BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Olimpiyat için iddialı konuştu

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda sportif faaliyetler dahil büyük çaplı birçok uluslararası organizasyonu başarıyla ev sahipliği ya...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda sportif faaliyetler dahil büyük çaplı birçok uluslararası organizasyonu başarıyla ev sahipliği yaptığını belirterek, “İstanbul’un olimpik ruhu en başarılı şekilde yansıtacağına yürekten inanıyorum ve temennimiz Buenos Aires’ten müjdeli bir haberle ülkemize döneriz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesine katılmak üzere “ANA” uçağı ile saat 12.57’de Rusya’ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20’nin dönem başkanlığının yürütmekte olan Rusya Federasyonu ev sahipliğinde yarın başlayacak olan G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere beraberindeki heyetle beraber Rusya’ya gideceklerini söyledi. Zirvenin akabinde Arjantin’e geçerek 7 Eylül 2013 tarihinde Buenos Aires’te yapılacak olana ve 2020 Yaz Olimpiyatları’nın düzenleneceği şehrin açıklanacağı Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısında hazır bulunacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bu ziyaretlerinin Rusya Federasyonu bölümünde Başbakan Yardımcımız Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bana eşlik edeceklerdir. Arjantin ziyaretinde ise yine Sayın Ali Babacan, sayın Şimşek ve Gençlik ve Spor Bakanı sayın Suat Kılıç eşlik edecekler” dedi.

2015’TE EV SAHİBİ TÜRKİYE
Türkiye’nin 2015 yılında G-20 zirvesinde dönem başkanlığının üstleneceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, 2015 yılında G-20 Liderler Zirvesi’nin Türkiye’nin evsahipliğinde gerçekleştirileceğini açıkladı. 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle de G-20 troyokasında Rusya Federasyonu ve 2014 dönem başkanı Avustralya ile birlikte temsil edilmeye başlanacaklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi’nde mevkidaşlarıyla önemli görüşmeler yapma fırsatını kendilerine vereceğini ve büyük önem arz ettiğini söyledi. G-20 Zirvesinde etkileri hala devam eden küresel ekonomik ve mali krizin ortaya çıktığı 2008 yılından itibaren liderler seviyesinde toplanmaya başlayan ve Türkiye’nin de aktif katılım ve destek sağladığı bir platform olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“G-20 küresel ekonomik işbirliği açısından temel platform haline geldi, hepimizin malumu olan bir konu. Dünya ekonomisinde kırılganlığın maalesef halan devam ettiği bir sürecin içerisindeyiz. Bu çerçevede Saint Petersburg’daki zirvede ana temasını bu yıl ‘büyüme’ ve ‘istihdam’ oluşturacak. Küresel ekonomiyi güçlü bir büyüme politikasına taşıyacak ve de istihdam sağlayacak politikaların uygulanması öncelikli olarak ele alınacak. Ayrıca istihdam, kalkınma ve ticaret gibi diğer alanlarda da büyüme ve refaha hizmet edecek ortak çözüm arayışları liderler düzeyinde görüşülecektir. Türkiye olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin birlikte yer aldığı G-20’yi bu sorunların ele alınması için en uygun bir platform olarak görmekteyiz. Gelişmekte olan ekonomilerin artan ekonomik ağırlıklarıyla orantılı olarak küresel ekonomik yönetim içerisindeki ağırlıkların da artmasını istiyoruz. Bu çerçevede G-20’nin etkinliğinin korunmasına önem atfediyoruz.”
Türkiye’nin özellikle son yıllarda etkisini gösteren küresel ekonomik ve mali kiriz karşısında güçlü bir duruş sergileyerek örnek bir profil çizmeye devam ettiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, şuan dünyada örnek gösterilen bir ülke olarak G-20’nin uluslararası ekonomik ve mali sistemin güçlendirilmesine ve reformuna yönelik çalışmaları da değerli bir destek verdiklerini, aktif bir katkı sağladıklarını vurguladı. Krizin etkilerinin ortadan kaldırılması ve küresel ekonominin yeniden yapılandırılması noktasında G-20 liderlerine önemli görevler ve sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Küresel ekonominin büyüme rayına oturtulması için G-20 içerisindeki çok taraflı iş birliğine dayalı önemine inanıyoruz. Saint Petersburg Zirvesi bütün bu konuların etraflı ele alınması bakımından önemli vesile teşkil edecektir” diye konuştu.

2020 OLİMPİYATLARI
G-20 Saint Petersburg Zirvesi’nin ardından Buenos Aires’e geçerek Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak şehrin bu zirvede belirleneceğini, 125. Dönem toplantısı olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, İstanbul’un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapmasının Türkiye bakımından önem taşıdığının altını çizdi. Başbakan Erdoğan, “2020 Olimpiyatlarına İstanbul’da ev sahipliği yapmayı çok arzuluyoruz ve önemsiyoruz. İstanbul’un adaylığına gösterdiğimiz önemi göstermek amacıyla 6-10 Eylül 2013 tarihlerinde Buenos Aires’te düzenlenecek olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi 125. Dönem Toplantısı’na da yüksek düzeyde bir katılım gerçekleştiriyoruz. Ben ve arkadaşlarım bu amaçla Buenos Aires’e gidiyoruz. Son yıllarda sportif faaliyetler dahil büyük çaplı bir çok uluslararası organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptık. En son Mersin Akdeniz Oyunları da başarıyla gerçekleştirdik. Bu kez 2020 Olimpiyatları’nı da en iyi şekilde gerçekleştirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.
İstanbul’un artan organizasyon tecrübesinin, gelişen ekonomisi, coğrafi konumu ve genç nüfusuyla başarılı ve emsalsiz bir olimpiyat düzenleme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, şuana kadar çok ciddi alt yapı yatırımlarını gerçekleştirmiş durumda olduğunu vurguladı. Olimpiyatlara katılacak sporculara, Milli Olimpiyat Komitesi üyelerine, basın mensuplarına ve izleyicilere, konaklama ve ulaşım konusunda en iyi imkanları sunmak için tüm alt yapı ve projeleri de zamanın da tamamlama kabiliyetine, gücüne sahip olduklarına dikkat çekti. Yapılan ve yapılması öngörülen projelerin başında iki kıtayı birbirine bağlayan Marmaray, 3. Boğaz Köprüsü ve dünyanın en büyük havalimanın devası yatırımlar olarak 2020 kadar bitecek olan yatırımlar olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, Eşsiz bir tarihi birikime, kültürel birikime, coğrafi güzelliklere sahip olan İstanbul’un doğu ile batıyı, Avrupa ile Asya’nın medeniyetlerini buluşturduğunu ifade etti.
İstanbul’a rakip konumunda olan Tokyo ve Madrid’in gerek şehirler ve gerek ülkeler olarak daha önce Olimpiyatlara ev sahipliği yapmış iki ülke durumunda olduğunu sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, “İstanbul böyle bir organizasyona bugüne kadar ev sahipliği yapmış değildir. Bundan dolayı da aslında İstanbul burada bir farklılığa sahip olması gerekir diye düşünüyoruz. Seçilmesi halinde İstanbul’un olimpik ruhu en başarılı şekilde yansıtacağına yürekten inanıyorum ve temennimiz Buenos Aires’ten müjdeli bir haberle ülkemize döneriz” diye konuştu.
Yaptığı açıklamaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Rusya’ya hareket etti. Başbakan Erdoğan’ı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililer uğurladı.
Başbakan Erdoğan ile birlikte Rusya’ya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da Rusya’ya gitti.
(İHA)