BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.466,14
HABER /  GÜNCEL

PKKya Yahudi desteği

PKK, Kandil Dağı eteğindeki köyleri boşaltıp, Zaho ve Akre bölgesine taşındı. Örgüt militan topluyor!

Abone ol

Güneydoğu’ya asker sevkıyatı yapılması ve sınır ötesi operasyon meselesi iki haftadır Türkiye’nin ana gündemini oluşturuyor. Sıfır noktasına konuşlanan askerlerin Kuzey Irak’a geçtiği, hatta sıcak temasta bulunduğu ileri sürüldü. Ama daha çok bölgeye sevk edilen asker sayısı tartışıldı. 200 bin askerin Güneydoğu’ya transfer edildiği dile getirilmişti çünkü. Ancak bu bilgi doğruluğunu giderek kaybetti; asker sayısı önce 130 bine, ardından 30 bine kadar düştü.

Şüphesiz bölgede ciddi bir hareketlilik olduğu gerçeği gün gibi ortada. Zaten buna yönelik açıklamalar da gecikmedi. Irak Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, “Bizi engelleyen, her türlü problem ve engelle karşılaşır. Hiçbir komşumuzun sınırlarımız içinde operasyon yapmasını istemiyoruz.” açıklaması yaptı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, sınır ötesi bir hareketliliğin olmadığını, durumun olağan bir hadise olduğunu söyledi: “Bu tedbirlerin Irak-Türkiye hududunun güvenliğinin sağlanmasına yönelik olduğu, her yıl bahar ayında mutadan alındığı ve Türkiye, Irak ve ABD görüşmelerinin gündeminde de bulunan PKK’nın Irak’taki varlığı ve faaliyetlerinin bu önemleri zorunlu kıldığı bildirilmiştir.”

Peki, sınırın öteki yakasında sıcak takip oldu mu? Türkiye’nin İran, Irak sınırına asker çekmesinin şimdilik rutin bahar operasyonu bir parçası olduğu belirtiliyor. Van ve Tunceli kırsalında, Çukurca bölgesi, Gabar Dağları civarında, Batman’ın Beşiri bölgesinde yapılan operasyonlardan kaçacak teröristlerin yolu hudut çizgisinde kesilmek isteniyor. Sadece bu değil, aynı şekilde İran tarafından sıkıştırılan PKK’nın İran kolu Pejak üyelerinin Türkiye’ye giriş koridorlarını kapatmak da askerî yığınağın amaçlarından biri. Ancak bütün bunlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırı aşıp bir operasyon yaptığı tezlerini doğrulamıyor. Zaten Türkiye’nin, sınırın öteki yakasında, sayıları 3 bin olduğu tahmin edilen çoğunluğu bordo berelilerden oluşan bir askerî grubu bulunuyor. İstihbarat birimlerine göre, bu askerler zaman zaman istihbarat toplamak amacıyla küçük gruplar halinde kısa mesafeli güvenlik derecesi yüksek operasyonlar yapıyor.

PKK PANİKTE

Türkiye’nin batı bölgelerinden asker sevkıyatı başlatmasıyla birlikte paniğe kapılan terör örgütü PKK art arda açıklamalar yaparak, masum rolüne büründü. Terörist Murat Karayılan, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri sınır ötesi operasyon yaparsa yanlış yola girmiş olur’ diyerek ‘böyle bir durumda T.C. güçlerine büyük zayiat vereceklerini’ iddia etti. Ama Karayılan’ın en ilginç açıklaması, Mesut Barzani ve Celal Talabani güçleriyle birlikte hareket etmek için çalıştıklarını aktarması oldu. Bu açıklamanın ardından, militanlar teçhizatlarıyla birlikte Kandil Dağı eteklerinde (Örgüt uzun süredir Kandil Dağı’nı kullanmıyor) bulundukları köyleri Karayılan’ın talimatıyla boşaltmaya başladı.

Örgütün ağır silahlı kanadını kontrolünde bulunduran Halk Savunma Güçleri (HPG) sorumlusu Cemil Bayık ile Murat Karayılan arasındaki çekişme örgütü iki parçaya ayırmış durumda. Bayık’ın, hareketlilikle birlikte ekibini Zaho’ya yakın yerleşim yerlerine çektiği belirtilirken, Karayılan’ın da grubunu Erbil tarafındaki Akre ve Kürt Yahudilerin yaşadığı alan olarak bilinen Berzenci bölgesine taşıdığı belirtiliyor. Türk askerinin muhtemel bir Kandil operasyonu, boş bir alana yapılacağı için başarısızlıkla sonuçlanması kuvvetle ihtimal. Teröristler gelişmiş köylere saklanırken aynı zamanda Akre bölgesinde bulunan ve Saddam Hüseyin döneminde kışla olarak kullanılan, daha sonra işkence kaleleri olarak anılan yerlerde yaşıyorlar.

