BIST 10.052
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.434,68
HABER /  POLİTİKA

Kabineye 8 yeni isim

Erdoğan iskeleti bozmadı. Ekonomi 3 kişiye emanet.. Tek sürpriz Aksu oldu.

Abone ol

24 bakanın yer aldığı 60'ıncı Hükümet'te devlet bakanlıklarının sayısı 9'a çıkarıldı. Üç başbakan yardımcısı ise yine devlet bakanları arasından görevlendirildi.

Kabineye 8 yeni isim girdi, 16 isim ise bakanlık koltuğunu korudu. 9 devlet bakanlığı bulunan kabinede Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.

Çevre ve Orman, Enerji ve Bayındırlık bakanlıklarının görev dağılımı değişecek.

3 isim gitti

Kabineye 59'uncu Hükümet'te de görev alan 16 bakan girdi; 5'inin görev alanı değişti. Osman Pepe, Abdülkadir Aksu ve Atilla Koç listede yer almadı.

Erdoğan, 60'ıncı Hükümet’te 8 yeni isme bakanlık verdi. Başbakan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'ndan iki ismi kabineye aldı.

Genel Başkan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı hem Devlet Bakanı hem de Başbakan Yardımcısı oldular. Geçen dönem Grup Başkanvekilliği yapan Faruk Çelik ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Seçim propagandası sırasında AK Partinin vitrininde yer alan Zafer Çağlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı, Ertuğrul Günay ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

Uluslararası ekonomi çevrelerindeki deneyimi ile tanınan Mehmet Şimşek ise Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi.

Ekonominin kurmayları

Yeni hükümetle birlikte ekonomi yönetiminde de bazı değişikliklere gidiliyor. Ekonominin koordinatörlüğünü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren yürütecek. Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın yerini de Mehmet Şimşek aldı. Maliye Bakanı Unakıtan da onlara eşlik edecek..

Eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu Çevre ve Orman Bakanı, Diyanet İşleri eski Başkanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu ise Devlet Bakanı oldu.

Kabinede bazı isimlerin görev alanları değişti. Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı oldu. Mehmet Ali Şahin ise Adalet Bakanlığı koltuğunu devraldı.

Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün yerine Ali Babacan Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Babacan aynı zamanda Başmüzakereci sıfatını da korudu.

Murat Başesgioğlu ise Çalışma Bakanlığı’ndan Devlet Bakanlığı’na kaydırıldı. Abdülkadir Aksu'dan boşalan İçişleri Bakanlığı koltuğuna ise Beşir Atalay oturdu.

Kadın bakan sayısı artmadı

Başbakan Erdoğan, AK Parti Grubu'ndaki kadın milletvekillerinin sayısının arttığı ancak bunun kabineye yansımadığını belirten gazeteciye, "İnşallah bundan sonra ilerideki performansa göre bunları da gözden geçirir, değerlendiririz" yanıtını verdi.

Güvenoyu 5 Eylül'de

Anayasaya göre, iki tam gün sonra, yani 3 Eylül Pazartesi günü hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak. Hükümet programı üzerinde muhalefet partilerin genel başkanları veya temsilcileri tarafından yöneltilecek eleştirilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması bekleniyor.

Hükümet programının görüşmelerinin tamamlanmasının ardından bir tam gün sonra, yani 5 Eylül Çarşamba günü de 60. Hükümet için güvenoylaması yapılacak.

60'INCI HÜKÜMETİN BAKANLARI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Hayati Yazıcı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Nazım Ekren
Devlet Bakanı: Mehmet Aydın
Devlet Bakanı: Murat Başesgioğlu
Devlet Bakanı: Kürşad Tüzmen
Devlet Bakanı: Nimet Çubukçu
Devlet Bakanı: Mehmet Şimşek
Devlet Bakanı: Mustafa Sait Yazıcıoğlu
Adalet Bakanı: Mehmet Ali Şahin
Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci: Ali Babacan
Maliye Bakanı: Kemal Unakıtan
Milli Eğitim Bakanı: Hüseyin Çelik
Bayındırlık ve İskan Bakanı: Faruk Nafız Özak
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ,
Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı: Mehmet Mehdi Eker
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik
Sanayi ve Ticaret Bakanı: Mehmet Zafer Çağlayan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Mehmet Hilmi Güler
Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay
Çevre ve Orman Bakanı: Veysel Eroğlu.