BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bakan Avcı yeni sınav sistemini anlattı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden ortaöğretime geçiş modeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Kısa vadede merkezi sınav sistemi kaldırılıyor. 'Orta vadede test sınavı yerine klasik sınav geliyor. Yeni sistemde okul ön plana çıkacak.

Öğrenciler bundan böyle tek bir sınava girmeyecek. Yazılı sınavlar olacak, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecek.

Ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek

Lise öğretmenlerine yönelik Fatih Projesi eğitimi açılış programına katılan Avcı, temel eğitimden ortaöğretime geçiş modeli hakkında kamuoyunu bilgilendirme toplantısında konuştu. 

İşte Avcı'nın konuşmasından öne çıkan satır başları:

"Uzun yıllara dayanan çalışmanın bir kısmı. Çünkü kısa orta ve uzun vadeli yerleştirme mantığından bahsediyoruz.

AÇIK UÇLU KLASİK SINAVLAR GELİYOR

Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Orta vadede test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, tablet bilgisayarlardan yararlanmayı planlıyoruz.

Uzun vadede öğrencileri ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onları sosyal sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği yeteneklerinin güçlendirildiği yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Yazılı sınavlarla yerleştirme yapmayı planlıyoruz. 2013-2014 döneminden itibaren okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duyulmayacak.

16 İLDE GENİŞ KATILIMLI ÇALIŞTAY

Bu yıl yaz aylarında modelin temel mantığını ilgili taraflarla paylaştık. Çalıştaylarla zenginleştirmeye çalıştık. 16 ilde geniş katılımlı çalıştaylar organize ettik. Her bir öneriyi not ettik, böylece ana konuları şekillendirdik.

Sorumluluğumuz çocuklarımza karşı ükemize karşı dünyaya karşı. Burada yapacağımız sunumun eleştirilmesinde de bu sorumlulukla hareket etmesini istiyorum."

YENİ SİSTEMDEN AYRINTILAR

Buna göre, Bakanlığın ortaöğretime geçiş sisteminde yapacağı merkezi değerlendirmeler, orta ve uzun vadede  açık uçlu soruları içerecek hale dönüştürülecek, öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek, öğretmenler ise kendi okullarının dışındaki okullarda görevlendirilecek. Geçerli mazereti nedeniyle sınava giremeyenler için mazeret sınavı yapılacak. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirme için esas puanı oluşturacak.

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda, ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak.

Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

SİSTEMİN AMAÇLARI

Güncellenen geçiş sistemiyle öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak amaçlanıyor.

Sistem ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını, sınav kaygısını sürece yayarak azaltılmasını sağlayacak.

 Öğretmenin mesleki performansını artıracak sistem, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltacak. 

Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif şekilde izlemenin ve değerlendirmenin amaçlandığı sistemde başarı değerlendirmesi sürece yayılacak.

Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukların azaltılmasını sağlayacak sistemle, öğrencilerin okula devamsızlığının en aza indirmerilmesi, orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılması sağlanacak.