BIST 9.986
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.437,31
HABER /  GÜNCEL

Balyoz sanıklarına müjdeli haber

Tutukluluk hallerinin düzeltilmesi için BM'ye başvuruda bulunan Balyoz sanıkları için olumlu karar çıktı.

Abone ol

Balyoz sanıklarının başvurduğu Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun kararında, “Balyoz’da, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin tutuklama, adil yargılama ve savunma hakkı ile ilgili maddeleri ihlal edildi.” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE 3 MADDEDE İHLAL YAPTI

Balyoz sanığı 250 kişinin geçen yıl Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na yaptığı başvurunun sonucu belli oldu. BM Grubu, değerlendirmesini dün tamamlayarak kararı bildirdi. Kararda, Türkiye’nin Balyoz yargılamasında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ‘keyfi tutuklama, âdil yargılama ve savunma hakkı’na dair üç maddesini ihlal ettiğine hükmedildi.

SANIK AVUKATLARI ÇOK UMUTLU

Bu kararla BM, Türkiye’den sanıkların durumlarının telafi edilmesini istedi. Sanıkların avukatlığını yapan ünlü ünlü uluslararası insan hakları savunucularından Jared Genser, “Bu karar, adalet adına açık bir zaferdir” dedi.

İŞTE İHLAL EDİLDİĞİ İDDİA EDİLEN 3 MADDE

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun kararında ihlal edildiği bildirilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 3 maddesi şöyle:

- Madde 9: Kimse keyfi gözaltı, tutuklama ve sürgüne maruz bırakılamaz.

- Madde 10: Herkes bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından eşit ve âdil yargılama hakkına sahiptir.

- Madde 11: Hakkında bir suçlama olan herkesin, savunması için gerekli tüm garantiler sağlanmış biçimde açık bir mahkemede suçluluğu ispat edilinceye kadar suçsuz sayılma hakkı vardır.

TÜRKİYE BM'NİN KARARINA UYMAK ZORUNDA MI?

Yargıtay’da temyiz duruşmaları görülen Balyoz sanıklarının yakınları kararı sevinçle karşıladı. Emekli Orgenekal Ergin Saygun’un kızı Ece Saygun, “Adım adım, emek emek haklılığımızı herkese anlatacağız.” ifadelerini kullanırken, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz’un oğlu ve avukatı Selim Yavuz, “Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. BM bile böyle bir karar alabildiğine göre konu uluslararası kamuoyunda da ciddi anlamda tartışmalı haldedir. Yargıtay’ın artık bu ayıbı temizlemesi gerekir.” diye konuştu.

Emekli Tümgeneral Ali Deniz Kutluk’un kızı Nil Kutluk da şunları söyledi: “Uluslararası anlamda bu bir zafer. BM bizim gönderdiğimiz talebe karşı bir değerlendirmede bulundu. Bizim iddialarımızın haklı olduğunu gördü. Hükümetten de bir an önce bir çözüm getirmesini istedi. Normal şartlarda, uluslararası anlaşmalara da tabi olduğumuza göre bunun dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.”

 İNTERNET HABER 'İN GÜNDEM HABERLERİ KATEGORİSİNİ GÖRDÜNÜZ MÜ?