BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,17
ALTIN 2.469,72
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversiteliye kredi müjdesi

Üniversite mezunlarının kredi ve katkı borçlarına erteleme geliyor. Peki prosedür nasıl işleyecek?

Abone ol

Üniversiteden mezun olup "hala işsizim" beyanında bulananların öğrenim ve katkı kredi borçları her yıl düzenli olarak ertelenecek. Böylece borçlu, işsiz olduğu dönemde kapısında haciz memuru görmeyecek.

Hükümet, "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu"nda değişikliğe gidiyor. Tek maddelik kanunun "Kredi Borcunun Tespiti ve Ödenmesi İle Kredi Teminatı" başlıklı 16. maddenin 1. fıkrası değiştirilirken, 2 geçici fıkra ekleniyor. Bir de geçici madde konan kanun değişikliğiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrenim ve katkı kredi borcu olanlara rahat bir nefes aldıracak bir düzenlemeye imza atmış olacak.

Eğitim çevrelerinde "borç ertelemesi" olarak geçen yeni yasal düzenlemenin yarın Meclis Genel Kurulu'na gelerek kanunlaşması bekleniyor. Yurt-Kur, kredi alan öğrencilerin tespiti ve borçlarının geri ödemeleriyle ilgili konuları düzenleyen 16. maddede lisans mezunu olanlarda "bekleme süresi" 2 yıl olarak korunurken, lisansüstü mezunlarında iş bulma bekleme süresi 4 yıldan 3 yıla düşürülüyor. Yani lisanstan mezun olanlar 2 yıl boyunca borç yükümlülüğü altında olmayacak. Bu süreler içindede borçlu hala iş bulamamışsa kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl Yurt-Kur'a şahsen giderek, "İş bulamadım" beyanında bulanacak. Kurum, borçlunun beyanını esas alacak.

Ancak Yurt-Kur, bu beyanı, SSK, Emekli Sandığı, Bağ-kur ve diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında borçlunun işsiz olduğunu araştırarak borcunu erteleyecek. Erteletme süreci, borçlunun iş bulmasına kadar sürdürülecek. Bir başka değişiklik ise borcu ertelenenin iş bulmasıyla 3 aylık toplu ödemeler, 1 ayda bir olarak yapılandırılıyor. Mevcut kanunda 3 ayda bir yapılan ödemelerin aylık olarak yapılması, borcun üç aylık birikmesinden kaynaklı bir külfet getirmesinin önüne geçilmesi ve daha rahat bir şekilde ödeyebilme imkanı sağlanması olarak amaçlandığı kaydediliyor.

Kurum, borçlunun "iş buldum" demesiyle birlikte öğrenim ve katkı kredi borcuna Devlet İstatistik Enstitüsü'nün belirlediği toptan eşya endeksi uygulayacak. Yurt-Kur yıllardır, aldıkları öğrenim ve katkı kredi borcunu ödemeyen 96 bin 579 kişiye haciz işlemi başlatmıştı. 2005 yılı verilerine göre öğrenim kredisi almış olan 137 bin 680 öğrenci ile katkı kredisi almış 119 bin 274 kişi yüksek öğrenimden mezun oldu.

Bu öğrenciler arasında işe giremeyenler, bu kanun değişikliğinden yararlanabilecekler. Ayrıca bakanlık SSK, emekli sandığı ve bağ kurda yaptığı araştırmalarla adres ve isimlerine ulaşıp 96 bin 579 kişiye icra takibi araştırmasında bunlardan 66 bin 802'sinin sosyal güvenceli olduğunu belirledi. Kanunda yapılacak borç ertelemesinin geçmiş yıllarda mezun olmuş borcunu ödeyememiş ve halen işsiz olan yaklaşık 30 bin kişi de kanun değişikliği kapsamında beyanlarıyla borçlarını yıllık olarak erteletebilecekler. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan geçen tek maddelik kanun değişikliğinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek, yasalaşması bekleniyor.