BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  POLİTİKA

Bakanlıkta neler oldu? Lütfi Elvan 15 Temmuz gecesini anlattı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde gelinen süreci değerlendirdi.

Abone ol

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ekonomide yarattığı etkisinin kısa sürede atlatıldığını belirterek, "Döviz kurunda ve faizde yükselme yaşandı ama hem Merkez Bankamızın hem de hükümetimizin aldığı önlemlerle ekonomide ciddi bir yara almadan iyi bir performans gösterdik." dedi.

Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişiminin Türkiye'yi bölmeyi amaçladığını söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz'da Kurtuluş Savaşı'na benzer bir mücadele gösterdiğini dile getiren Elvan, "Maalesef ihanet şebekesi FETÖ'nün darbe girişimi, bu ülkenin parçalanmasını ve belki tamamıyla yok edilmesini amaçlayan bir eylemdi." diye konuştu.

Darbe girişiminin hiçbir zaman unutulmaması ve gelecek nesillere anlatılması gerektiğinin altını çizen Elvan, Türk milletinin darbe girişiminin yaşandığı gece destan yazdığını kaydetti.

O GECE BAKANLIKLARDA NELER YAŞANDI?

Elvan, darbe girişiminin gerçekleştiği gece Bakanlıktaki makam odasında çalıştığını anlattı. Korumalarınca Genelkurmay Başkanlığı binasından silah sesleri geldiğinin kendisine iletildiğini aktaran Elvan, şöyle devam etti:

"İlk etapta bir tatbikat yapıldığı ifade edildi ancak daha sonra silah sesleri arttı. Bu arada bir helikopter indi, 10-15 dakika sonra yeniden havalandı. Uçaklar alçaktan uçmaya başladı. Ben de hemen İçişleri Bakanımıza (o dönem Efkan Ala) ulaşmaya çalıştım, diğer bazı arkadaşlarımı aradım. Ulaştığım, ulaşamadığım arkadaşlarımız oldu."

Daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçtiğini dile getiren Elvan, Köşk'te birkaç bakan ve milletvekiliyle konuyu müzakere ettiklerini söyledi.

Alınması gereken önlemler konusunda da değerlendirmelerde bulunduklarını anlatan Elvan, "TBMM'ye mutlaka gidilmesi gerektiğini konuştuk. Bir arkadaşımız MHP kanadındaki arkadaşları aradı. Ben, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay beyi aradım. Onlar da Meclise gideceklerini ifade ettiler." dedi.

Elvan, uçakların kalktığı havaalanlarının etkisiz hale getirilmesi konusunu da konuştuklarını belirterek, bu esnada kendisinin Konya Valisi'ni aradığını ve bu ildeki hava üssünün kullandırılmaması uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Seçim bölgesi Mersin'de yaşananları da anlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Orada tuğamiral kılıklı bir terörist kendisini sıkıyönetim komutanı ilan etti. Valiliği ele geçireceğini, herkesin kendi emri altında toplanmasını istedi. Sayın Valimiz, emniyet mensuplarımız ve jandarma komutanımız çok dik bir duruş sergilediler. İlk teslim aldığımız tuğamiral kılıklı o terörist oldu. Bence bu önemli bir aşamaydı. Allah'a çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın seslenişiyle milletimiz caddeleri, sokakları, meydanları doldurdu ve müthiş bir direniş sergilendi."

Elvan, devletin kurumlarında çalışan teröristlerin, Türk milletinin vergileriyle alınmış silahları yine millete doğrulttuğuna dikkati çekerek, bu açıdan bakıldığında örgüt üyelerinin köklerinin kurutulması dışında başka çözüm görmediğini vurguladı.

AVRUPA'DA 15 TEMMUZ ANLATILMALI

Darbe girişimi karşısında özellikle gelişmiş batılı ülkelerin tavrına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elvan, FETÖ'nün taşeron ve başka güçler tarafından oynatılan kukla bir örgüt olduğunu kaydetti.

Elvan, AB ülkelerinin darbeyi lanetlemek konusunda tereddüt yaşadıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Açıklamalar çok geç geldi. Bazı ülkeler 'darbe başarılı bir şekilde gerçekleşecek, dolayısıyla darbe sonrası açıklamalarımızı yapalım' diye düşünmüş olabilirler. Bakanlarımız Avrupa'nın bir ülkesine gidip 15 Temmuz ile ilgili bir etkinlikte bulunmak istese bundan rahatsız oluyorlar. Halbuki demokrasinin beşiği olan Avrupa'da 15 Temmuz darbe girişimi konuşulmalı, tartışılmalı ve demokrasi için bu ülkenin ve bu milletin ne kadar büyük bir başarı kazandığı anlatılmalıdır. Bunu sadece biz değil, Avrupa ülkeleri yapmalıdır. Sen bir taraftan temel hak ve hürriyetler, demokrasi, basın özgürlüğü diyeceksin, diğer taraftan da demokrasiye vurulmak istenen bu darbeyi kınamayacaksın ya da kınamakta gecikeceksin. Bu darbe girişimine yönelik etkinlikleri engellemek çifte standarttan başka bir şey değildir."   

