BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Çağlayan ihtilalleri hatırlattı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Akyurt'ta halka seslendi referandum için ihtilalleri hatırlattı.

Abone ol

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 12 Eylül'de yapılacak referandumda 'evet' denmesi için pek çok neden bulunduğunu belirterek, ''...Onun için 12 Eylül'de 'evet', milyonlarca 'evet' diyoruz ve hayır'cılara karşı 'hayır' diye ben de buradan haykırmak istiyorum'' dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara'nın Akyurt ilçesinde Güleçler Çorap Limited Şirketi'ni ziyaret etti. İlçede esnafla sohbet eden Bakan Çağlayan, Akyurt Kültür Merkezi'nin de açılışını yaptı.

Çağlayan, buralarda yaptığı konuşmalarda, 12 Eylül 1980 ihtilalinin ardından 1982 yılında gayri demokratik bir davranışın anayasasının yapıldığını söyledi. Ama bugün Türkiye'nin gelmiş olduğu seviye açısından ''bu bedenin bu elbiseyi taşımadığını'' belirten Çağlayan, ''Anti demokratik yollarla göreve gelmiş, yönetime el koymuş, Türkiye'nin istikrarını bozmuş olan insanların yapmış olduğu ihtilal anayasasını artık Türkiye değiştirmek zorundadır, başka çaresi yok'' dedi.

İhtilalin olduğu yıllarda Türkiye'nin nüfusunun 44,5 milyon, ihracatının 2,9 milyar dolar ve kişi başına düşen milli gelirin de 1800 dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, bugün ise nüfusun 73 milyona ulaştığını, 17'inci büyük ekonomi haline geldiğini, ihracatın krize rağmen 102 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

''Türkiye o tarihte 46 bedenmiş, bugün 54 beden. Dolayısıyla 46 bedene 54 bedeni sığdırmak mümkün değil. Ceketin sağından solundan patlamaya başlıyor. Düğmeler zaten kavuşmuyor'' diyen Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Onun için böyle bir anayasanın, mutlaka yapmış olduğumuz önemli değişiklikler ile revize edilmesi gerekir. Tabii gönül ister ki tamamı yapılsın ama TBMM'de bunun muhalefet tarafından nasıl engellendiğini hepiniz gördünüz, yaşadınız biliyorsunuz. Bu yapılmış olan değişiklik, Türkiye'nin yeniden demokratik ortama gelmesi, yeniden huzur, birlik ve beraberliği sağlaması, geçmiş dönemlerde ihmal edilmiş olan kadınlarımıza özellikle pozitif ayrımcılıkta en insancıl hakların sağlanması, çocuklarımıza demokrasiyi en iyi yaşatacak olan ve onları taş attığı için hapse sokan değil, onlara demokrasi yolunu açan... Memurlarımıza toplu sözleşme hakkı getirdik. Bir ihtilalin ortaya çıkarmış olduğu anayasayı demokratik bir ortama getirip, insanlarımızın hak, hukuk ve özgürlüğünün sağlanması ve Türkiye'de hukuk ve demokrasinin en iyi şekilde işlemesi için bir çalışma yaptık. Bunlara baktığımız zaman, 'Evet' bir kere değil milyonlarca 'evet' , bunun için 'evet' diyoruz.''

''İHTİLALİN ACILARINI BİLEN BİRİ''

Anayasa değişikliklerinin Türkiye'nin önünü açacak, Türkiye'yi ciddi bir şekilde yeni açılımlara götürecek bir çalışma olduğunu belirten Bakan Çağlayan, referandumun 12 Eylül'e denk gelmesinin tamamen ''Allahın bir tecellisi'' olduğunu ifade etti.

12 Eylül 1980 ihtilalini çok iyi hatırladığını kaydeden Çağlayan, 1960 ihtilalinde ailesinin mağdur olduğunu, milletvekili olan amcasının siyasi hayatının bittiğini, en büyük amcasının beyin kanamasından öldüğünü, babasının da işlerinin bozulduğunu anlattı.

1960 ve 1980 ihtilallerinin Türkiye'ye getirmiş olduğu acıları bilen ve yaşayan biri olarak konuştuğunu kaydeden Bakan Çağlayan, ''Şimdi 12 Eylül 2010. Bu referandum, ciddi bir şekilde evetin çıktığı ve Türkiye'nin demokratikleşmesine, özgürleşmesine, hukuki standartlarının yükseltmesine yönelik yeni bir çığır açacak inşallah. Milletimize, bu işin sonuna kadar güveniyoruz. Onun için 12 Eylül'de referandumda 'evet', milyonlarca 'evet' diyoruz. Hayırcılara karşı 'hayır' diye ben de buradan haykırmak istiyorum. Milletimiz bu konuda 12 Eylül'de hayırcılara 'hayır' diyecektir.''

EKSEN KAYMASI

Devlet Bakanı Çağlayan, son günlerde mesnetsiz bir yaklaşımla Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönünde kasıtlı söylentiler çıkarıldığını da belirterek, bunun, Türk ihracatçıların, gittikleri ülkelerde iş yapan diğer ülkelerin ihracatçıların nasırlarına basması ile ilgili bir durum olduğunu kaydetti. Çağlayan, ''Yoksa durup dururken bu eksen kayması nereden çıktı'' dedi.

İhracatçıları başka pazarlara yöneltmeye başladıklarını ifade eden Çağlayan, ''Elbette Avrupa pazarı bizim yüzde 60'lık asla vazgeçemeyeceğimiz bir pazar. Ama Avrupa pazarında bir durgunluk varsa ihracatçıların, hayatiyeti devam ettirmek için başka pazarlara girme mecburiyeti var. Firma işini yapmak için Afrika'ya da gidecek, Ortadoğu'ya da gidecek, gerekirse fizana gidecek'' diye konuştu.

Türkiye'nin ekseninin belli olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin ekseninin kaymadığını, yörüngesinin genişlediğini vurguladı.

Çağlayan, Türk ihracatçısının dünyanın her bölgesiyle iş yaptığını ve iş yapacağını, elde ettiği pazarları da kimseye kaptırmayacağını söyledi.