BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  GÜNCEL

Bakan Ergin 4. yargı paketini anlattı

Adalet Bakanı Ergin, 4. Yargı Paketi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda öngörülen düzenlemeleri ilk kez açıkladı.

Abone ol

Şiddet içermeyen açıklamalar suç olmaktan çıkacak. İşkencede zaman aşımı olmayacak. Askeri yargı AİHM kararlarını dikkate alacak.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni İmralı süreciyle yakından ilgili olduğu iddia edilen 4. Yargı paketinin içeriğini Bugün gazetesine anlattı.

Seda Şimşek'e konuşan Ergin, paketin 15 gün içinde Meclis'e geleceğini belirtirken, KCK'lıların tahliyesine ilişkin Öcalan ile anlaşma yapmadıklarının altını çizdi. İmralı'ya gidişlerin askıya alınmadığını belirten Ergin, 2. ziyaret için "Uygun zaman ve zeminde olacaktır" ifadelerini kullandı. İşte o röportajdan bir bölüm:

Hangi düzenlemeler olacak bu pakette?
       
Klasik olarak verdiğimiz cevap,  AİHM'in ihlal kararlarındaki gerekçeleri telafi etmeye yönelik düzenlemeleri içeriyor.

Klasik cevabı açsak, hangi düzenlemelerle ihlal kararlarına yönelik tedbirler alınacak?

Mesela, silahların eşitliğini sağlayacak düzenlemeler var. Yani, yargılama esnasında Cumhuriyet Savcıları ile savunma avukatları arasındaki eşitsizliği giderecek tedbirler alınıyor.

TUTUKLULUĞA İTİRAZA YENİ DÜZENLEME

Savcılar yukarıda, avukatlar aşağıda oturmayacak mı?

Bu şekli bir hadise,  oysa esasa yönelik yapılması gerekenler var. Mesela, tutukluluğa yönelik itirazda savcının görüşü alınıyor, savcının görüşü alındıktan sonra hakim, dosya üzerinden karar veriyor. AİHM bu uygulamayı adil yargılamanın ihlali olarak değerlendiriyor. Şimdi,  savcının mütalâası alındıktan sonra savunmaya tebliğ edilecek, onların savcının mütalâasına diyecekleri dinlendikten sonra hakim itirazı değerlendirecek. Savcı ile savunma arasındaki eşitsizlik giderilecek.

DEĞER KAYBI TELAFİ EDİLECEK

Başka hangi düzenlemeler yapılacak?

Askeri yargıda verilen bir karar hakkında AİHM'de ihlal  çıkması halinde, yargılamanın yenilenmesi  imkânı yoktu. İhlal kararlarının yargılamanın yenilenmesi  sebebi olarak askeri yargıda da kabul edilmesini öngörüyüz. Mülkiyet hakkı ile ilgili, kamulaştırma bedelinin enflasyon karşısında değer kaybını telafi edecek bir düzenleme yapıyoruz. İşkence suçlarında zamanaşımının kaldırılmasına yönelik bir düzenlememiz söz konusu. Tutuklu dosyalarda en geç 30 günde bir, dosyanın tutukluluk açısından yeniden değerlendirilip karar verilmesi gerekiyordu, ancak bu işlem dosya üzerinden yapılabiliyordu. Getirdiğimiz düzenlemede hakimin tutukluyu mutlaka görmesi ve dinledikten sonra bu değerlendirmeyi yapmasını öngörüyoruz.
 
DİNK KARARI SONRASI DÜZENLEME

Etkin soruşturma ile ilgili yapılacak düzenleme nasıl?

Etkin soruşturma yapılmadığı için ihlal kararı verilmesi halinde daha önce sadece tazminat ödemekle yetiniliyordu, yapacağımız düzenleme ile tazminat ödeme ile ihlalin sonucu ortadan kalkmayacak, ilgilinin talep etmesi halinde soruşturmaya yeniden başlanılabilecek. Yani, AİHM etkin soruşturma yapılmadığına dair bir ihlal kararı aldığında, soruşturma yeniden yapılacak. Hrant Dink dosyasında AİHM, Türkiye'nin etkin soruşturma yapmadığına ilişkin bir karar vermişti.  Ayrıca, idari ve askeri yargıda davanın ıslahı uygulamasını getiriyoruz. Adli yargıda var olan ıslah müessesesi , idari ve askeri yargıda yoktu, şimdi hem askeri hem de idari yargıda ıslah müessesesi işleyecek.

Özgürlük ve güvenlik hakkı ihlallerinin engellenmesi için mesela ne yapılacak?

Tutuklunun tahliyesine ilişkin kararlar derhal uygulanacak. AİHM kararları doğrultusunda tutuklama kararları gerekçelendirilecek. Adli kontrol uygulanması hakkında hakim, savcı ve adaylarına yönelik farkındalık artırıcı faaliyetler düzenlenecek.

Adli kontrolün daha geniş uygulanmasını sağlayacak tedbirler alınacak. Tutuklama kararlarına karşı etkili başvuru yolları hayata geçirilecek. Soruşturma, kovuşturma aşamasında şüpheli, sanık veya müdafinin makul sürelerde dinlenilmesi suretiyle tutukluluk durumu karara bağlanacak.

Haberin tamamını okumak için