BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çağlayandan iş zirvesi

TUSKON Yönetim Kurulu, görüşme sırasında, İşsizlik Fonu'nda biriken paranın işverenlere destek olarak kullanılmasını önerdi.

Abone ol Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile önceki gün Ankara'da bir araya gelen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu, görüşme sırasında, İşsizlik Fonu'nda biriken paranın işverenlere destek olarak kullanılmasını önerdi.

TUSKON'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TUSKON yönetimi taleplerini Bakan Çağlayan'a iletirken, İşsizlik Fonu'nda biriken 30 milyar YTL'lik paranın işverenlere destek olarak kullanılmasını istedi.

Bu taleple, fondaki paranın bir kısmının, yüzde 5 ile 10 arasında değişen oranlarda primlere ve çeşitli vergilere indirim olarak yansıtılması gündeme getirildi.

Global krizin en hafif şekilde atlatılabilmesi için yapılması gerekenleri sıralayan TUSKON yönetimi, artan elektrik fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığının altını çizerek, belirli bir süre için tüm üreticilere yönelik sanayi elektrik tarifelerinde yüzde 5 indirim uygulanması istedi.

İhracatçılara yönelik Eximbank kredilerinde piyasa şartlarına göre minimum yüzde 5 daha cazip kredi faizleri uygulanması talebini de dile getiren TUSKON, dünya piyasalarındaki petrol fiyatlarındaki düşüşün özellikle nakliye firmalarına yansıtılmasının önemine değindi.

İç ticareti canlandıracak faaliyetlerin desteklenerek yerli malı tüketiminin teşvik edilmesi ve tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altı çizilen TUSKON açıklamasında, küresel krizle birlikte meydana gelen nakit sıkışıklığı ve kredi kullanımında yaşanan problemlerin devlet bankaları aracılığı ile aşılması, bu amaçla Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın esnaf ve sanayiciye yönelik kredilerin devamlılığının sağlanmasının önemine değinildi.

KOSGEB aracılığıyla, küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik kredi desteklerinin artırılması ve daha aktif bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden TUSKON, yeni Teşvik Yasası çıkana kadar, mevcut yürürlükteki Teşvik Yasası'nın bir yıl daha uzatılması ve bu teşvikin tüm bölgelerde yeni yatırımlar ve devam eden işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini bildirdi.

TUSKON Yönetim Kurulu, toplumsal moral ve motivasyonun çok önemli olduğu bu dönemde, devlet kurumlarının ve iş dünyasının yapıcı ve çözüme yönelik olmayan açıklamalardan uzak durması gerektiğinin altını çizdi.