BIST 10.169
DOLAR 32,23
EURO 35,13
ALTIN 2.471,08
HABER /  DÜNYA

ABDden hassas mesaj

Irak'a operasyon hakkını saklı tutacağını ilan Türkiye'ye ABD yönetimi imalı bir mesaj yolladı.

Abone ol

ABD Dışişleri Sözcüsü, Genelkurmay Başkanlığı’nın dünkü açıklamasını değerlendirirken, sınırdaki bütün hareketlerin şeffaf ve Irak hükümetiyle anlaşmalı olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Irak sınırındaki askeri hareketliliğini yakından izleyen ABD yönetiminden dün yapılan Genelkurmay açıklamasına hızla yanıt geldi. Washington, Ankara’yı Irak’ın egemenliğine saygı göstermeye, şeffaf ve Irak hükümetiyle anlaşmalı olarak hareket etmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, bir gazetecinin, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu’nun dünkü açıklamalarına atfen, “Türk ordusu PKK’ya karşı Kuzey Irak’a girme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı. Bakan Rice ise geçen hafta onlara tam da bunu yapmamalarını söylemişti'' demesi üzerine, ABD’nin bu konuda Türkiye ile diyaloğu sürdürdüğünü belirtti ve şöyle konuştu:

“Irak’ın bütün komşularına Irak’ın egemenliğine saygı göstermeleri ve sınırları ilgilendiren her konuda Irak hükümetiyle birlikte çalışmaları, yaptıkları her şeyi şeffaf bir şekilde ve karşılıklı anlaşma yoluyla yapmaları çağrısında buılunuyoruz'' dedi.

PKK’nın, K. Irak’ta barınak bulması konusunun, “Türk hükümeti için çok hassas olduğunu'' bildiğini belirten Sözcü, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın son Ankara ziyaretinde konunun ele alındığını hatırlattı.

McCormack, “Irak hükümetinin kurulması ile birlikte, bu terörist unsurların peşine nasıl düşüleceği konusunda Türk hükümeti, ABD ve Irak hükümeti arasında var olan üçlü mekanizmayı yeniden canlandırabileceğimiz konusunda umutluyuz'' dedi.