BIST 10.181
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.461,15
HABER /  GÜNCEL

Papa Francis'e Brezilya'da coşkulu karşılama

Papa Francis ilk yurt dışı ziyaretini yaptığı Brezilya'da on binlerce kişinin coşkulu kutlamalarıyla karşılandı. Katolik Dünya Gençlik Günü'nün açılışı için Rio'ya giden Papa yoksul semtleri de gezecek.

Abone ol

Papa Francis’i ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Brezilya’da on binlerce kişi sevgi gösterileriyle karşıladı.

Katolik Dünya Gençliği Günü’nün açılışını yapmak için Brezilya’ya giden Latin Amerikalı Papa, Rio de Janeiro’da üstü açık bir arabayla tur attıktan sonra, kendisini karşılayan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile hükümet konağında da bir araya geldi.

Papa ayrıldıktan sonra hükümet karşıtı gösteri düzenleyenlere polis, göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Brezilya’ya vardıktan sonra gençlere seslenen Papa Francis, Rio de Janeiro’daki İsa heykeline atıfta bulunup “Kurtarıcı İsa’nın açık kollarına çekilen dünyanın dört bir köşesindeki gençlerle buluşmaya geldim” dedi.

Papa, ‘gençlerin İsa’nın kalbinin hemen yanında, onun çağrılarını net ve güçlü duyabilmek için kucağına sığındıklarını’ söyledi.

Papa'nın ziyaretine 53 milyon dolar harcandı

Papa Francis’i karşılama töreninden yaklaşık bir saat sonra polis, hükümet konağında gösteri düzenleyenlere ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Brezilya’da yolsuzluk karşıtı gösteri düzenleyen protestoculardan bir kısmı da, Papa’nın ziyareti için 53 milyon dolar harcanmasına tepki gösteriyor.

Brezilya ordusu da, Papa’nın Çarşamba günü ziyaret edeceği Rio ve Sao Paulo arasında bulunan türbede ev yapımı patlayıcı madde bulduklarını duyurdu.

BBC’nin Rio’dan bildiren muhabiri Wyre Davies, Papa Francis’in etrafı camla çevrili mütevazı bir araba içinde Rio’da dolaşırken güvenlik güçlerinin de kalabalığı Papa’dan uzak tutmakta zorlandıklarını söyledi.

Papa’nın şoförü güvenlik güçlerinin boşalttığı özel hattı kaçırıp yanlış yola girince Papa’nın da aracı trafiğe takıldı.

Papa’nın ilerleyemediğini gören kalabalık aracın etrafında toplanıp Papa Francis’e dokunmaya çalıştı. Bir kadın da bebeğini cama yapıştırıp Papa’dan bebeğini öpmesini istedi.

Yoksul semtlere de gidecek

Brezilya’da haftalardır süren hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Papa’nın bir haftalık ziyareti boyunca da güvenlik önlemleri artırıldı. Ziyaret boyunca güvenlikten 30 bin güvenlik birimi, asker ve polis sorumlu olacak.

Fakat Brezilyalı yetkililerin ısrarına rağmen Papa Francis, zırhlı ‘Papamobil’ aracına binmeyi reddetti.

Katolik Dünya Gençliği Günü her iki yılda bir kutlanıyor. Papa’nın, Perşembe Günü Copacabana Plajı’ndaki ayini yönetmesi bekleniyor.

Papa Francis ayrıca Rio’nun yoksul gecekondu semtlerini de ziyaret edecek.

Brezilya’ya uçuşundan önce Roma’da gazetecilere konuşan Papa, gençlerin “bu dönemde krizde” olduğunu belirtip Avrupa genelindeki ekonomik krize de atıfta bulunmuştu.

Papa, “Hiç çalışmayan bir kuşağa sahip olma riskimiz var” yorumunda bulunup, “önerecek hiçbir şeyleri olmadığı için yaşlıların kenara atılması kültürünü” de eleştirdi.