabinede sadece bir tane kadın Bakan olmasını onun da Aileden sorumlu kadın Bakan olması gerçeğini örtmüyor."

BAŞBAKAN DEVLET İŞİNİ ERKEK İŞİ OLARAK GÖRÜYOR

Dördüncü kez hükumet kuran bir partide, yüzlerce kez Bakan atamış bir Başbakan var ve sadece Aile Bakanını bir kadın olarak atıyor, bir istisna dışında. Yani, bu örtü, Başbakanın erkek işi olarak gördüğü devlet işlerini kadınlara emanet etmediği gerçeğini örtmüyor. Bu örtü, yoksulluğu, gelir adaletsizliğini örtmüyor, bunları görüp ondan sonra gönül rahatlığıyla örtünebilir."

TÜRBANIN AKP'NİN CAN SİMİDİ OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

"Türban tartışmasının Türkiye gündeminin önüne geçmesine, meclise türban girecek-girmeyecek meselesi üzerinden bir siyasi tartışmanın Türkiye'deki haksızlıkları, hukuksuzlukları, eşitsizliklere rağmen, yine de olağanüstü dönemlerde yaşanan, olağanüstü seçimler psikolojisine Türkiye'yi yeniden sokup, türbanın AKP'ye can simidi olmasına biz izin vermeyeceğiz. İzin vermeyeceğimiz meclise türbanın girip girmemesi değil, izin vermeyeceğimiz AKP'nin bir kez daha uztalıkla türban sorununu kendi siyasi çıkarları lehinde istismar etmesidir."

PAVEY'İN PROTEZİNİ TÜRBANA BAĞLAYANLAR BUGÜN TÜRBANDAN NEMALANMAK İSTİYOR

"Bugün kürsüye Cumhuriyet Halk Partisi'ni temsilen Şafak Pavey çıkacak. Şafak Pavey bacağında protez taşıyor. İç tüzüğe göre kadın milletvekillerinin etek giymesi gerekiyor. Şafak Pavey'in durumunu göz önüne alarak bir iç tüzük değişikliği için teklif verdik, başlarda iyi gitti fakat AKP Şafak Pavey'in durumunu türbana bağladı. Sonuç olarak, AKP Pavey'in pantolon giymesine izin vermedi. Şafak utanmadı, sıkılmadı, iç tüzüğe karşı çıkmadı ve meclise etekle geldi ama AKP öyle yapmadı. O gün Şafak Hanım'ın protezini türbana bağlayanlar, bugün "biz türbanla meclise girmyi zorlayalım birileri bize karşı çıksın, yine Türkiye'de türban tartışması olsun ve biz buradan nemalanalım" dediler. Biz bu çıplak, acı gerçeği yüzlerine vuruyoruz."