BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Bakanlar İranı tartıştı

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, İran'dan uluslararası kurallara uymasını istedi!

Abone ol

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Dost ve komşu ülke olarak İran'dan beklentimiz; uluslararası camianın endişelerini ortadan kaldıracak bir tavır ve açıklık içinde olması ve uluslararası kurallara uymasıdır” Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, dış politika konusunda değerlendirmelerde bulunulduğunu belirtti.


Irak'taki gelişmelerin her geçen gün şiddetini ve dehşetini artırdığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:
“Vahşet boyutlarına varan bir tırmanış söz konusudur. Tabii Irak'taki bu olumsuz gelişmeler evvela Türkiye'yi rahatsız ediyor. Irak'ın birliğine, bütünlüğüne ve barışın sağlanmasına yönelik her türlü çabayı destekliyoruz. Bu çabalara katkı sağlamak için geliştirdiğimiz birtakım inisiyatifler var bilindiği gibi... Geçtiğimiz günlerde Irak Özel Koordinatörü Irak'ta önemli temaslarda bulundu. Irak Başbakanı Türkiye'ye gelmiş oluyor, arkasından başka gelip giden heyetler olacak. Dolayısıyla Irak'ta gelişmelerin bir an evvel kontrol edilebilir bir noktaya gelmesini arzu ediyoruz.”

İRAN

İran'ın nükleer faaliyetlerinin de ele alındığını belirten Çiçek, MGK toplantısında konunun detaylandırıldığını anımsattı. İran'ın Türkiye'nin en eski komşularından biri olduğunu dile getiren Çiçek, iki ülke arasında dostane ilişkilerin olduğunu, sınırın uzun yıllardır değişmediğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin de dostluk çerçevesinde sürdürüldüğünü söyledi. Hükümet Sözcüsü Çiçek, İran'ın nükleer faaliyetleri ve çalışmalarıyla ilgili olarak dünya kamuoyunda endişeyle izlenen rahatsızlıklar bulunduğunu ifade ederek, bu rahatsızlığın giderek tırmanışa geçtiğini gözlemlediklerini belirtti. Çiçek, bir taraftan Irak'taki huzursuzluk ve rahatsızlığın giderek mezhep çatışmasına dönüştüğünü ve Irak'ın bütünlüğünü tehdit eder hale geldiğini diğer yandan da İran'ın nükleer faaliyetlerinin bütün dünyada rahatsızlık yaratmasının Türkiye'nin bu konularda olup biteni daha yakından takip etmesini gerekli kıldığını anlattı. Çiçek, şunları söyledi: “Venezüella, Küba ve Suriye dışında İran'daki bu nükleer faaliyetlerle ilgili uluslararası camia çok açık olarak endişelerini ve tereddütlerini ortaya koymuştur. Biz, bu ihtilafın tırmandırılmadan çözüme kavuşturulmasından yanayız. Hiç şüphesiz ki her ülke barışçıl amaçla nükleer çalışmalar yapabilir. Ancak bunun şeffaf, açık ve her türlü endişeden uzak olması lazım. Bu meselede bizim dost ve komşu ülke olarak İran'dan beklentimiz; uluslararası camianın endişelerini ortadan kaldıracak bir tavır ve açıklık içinde olması ve uluslararası kurallara uymasıdır. Eğer bu gerçekleşmezse, önümüzdeki günlerde en çok bizi rahatsız edecek olaylar, gelişmeler olmasın, bunun için dostça uyarılarımızı diplomatik yollardan söylemeye gayret ediyoruz.” Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Katar'daki toplantılarla ilgili kurula bilgi verdiğini aktardı.