Bin kadar militanın Akre kelesine yerleştiği, Karayılan’ın örgüt içi yazışmalarında ortaya çıkıyor. Bu kalede, halihazırda İran’dan kaçıp gelen yaklaşık 1500 kadar Kürt yaşıyor. Terör örgütünün konuşlanmak için daha çok Yezidi köylerini tercih ettiği de belirtiliyor. Örgüt militanları bir yerde en fazla 30 kişi kalıyor ve birbirlerini kod isimleriyle tanıyorlar. Haberleşmeleri de aynı şekilde gerçekleşiyor.

Türkiye’nin süpürme hareketi adı altında başlattığı büyük operasyon kaç PKK’lıya karşı yapılıyor? Türkiye’de sayıları 3 bin olan PKK’lılar son iki yıl içinde sayılarını 6 bine çıkararak bu oranda tutmaya çalışıyorlar. Yalnız örgüt yanlısı internet sitelerine ve kaynaklara göre bu 6 bin militanın 2 bini örgüte yeni katılmış ve çoğunluğu öğrenci olup yeteri derece ‘gerilla’ eğitimi almamış deneyimsiz kişilerden oluşuyor. Bu militanların önemli bir kısmının Gabar Dağları’nda bulunduğu belirtiliyor. Kuzey Irak’ta silah altındaki PKK’lı sayısı ise 5 bin olarak açıklanıyor ancak bu rakam duruma ve ihtiyaca göre değişebiliyor.

Şu anda ikiye bölünen örgütün 3 bin kadar militanı Karayılan ile birlikte hareket ediyor. Teröristlerin sayısının artması Kuzey Irak’ta bulunan ve 3 bin 500 Kürt’ün yaşadığı Mahmur kampından kaynaklanıyor. PKK’nın deneme alanına dönüşen bu kamptan ihtiyaca binaen militanlar zaman zaman silah altına alınıyor. Operasyon ihtimaline karşın buradan yüzlerce gencin silah altına alındığı ve eğitim gördüğü gelen haberler arasında.

KAMP KAMP PKK

Terör örgütünün elinde hava savunma füzeleri, uçaksavar ve havan topları bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın raporuna da yansıyan bu bilgiler dışında örgütün köy köy kamp haritası da çıkartıldı. İşte rapora yansıyan ancak sonrada durum ve konum olarak değiştiği bilinen PKK’nın Kuzey Irak’taki kampları:

Harun Kampı Bölgesi: Bir siyasi eğitim okulu ve arşiv bürosu, mühimmat, yakıt ve gıda depoları, 3 adet 14,5 mm’lik Dokça uçaksavar, 3 adet 82 mm’lik havan topu, muhabere santralı. Bu kamp geçen hafta boşaltılarak bilinmeyen bir bölgeye taşındı.

Tang-i Shiwadiza: Siyasi eğitim yeri, gıda ve yakıt depoları ile birlikte 4 adet Dokça uçaksavar, 3 adet 82 mm’lik havan topu bulunuyor.

Kenicenge Kampı: Sadece siyasi eğitim okulu olarak kullanılıyor.

Bokrisan Bölgesi: 30-40 militan bulunuyor. Askeri eğitim alınıyor bir nevi öncü birlik sayılıyor. 7 evde kalıyorlar.

Levje Köyü: 30’dan fazla ev bulunuyor. Köy Abdurrahman Erdalan adında teröristin sorumluluğunda. Buranın asli görevi haber ve istihbarat sağlamak.

Enze Köyü: 60’ yakın ev var. Irak’ta seçime giren PKK’nın partisi Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’nin ofisi konumunda.

Sarı-ı Sule Dağı: Dr. Viyan kod adlı teröristin sorumluluğunda bir hastane bulunuyor. Kampı korumak için 3 adet uçaksavar ve havan topu bulunuyor.

Gırnako ve Pişteşan Bölgeleri: İlk başta terör örgütü mensupları yoktu. Ancak son dönemlerde buraya uğradıkları belirtiliyor.

Zargali Köyü: Örgütün asayiş sorumlusu Hakkı kod adlı terörist bulunuyor. Asayişi sağlamakla yükümlü 30 terörist bulunuyor.

Kurtak Köyü: Kandil Dağı asayişine bağlı yol kontrol ekibi bulunuyor. Sayıları 15 ila 20 arasında değişen teröristler görev yapıyor. Bunların görevi en ufak şüpheli durumu veya kişiyi merkeze telsizle bildirmek.

Haşim Söylemez-AKSİYON