EKONOMİ CİDDİ BİR YARA ALMADI

Elvan, darbe girişiminin ekonomiye etkileri ve alınan önlemlerin yansımalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz öncesinde, Ocak 2016'dan haziran sonuna kadar ekonomiyle ilgili tüm göstergelerin Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Elvan, enflasyon, büyüme, cari açık gibi temel göstergelerde iyileşmelerin yaşandığı bir dönemde darbe girişiminin yaşandığını söyledi.

Elvan, "Benzer bir iyileşmeyi 2013 yılında da gördük. 2013 yılının başından itibaren inanılmaz bir iyileşme vardı, faiz oranları yüzde 4'lere kadar düşmüştü, arkasından hemen Gezi olayları başladı. Burada da ciddi bir iyileşmenin arifesinde darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin temellerinin son derece sağlam olduğunu dile getiren Elvan, 2002 yılından bu yana sadece küresel krizin yaşandığı 2009 ve geçen yılın üçüncü çeyreğinde daralma meydana geldiğini hatırlattı.

Darbe girişiminin ardından ekonomik aktörler ve yatırımcılar açısından belirsiz bir ortam oluştuğuna değinen Elvan, "Özellikle güvelik açısından tereddütte kalan kesimler oldu. Döviz ve faizde yükselme yaşandı ama hem Merkez Bankamızın hem de hükümetimizin almış olduğu önlemlerle ekonomide ciddi bir yara almadan iyi bir performans gösterdik." dedi.

Elvan, darbe girişiminin yanı sıra Rusya ile yaşanan uçak krizinin turizme yansımaları, tarımı etkileyen kuraklık ve sel felaketlerine rağmen geçen yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9 büyümesinin mucize denilebilecek bir başarı olduğunu kaydetti.

DERECELENDİRME KURULUŞLARI SİYASİ YAKLAŞTI

Darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin gelişmesini istemeyen dış güçlerin kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı medya aracılığıyla hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karalamaya yönelik kampanyalar yürüttüklerine işaret eden Elvan, "Düşünün ki 15 Temmuz'da darbe girişimi oluyor, 20 Temmuz'da bir kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin notunu düşürüyor. Sen daha önünü göremiyorsun, ne olacağı belli değil. Ekonomiyle ilgili en ufak bir gösterge ortaya konmadı ama buna rağmen tamamıyla siyasi bir yaklaşım sergileyerek Türkiye'nin notunu düşürdüler." diye konuştu.  

Not düşürme kararlarının Türkiye ekonomisini etkilemediğini belirten Elvan, yaşanan süreçte derecelendirme kuruluşlarının kredibilitelerinde ciddi düşüşler görüldüğünü vurguladı.

Türk milletinin vatanı ve bayrağı için her şeyi feda edebileceğinin altını çizen Elvan, "Bu millet, tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. 2017'de de ekonomide büyümeye devam edeceğiz. OVP hedefi olan yüzde 4,4'ün üzerinde büyüme performansı göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKANLIK VE BAĞLI KURULUŞLARDAKİ FETÖ'CÜLER

Elvan, Bakanlık ve bağlı kuruluşlardaki FETÖ ile ilişkisi belirlenen personele yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

İstihbarat ve emniyet birimlerinden aldıkları bilgilerle saha çalışmaları sonucu örgütle ilişkisi belirlenen personeli Bakanlık ve bağlı kuruluşlardan attıklarını anlatan Elvan, "Bunlar arasında müsteşar yardımcısı, 2 genel müdür, 10'un üzerinde daire başkanı var. Toplam 30 civarında daire başkanlığı var ki ihraç edilenlerin sayısı bunun üçte biri oranında. Bu süreç devam ediyor. Değişik kamu kurum ve kuruluşlarında kripto konumda bulunanlar olabilir. Bununla ilgili istihbarat ve emniyet birimlerimizle birlikte bizim de çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Örgüt mensuplarının tamamının kamu kurum ve kuruşlarından temizlenmesinin önemine işaret eden Elvan, "Bunların kökünü kurutacağız. Ülkemizin bekası, milletimizin huzur içinde yaşayabilmesi için bu olmazsa olmazdır." diye konuştu.