GÜMRÜKLERİN GÜVENLİK BOYUTU DA ÖNEMLİ

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, gümrüklerin sadece ticari ve ekonomik hayat açısından değil güvenlik boyutuyla da önemli olduğunu vurgulayarak, “Gümrük meselesi Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisidir, bununla ilgili yeni bir yapılanmaya, bu konudaki bir kısım işlemlerin daha değişik bir anlayışla ele alınmasına ihtiyaç var” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kurulda gümrükler konusunun ele alındığını belirten Çiçek, konunun zaman zaman ülke gündemine geldiğini, hassas bir konu olduğunu ve birtakım düzenlemeler hazırladıklarını bildirdi. Çiçek, şunları kaydetti:

“Gümrükler, sadece ticari ve ekonomik hayatımız açısından değil güvenlik boyutuyla da önemli. Gümrük meselesi Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisidir. Bununla ilgili yeni bir yapılanmaya, bu konudaki bir kısım işlemlerin daha değişik bir anlayışla ele alınmasına ihtiyaç var.

Başbakanlığın koordinatörlüğünde ilgili bakanlıklar ve kuruluşların iştirakleriyle bir süreden beri bir çalışma sürdürülüyordu. Bu konuyla ilgili bugün bilgi sunuldu. Bu konunun bir süre daha üzerinde çalışılacak.”

GÜMRÜKLERDE ETKİLİ KOORDİNASYON

Gümrükler konusunda gerekli yasal düzenlemelerden önce, Başbakanlık genelgeleri ya da Bakanlar Kurulu kararlarıyla düzeltilecek hususlar bulunduğunu belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düzenleme yapıldığı takdirde etkili bir koordinasyonun sağlanması mümkün olacaktır. Çünkü gümrük alanlarında sadece gümrük teşkilatı değil Tarım Bakanlığı'ndan tutun Emniyet birimlerine kadar oralarda çeşitli devlet birimlerini uzantıları var. Bunların hepsinin etkili bir şekilde koordine edilmesini sağlayacak etkili bir düzenlemeye gidilecektir. İthalat ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Gümrük kapılarındaki en büyük sıkıntıların başında bu işlerin çokluğu ya da karmaşıklığı, bundan doğan kuyruklar ve şikayetler var. Onun için bu işlemlerin kolaylaştırılması ve işlem süreçlerinin basitleştirilmesi, giriş çıkışların kontrol altına alınması ve rehabilitasyonu, kaçakçılık ile etkili mücadele, görevli birim sayısının azaltılması ve neticede itibariyle de AB müktesebatına uyumun sağlanması başlıklarını taşıyan bir takdim bugün yapılmıştır.” Çiçek, bu projelerin hayata geçirilmesinin ardından gümrükteki şikayetlerin büyük oranda ortadan kalkacağını ifade etti. Bakanlar Kurulu'nda Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kuruluş ve işleyişiyle ilgili yasa tasarısının imzaya açıldığını bildiren Çiçek, toplantıda AB'ye uyum süreciyle ilgili sunum yapıldığını da belirtti. Çiçek, bugüne kadar 13 tanıtıcı, 9 ayrıntılı tarama yapıldığını ifade ederek, eğitim, bilim ve araştırma konularında Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Konseyi'ne ilgili bir rapor sunduğunu anımsattı. Çiçek, 25 ülkede bu konuda konsensüs olduğunu ve fiili müzakerelerin başlamasında bir engel bulunmadığını belirterek, “Bu konuda önümüzdeki günlerde siftah yapacağız” dedi.

HAYVANCILIKLA İLGİLİ PROBLEMLER

Çiçek, AB müzakere süreci içerisinde en çok üzerinde durulacak konunun tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti ve kurulda bu konunun ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi. Çiçek, hayvancılığın; işletme yapısı, hayvan ırkının ıslahı, yem problemi, sektörün desteklenmesi, pazar problemi, hastalıkla mücadele olmak üzere en az altı konuda problemi bulunduğunu söyledi. Hayvancılığı hükümet olarak desteklediklerini ve her geçen gün bu desteğin arttığını dile getiren Çiçek, “2006 bütçesinde 550 trilyon liralık hayvancılığa bir desteği sağlamış olacağız. Onun dışında işletme yapısı, hastalıklarla mücadele hayvanların ıslahı ve diğer pazar problemleriyle ilgili olarak da Tarım Bakanlığı'nın çok yönlü çalışmaları var” dedi.