BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,86
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Günay, turizm sezonunu açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya'da turizm fuarı "Intourmarket 2012"nin açılışına katıldı...

Abone ol

Rusya'da Türk turizmcilerin yeni sezonu Bakan Günay'ın iştirak ettiği fuarın açılışıyla başladı.

Moskova Crocus City fuar merkezinde bu yıl 7.'si düzenlenen organizasyonda Türk stantlarını gezen Bakan Günay, tur operatörleri sektörünün sorunlarının ele alındığı bir de toplantı düzenledi.

Fuarın dünkü açılışına, Bakan Günay ve Rus mevkidaşı Vitali Mutko'nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Rusya Turizm Federal Ajansı Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Talep Rifai, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ceren Yazgan Yetiz, Kültür ve Turizm Müşaviri Celal Kılıç ve diğer yetkililer katıldı.

Açılışın ardından Bakan Günay, Rus mevkidaşı Mutko ile ikili görüşme yaptı.

Putin'le telefon görüşmesi

Günay gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le telefonda görüştüğünü söyleyerek, şunları aktardı:

"Rusya Spor ve Turizm Bakanı Vitali Mutko ile görüşürken, Rus lider Putin o sırada kendisini aradı. Mutko, Putin'e benimle görüştüğümü söyledi. Sonra Putin benimle de görüşmek isteyince Rus meslektaşım Mutko telefonu bana verdi. Putin bana hoşgeldin diyerek çalışmalarımızda başarılar diledi."

Günay, Putin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarını ilettiğini kaydetti.

Ziyareti sırasında Rusya'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Türk-Rus Kültür Merkezi'nin faaliyetleriyle ilgili bilgi de alan Bakan Günay'a geçen yıl açılışını yaptığı merkez tarafından üzerinde isminin yazılı olduğu özel hat hediye edildi.

Kültür merkezinin faaliyetlerine katılan bir üniversite öğrencisi Günay'a küçük bir ney taksimi sundu.

İkili anlaşmalar

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Turizm Bakanlığı ve Turizm Federal Ajansı ile turizm alanında anlaşmalar imzalandı.

Bakan Günay, imza töreninden sonra düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Türkiye turizmi için önemli ülkelerden birisi olduğunu belirterek, "Bugün yaptığımız anlaşma karşılıklı olarak turizm ilişkilerimizi geliştirmek ve Türkiye'ye gelen Rusların Türkiye'de kendilerini daha rahat ve güvenli hissetmesini sağlamak ve Türkiye'den de Rusya'ya yeni insanların gelmesini sağlamak amaçlarına yöneliktir" diye konuştu.

Bir soru üzerine Bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki olaylar yüzünden geçen yıl tüm turistlerin Türkiye'ye gelmediğini, İtalya ve Yunanistan'a gittiğini söyleyen Günay, şunları kaydetti:
"Belirtmek isterim ki; Türkiye başka ülkelerdeki ekonomik ya da siyasi felaketlerden bir gelişme ümit bir ülke değildir. Biz turizmin barış içinde gelişen, ekonomik gelişme içinde gelişen ve doğrudan doğruya barışı geliştiren sektör olduğuna inanıyoruz."

Türkiye'nin sadece sıcak deniz sahilleriyle değil, diğer tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de tanınmasını istediklerini ifade eden Günay, Rusya'da yaptıklarını tanıtım konseptini biraz geliştirmek gerektiğinin altını çizdi.

Fuarda Türkiye Kültür ve Türizm Bakanlığı ile Rosturizm arasında "ortak eylem planı" da imzalandı. Anlaşmayı Türk tarafı adına Bakanlık Müsteşarı Özaslan, Rus tarafı adına Rosturizm Başkanı Radkov parafe etti.

İmza töreninde Bakan Günay, Bakanlık Müsteşarı Özaslan, Rus Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadejda Nazina hazır bulundu.

Bakan Günay törende şöyle konuştu:

"Bu anlaşma, iki ülke arasındaki turizm işbirliğinin artırılmasını öngörüyor. Rusya piyasası bizler için çok önemli. Bugün Türkiye turizm bakımından dünyanın ilk on ülkesi arasında. Bunda Rus turistlerin büyük katkısı var. Tabii ki biz büyük kültüre sahip Rus halkının Türkiye'yi sadece sahil turizmi değil, inanç turizmi olarak da keşfetmesini arzu ediyoruz. Türkiye'de çok önemli kültürel ve tarihsel eserler Rus vatandaşlarını bekliyor. Bu bağlamda Türkiye'deki diğer turizm alanlarının tanıtımı için Rusya'daki çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz."

"Intourmarket 2012" fuarı 20 Mart'a kadar açık kalacak.