BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış açıkladı işte Gül'ün görev süresi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB İlerleme Raporu'nu değerlendirdi!

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu ve 2014 yılına kadar görev yapması gerektiğini söyledi. Bugün açıklanan AB ilerleme raporunun Türkiye için umut verici olduğunu söyleyen Bağış, raporda bazı çelişkilerin bulunduğunu söyleyerek bazı AB ülkelerini komisyona şantaj yapmakla suçladı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu'nun bugün açıkladığı AB İlerlere Raporu'nun kendileri için umut verici olduğunu söyledi. Bugün, Türkiye'nin, AB'ye üye ülkelerin raporunu çıkarması halinde 27 ülkenin raporunun Türkiye için hazırlanan raporun yanına bile yaklaşamayacağını iddia eden Bağış, bugün açıklanan raporun geçmiş raporlara göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Bağış geçmişte yayınlanan raporlarda işkence listelerinin, faili mechullerin yer aldığını hatırlattı.

AB'NİN TÜRKİYE İTİRAFI

Geçmişte 33 fasıl 18'i üzerinde siyasi engel varken bugün gelinen noktada 33 fasıldan 31'inde Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini söyleyen Bağış, AB'nin Türkiye'nin reformlar konusunda büyük ilerleme kaydettiğini bu raporla itiraf ettiğini söyledi. Bağış, Habertürk'teki açıklamasında şunları söyledi:

"Türkiye iktidarı ile muhalefetiyle elinden geleni yapıyor. Sorun yok mu var. Tutukluluk süreleri beni de rahatsız ediyor. Bu sadece bir takım medya mensuplarıyla ilgili değil. Bizim asıl sorunumuz yargının yeteri kadar hızlı ilerlememesi. Bugüne kadar Türkiye'nin yargı konusundaki alt yapı sorunlarına eğilinmemiş. Hükümetimiz döneminde yeni adliyeler inşa ediliyor, bilgisayar alt yapısına muazzam yatırımlar yapılıyor. Yeni hakim ve savcılara ihtiyaç duyularak bir takım, imtihanlar açılıp istihtam sağlanıyor. Bizim sekiz yıllık iktidarımız döneminde bir tane hakim ve savcı alamadık. Açılan imtihanlar bir şekilde iptal edildi. Bu sıkıntılar yüzünden sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlarda raporlara yansıyor."

"ŞANTAJ YAPAN ÜLKELER VAR"

Hazırlanan raporda bazı çelişkilerinde bulunduğunu söyleyen Bağış, AB'ye üye ülkelerin sayısı artıkça bazı pazarlıklarında gündeme geldiğini iddia etti. Bağış bu iddiasını bir adım ileriye taşıyarak, raporlara şantajla bazı cümlelerin eklendiğini söyledi. İşte Bağış'ın bu konudaki sert çıkışı:

"Sonuçta hazırlanan bu rapor Ayet değil birileri tarafından kaleme alınıyor. Ve 27 ülkenin farklı pazarlıklar sonucu, birbirlerine baskı ile ricayla, şantajla bazen de içerisine cümleler koyduğu bir rapor. Şimdi raporun içerisinde çelişkiler de var. İnançlara yönelik adımlar atılmış bunlara övgüler var bir yer de de Türkiye, azınlıklara yönelik baskı yapıldığı iddia eden bir cümle var. İşte o zaman raporda çelişki var. Anlıyoruz ki üye sayısı arttıkça rapora baskı yapan lobiler de artıyor."

GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ 7 YIL

AB raporunda Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili belirsizlik konusunda da soruları cevaplandıran Bağış, Gül'ün Anayasa değişikliği öncesi göreve geldiğini ve Meclis tarafından seçildiğini söyledi. Geçmişte olduğu gibi Meclis tarafından seçilenlerin 7 yıl görev yaptığını söyleyen Bağış, Gül'ün görev süresinin de bu nedenle 2014 yılında sona ereceğini iddia etti. İşte Bağış'ın şahsi yorumum dediği o açıklamaları:

"Cumhurbaşkanımız kendisi gibi Meclis tarafından seçilen diğer Cumhurbaşkanları gibi 7 yıl görev yapmalıdır. 2007'de seçildiği için görev süresi 2014'te dolmaktadır. Halk tarafından seçilen kendisinden sonraki Cumhurbaşkanımız ise 5 yıllığına seçilecektir. Dolduğunda ise bir kez daha aday olma hakkına sahiptir. Şu andaki Cumhurbaşkanımız ise seçildiğindeki Anayasa hükümleri gereği Meclis tarafından seçilmiştir ve 7 yıllığına seçilecektir. AB'nin bu konuda kafasının karışmasına ise anlam veremiyorum."