BIST 10.479
DOLAR 32,26
EURO 34,90
ALTIN 2.424,77
HABER /  GÜNCEL

Bağışın böylesi görülmedi

Dünyanın en zengin ikinci adamı, servetinin yüzde 85'ini bağışlamaya karar verdi.

Abone ol

Dünyanın en zengin ikinci adamı olarak bilinen Amerikalı yatırımcı Warren Buffett, 44 milyar doları aşan servetinin yüzde 85'ini hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı. Buffet bağışının büyük bir kısmını, dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates tarafından yönetilen yardım vakfına yapacak.
Berkshire Hathaway isimli yatırım şirketinin başkanı 75 yaşındaki Buffett'ın, Bill ve Melinda Gates Vakfı'na bağışlayacağı 37 milyar dolarlık miktar, ABD tarihinde bir kişi tarafından gerçekleştirilecek en büyük yardım olacak. Bağışlanan rakam o kadar büyük ki, bununla Türkiye ekonomisinin 23 milyar dolar civarındaki cari açığını rahatlıkla kapatmak mümkün.

Forbes dergisi daha önce Gates'in servetini 50 milyar dolar, Buffett'ınkini de 44 milyar dolar olarak tahmin etmişti. Gates Vakfı kamu sağlığı konusunda, özellikle AIDS, sıtma, verem hastalıklarına karşı mücadelede uzmanlaşması ve eğitim bağışlarıyla biliniyor. Fortune Dergisi'ne göre, Buffett, yakın arkadaşı Bill Gates'in vakfı için elçilik yapmayı planlıyor. Gates de daha önce yaptığı açıklamada, başında bulunduğu Microsoft şirketinin günlük idaresini 2008 yılında bırakarak zamanının ve enerjisinin büyük bölümünü hayır işlerine ayıracağını bildirmişti.

75 yaşındaki Buffett'ın kurnazca gerçekleştirdiği yatırımlar sonunda sahip olduğu servetinin hemen hemen tamamı, sigortacılık ve enerji sektöründen jet kiralamaya kadar değişen konularda faaliyet gösteren Berkshire Hathaway isimli şirketinde yoğunlaşıyor. Buffett'in bağışlarının şirketi Berkshire Hathaway'in değerini azaltmayacağını düşündüğünü açıkladı.

Buffet'ın bağışlarının geri kalanı Susan Thompson Buffett Vakfı, Howard G. Buffett Vakfı, Susan A. Buffett Vakfı ve NoVo Vakfı'na gidecek. Buffett, geçtiğimiz sene ölen eşinin, her zaman servetlerini daha çabuk bir şekilde dağıtma taraftarı olduğunu açıkladı. Buffett, 'hayırseverliğin bugün için çok önemli olduğunu' söyledi