BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  GÜNCEL

Tahir Akyürek umutlu konuştu

Konya'nın Türkiye için öneminin her geçen biraz daha arttığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek umutlu konuştu.

Abone ol Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hükümetin Konya Ovası'nda gerçekleştirdiği yatırımlar ve yapılan tasarruf çalışmaları ile su konusunda Konya'nın geleceğinin aydınlık olduğunu belirtti.

Akyürek, Konya'nın su rezervleri konusunda yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan su probleminin çözümünün, yağışların artmasıyla değil tasarrufla olacağını ifade etti.

Konya'da eylül ayı yağışlarının mevsim normallerinin üstünde olduğunu belirten Akyürek, bu yağışların Konya'da barajların doluluk oranlarını çok fazla etkilemediğini ancak toprağın suya doyması, ekim dönemine hazırlık açısından Konya Ovası ve yer altı suları için büyük bir kazanım olduğunu bildirdi.

Akyürek, tarımsal sulamanın yapıldığı Apa Barajı'nın doluluk oranının geçen yılın iki katı, Beyşehir Gölü'nde ise geçen yılın bu dönemine göre su miktarında bir miktar artış olduğunu kaydetti.

Beyşehir Gölü'nde suyun geçen yıla göre artmasındaki temel faktörün Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Tüneli'nin tamamlanarak hizmete açılması olduğunu vurgulayan Akyürek, bunun Konya için önemine dikkati çekti.

Suğla Depolaması ve diğer göletlerde de su rezervlerinin korunduğunu bildiren Akyürek, Konya halkının içme suyunun bir bölümünü sağlayan Altınapa Barajı'nda geçen yıla göre daha az bir rezerv bulunduğunu kaydetti.

Eylül ayı yağışlarının bundan sonrası için umut verdiğini belirten Akyürek, şöyle devam etti:

''Suyu mutlaka tasarruflu kullanmalı, modern sulama tekniklerine geçmeliyiz. Kaçak kuyuların önlenmesi ve alternatif enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi çok önemli. Modern sulama yöntemleri ile vahşi sulama yöntemlerine göre 5'te bir oranında su kullanılacak. Sadece tasarruf yaparak, milyarlarca dolar yatırımla yapılabilecek barajlar kadar değer oluşturulabilecektir. Yapılan yatırımlarla su konusunda Konya'nın geleceği aydınlık.''

Büyükşehir Belediyesi olarak düzenledikleri kampanyalarla halkı tasarrufa yönlendirdiklerini hatırlatan Akyürek, geçen yıl bunun somut sonuçlarını gördüklerini bildirdi. Akyürek, yüzde 20'lik abone artışına rağmen yüzde 10'luk su tasarrufu sağladıklarını kaydetti.