BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.404,09
HABER /  GÜNCEL

Bangladeş: Molla'ya idam kararı sonrası genel grev

Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla'ya idam cezası verilmesinin ardından örgüt, ülke çapında iki günlük genel grev ilan etti. Greve destek verenler ve polis arasında çatışma çıktı.

Abone ol

Bangladeş’te Cemaat-i İslami örgütü liderlerinden Abdülkadir Molla’ya idam cezası verilmesinden bir gün sonra grup, iki günlük genel grev ilan etti.

Greve destek verenlerin düzenlediği gösteriye müdahale eden polis ve göstericiler arasında çatışma çıktı.

Molla, 1971’deki bağımsızlık mücadelesi sırasında Pakistan’la aynı safta yer aldığı ve insanlığa karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Salı günü idam cezasına çarptırılmıştı.

Kararın ‘siyasi’ olduğunu savunan Cemaat-i İslami örgütü grev çağrısı yaparken karşıtları ise özel mahkemenin kararına destek çıkıyor.

Bangladeş’te grev nedeniyle okullar ve iş yerleri Çarşamba günü açılmadı. Otoyollar boşaldı, otobüsler çalışmadı.

Batı kenti Racasthan’da, polis protestocuları plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla dağıttı. Göstericiler de polise tuğla fırlatarak karşılık verdi.

Yetkililer, Bangladeş’in güneyinde başına göstericilerin fırlattığı taş isabet eden bir protestocunun öldüğünü belirtti.

Ömür boyu hapisten idama

Başkent Dakka’dan bildiren BBC muhabiri Anbarasan Ethirajan, düzenin sağlanması için kente sınır muhafızlarının konuşlandırıldığını aktardı.

Muhabirimiz, Dakka’nın en işlek alış veriş bölgelerinin boşaldığını ifade ediyor.

Cemaat-i İslami örgütü liderlerinden Molla, savaş suçları mahkemesi tarafından Şubat ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

İnsan hakları örgütleri, Bangladeş’te kurulan özel mahkemenin uluslararası standartlara uymadığını savunuyordu.

Ömür boyu hapis cezasını ‘hafif’ bulanlar protesto gösterileri düzenlerken Cemaat-i İslami destekçileri ise kararın ‘siyasi’ olduğunu ifade etmişti.

Molla’nın ömür boyu hapis cezasını temyize taşıdığı mahkeme ise Salı günü kararı ağırlaştırıp ‘idam cezasına’ çevrilmesi hükmüne vardı.

Mahkeme kararından sonra Cemaat-i İslami destekçileri protesto gösterileri için sokaklara döküldü.

Muhabirimiz, ülkenin güneyindeki Chittagong bölgesinde çok sayıda otobüs ve aracın tahrip edildiğini aktarıyor.