BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.396,03
HABER /  DÜNYA

Baküde hoparlörle ezan yasak

Hoparlörle ezan okunması "gürültü kirliliği" yarattığı gerekçesiyle yasaklandı. Camii müdavimleri olaya tepkili...

Abone ol

Azerbaycan'da camilerde hoparlörden ezan okunması yasaklandı. Fransa Basın Ajansı'nın (AFP) haberine göre, Azerbaycan'ın diyanet işleri başkanlığına denk gelen kurumu Kafkas Müslüman İdaresi'nce alınan karar gereği, geçen çarşambadan geçerli olmak üzere, ezanın amplifikatörle dışarı yayımlanması kanunen yasak hale geldi.

Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan çok sayıda şikâyet alıyoruz. Hastalar, yaşlılar ve çocuklar uyuyamadıklarını ve dinlenemediklerini söylüyorlar" dedi. Ancak düşünce ve vicdan özgürlüğü savunucusu sivil toplum örgütleri, yasağın din ve inanç özgürlüğüne darbe olduğunu ileri sürdüler.

"Bu yasak hiçbir şekilde ezan okunmasının yasaklanması değil. Sadece hoparlörlerle okunması yasak" diyen Akif Agayev, yasağın gerekçesini açıklarken, 1991'de Sovyetler'in çöküşü ve Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ülke genelinde ve başkent Bakü'deki cami sayısının hızla arttığına işret etti ve bunlardan birbiriyle rekabet halinde yüksek volümlü ezan okunduğunu ve gürültü kirliliği yarattığını vurguladı.

Çan yasaklanıyor mu?

Bakü'deki yeşil kubbeli Gazi Sultanali Camii müdavimlerinden Aziz adlı bir Azeri, yasağı saçma bir adım olarak niteledi. Aziz, "Ezanı duymak önemli, inancımızla ilgili görevimizi hatırlatıyor. Hoparlör kullanılmazsa şehrin gürültüsünden ezanı duymamız imkânsız. Hıristiyan ülkelerde kilise çanı yasaklanıyor mu?" diye konuştu.

Dini Özgürlükleri Koruma Merkezi adlı sivil toplum örgütünden imam Ilgar İbrahimoğlu da, "Aptalca bir karar. Dine karşı ateist Bolşevik tavrına geri dönülüyor. Bırakın herhangi bir Müslüman ülkeyi, Avrupa veya ABD'de dahi böyle bir yasak yok" dedi.