BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  POLİTİKA

Bakanları tek tek tanıyalım

Kabine 24 bakandan oluştu. 3 kişi gitti. 8 yeni isim var. İşte bakanların özgeçmişleri.

Abone ol

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 60. hükümette Erdoğan dışında 24 bakan görev alacak. Kabinede 3 Başbakan Yardımcılığı ihdas edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
1954 yılında İstanbul'da doğdu. 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 1997'de Siirt'te okuduğu bir şiir nedeniyle yargılandı ve Diyarbakır DGM tarafından "Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmekten" mahkûm edildi. 26 Mart 1999'da girdiği Pınarhisar Cezaevi'nden 24 Temmuz 1999'da tahliye oldu.
Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından bu partinin Meclis Grubu'nu oluşturan milletvekillerinin büyük kısmıyla birlikte kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar oldu. 3 Kasım seçimlerinde adaylığı kabul edilmeyen Erdoğan, yenilenen Siirt seçimlerinde milletvekili olarak Meclis'e girdi ve Abdullah Gül'ün başbakanlığındaki 58. hükümetin istifasını sunması üzerine 59. hükümeti kurarak başbakan oldu. Erdoğan, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek:
Yozgat'ta 1946 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çiçek, Yozgat Belediye Başkanlığı yaptı. Anavatan Partisi'nin kurucu üyesi olan Çiçek, daha sonra AKP'ye katıldı.
Geçen dönem Adalet Bakanlığı yapan Çiçek, evli ve 3 çocuklu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı:
Rize Çayeli'nde 1952 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1975'te mezun oldu. Hâkimlik ve serbest avukatlık yaptı. Erdoğan'ın, 'minareler süngümüz, camiler kışlamız' dizelerini okuması nedeniyle mahkûm olduğu davada da avukatlığını üstlendi. Evli ve 2 çocuklu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren:
İstanbul 1956 doğumlu. Bursa İktisadi Ticari İlimler akademisi mezunu, Uluslararası Bankacılık ve İktisat Teorisi üzerine doktorası bulunuyor. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü, Yeminli Mali Müşavirlik ve T. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü yaptı. Evli ve iki çocuk babası.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın:
1943, Elazığ doğumlu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İskoçya Edinburgh Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde felsefe dalında doktorasını tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesiyken siyasete atıldı. Din felsefesi üzerine çok sayıda kitabı var.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu:
Kastamonu 1955 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Fransızca biliyor. Meclis'te 6. dönemdir milletvekilliği yapıyor. ANAP'ta İçişleri Bakanlığı dahil çeşitli görevlerde geçen yılların ardından geçen dönem AKP'den seçilip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. Evli ve 2 çocuklu.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen:
1958 doğumlu. 1981 yılında ODTÜ İşletme Bölümü'nden mezun olan Tüzmen, İngiltere'de Liverpool Serbest Bölgesi'nde, Eeast Anglia Üniversitesi'nde iktisat programlarını tamamladı. Evli ve iki çocuklu olan Tüzmen'in en ilgi çekici özelliği, milli yüzücü ve dalgıç olması. Tüzmen, İngilizce ve Almanca biliyor.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu:
1965'te Karaman'da doğdu. 1988 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılından itibaren serbest avukat olarak çalışmaya başladı. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'nda görev yaptı. AKP kurucu üyesi olan Çubukçu, geçen dönem milletvekili seçildi. Evli ve 1 çocuk annesi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek:
1967 yılında Batman'ın Gercüş ilçesinin Arıca köyünde dünyaya geldi. 1988'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Ankara ABD Büyükelçiliği'nde dört yıl kıdemli ekonomist olarak çalıştı. Merrill Lynch'teki görevini bırakıp AKP milletvekili oldu.

Devlet Bakanı M. Said Yazıcıoğlu:
1949 Sürmene doğumlu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu, Paris IV Sorbonne Üniversitesi'nde doktora yaptı, Ankara Üniversitesi'nde doçent ve profesör oldu. İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) Türk Grubu Başkanlığı'nı sürdürüyor. Evli ve 2 Çocuk.

Adalet Bakanı: Mehmet Ali Şahin:
Karabük, 1950 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Şahin, serbest avukatlık yaptığı yıllardan sonra İstanbul - Fatih Belediye Başkanlığı yaptı. 20., 21. ve 22. dönemlerde de milletvekili seçildi. Galatasaray taraftarı olan Mehmet Ali Şahin, evli ve 4 çocuklu.

Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül:
1939, Erzincan doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1960'ta mezun olan Gönül, ABD Güney California Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı. Kaymakamlık, valilik, mülkiye müfettişliği görevlerinde bulundu, YÖK Kurucu Üyesi de oldu. Evli ve 3 çocuklu. Beşiktaşlı.

İçişleri Bakanı: Beşir Atalay:
1947 doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Atalay, DPT Sosyal Planlama Dairesi Başkanlığı görevinde bulundu. Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi ve kurucu rektörü olan Prof. Dr. Atalay, İngilizce biliyor. 22. dönemde TBMM'ye adım atan Atalay, evli ve 3 çocuk babası.

Dışişleri Bakanı ve Baş- müzakereci: Ali Babacan:
Ankara, 1967 doğumlu. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management'ta işletme alanında yüksek lisans yaptı. Geçen dönem TBMM'ye girdi. Futbolda Milli Takım'ı desteklediğini söylüyor. Evli, iki çocuklu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan:
1946, Edirne doğumlu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun olan Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda bürokrasiye adım attı. Özel şirketlerde yöneticilik de yapan Unakıtan 3 Kasım 2002 seçiminde İstanbul 1. Bölge 1. sıradan Erdoğan'ın yerine aday olarak milletvekili seçildi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik:
Van, 1959 doğumlu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 1999 seçimlerinde DYP Van Milletvekili olarak TBMM'ye adım atan Çelik, daha sonra AKP'nin kurucuları arasında yer aldı. Yayımlanmış kitapları olan Çelik, evli ve 3 çocuk babası. Galatasaraylı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak:
Trabzon 1946 doğumlu. KTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu. İngilizce biliyor. İnşaat Yüksek Mühendisi, Trabzonspor Futbol Takımı Kaptanlığı, Trabzonspor Kulubü Başkanlığı yaptı. Geçen dönem vekil oldu. Zeki Ergezen'in görevden alınmasından sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na getirildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:
Erzurum 1960 doğumlu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeliği yaptı. İngilizce biliyor. Geçen dönem vekil ve Sağlık Bakanı oldu. Bakanken bir çocuk sahibi daha oldu ve 6 çocukla kabinenin rekorunu kırdı. Sonra doğum kontrolü için eşinin tüplerini bağlattırdı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:
Erzincan'ın Refahiye ilçesinde 1955 yılında doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu. Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde mastır yaptı. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürlüğü yaptı. Geçen dönem milletvekili ve Ulaştırma Bakanı oldu. Evli ve 3 çocuklu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker:
Bismil'de 1956'da doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu. İngiltere Aberdeen Üniversitesi'nde Tarım Ekonomisi üzerine mastır yaptı. Tarım Bakanlığı'nda çeşitli görevler yaptı. İngilizce biliyor. Geçen dönem AKP milletvekili seçilerek Tarım ve Köyişleri Bakanı oldu. Evli ve 3 çocuklu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik:
Artvin, Yusufeli 1956 doğumlu. Bursa Yüksek İslam Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Enstitüsü mezunu. Arapça biliyor. Lise öğretmenliği yaptı. AKP kurucusu. 3. dönem milletvekilliği yapıyor. Geçen dönem grup başkanvekilliği yaptı. Faruk Çelik, evli ve 4 çocuklu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan:
1957 Muş doğumlu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Aynı yıl iş hayatına atıldı. 1995'te en genç ASO Başkanı olarak Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. AKP milletvekili seçilerek bu görevini bıraktı. Evli ve iki çocuklu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler:
Ordu 1949 doğumlu. ODTÜ Metalurji Mühendisliği mezunu. İngilizce biliyor. TUBİTAK, Makina Kimya Endüstrisi Kurumu, Etibank, Erdemir ve İGDAŞ'ta yöneticilik yaptı. Geçen dönem vekil ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Son dönemde nükleer santral yapımı konusundaki çabalarıyla öne çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay:
1948 yılında Ordu'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ordu milletvekilliği, CHP/SHP Ordu ve Ankara İl Başkanlığı ve CHP Genel Sekreterliği görevlerinde yer aldı. Bosna Yazıları (1997) ve Karşı Siyaset (2007) isimli iki kitabı ile yayımlanmış çok sayıda makale ve söyleşisi bulunuyor.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu:
1948'de Afyon- karahisar'ın Şuhut ilçesinde doğdu. Okul yılları boyunca babası Hacı İbrahim Eroğlu'nun manifatura dükkânında çalıştı. İTÜ İnşaat Fakültesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. DSİ genel Müdürlüğü'nden sonra vekil oldu.