BIST 10.183
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.471,69
HABER /  SAĞLIK

Baharda Peynir tehlikesi

Kaynatılmamış sütten yapılan taze peynirin tüketilmemesi öneriliyor

Abone ol

Halk arasında 'Peynir Hastalığı' olarak bilinen Bruselloz hastalığının görülme riski, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında yükseliyor.

Erciyes Üniversitesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Emine Alp, hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalık, özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkiliyor ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşıyor.

Alp, hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabildiğini açıkladı.

Yapılma şekilleri nedeniyle kaşar peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşük olduğunu, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağı olduğunu anlatan Alp, az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabileceğine de dikkat çekti.

Süt içinde 17, tereyağında 142 gün

Alp, insandan insana geçişin olağan olmadığını da anlattı:

''Bruselloz, çiftçiler, mezbahane çalışanları, veterinerler, hekimler ve laboratuvar personeli için meslek hastalığıdır. Bruselloz bakterisi 60 derecede 10 dakikada ölür.

Süt içinde 17 gün, tereyağında 142 gün, dondurmada 30 gün, yüzde 10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün, yüzde 17 tuz içeren salamura peynirde bir ay, çeşme suyunda 8 derecede 57 gün, 25 derecede 10 gün, insan idrarında en az yedi gün, hayvan dışkısında 100 gün, düşük yapmış hayvan yavrusunda 75 gün, ahırların duvar ve döşemesinde dört ay canlı kalır.''

Başlangıç sessiz veya gürültülü

Hastalık sırasında beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organların tutulabildiğini dile getiren Alp, ''başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir. Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içinde şikayetler başlar. Hastaların çoğunda ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, başağrısı, sırt ağrısı vardır. Eklem ağrıları sıklıkla izlenir. Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar. Depresyon izlenebilir'' dedi.

Alp, tedavi için bruselloza özel laboratuvar testleri yapılması gerektiğine de belirtti:

''Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır. İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılmasıveya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir.

Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir. Özellikle peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında, kaynatılmamış sütten yapılan taze peynir tüketilmemeli, eğer bu tarz bir peynir alınmışsa mutlaka tuzlu suda en az bir ay bekletildikten sonra yenmelidir.''