BIST 9.098
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,85
HABER /  GÜNCEL

Bağımsızlar meclisi boykot ediyor

YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilinin düşürülmesi kararı sonrası, BDP'nin desteklediği 36 milletvekili meclisi boykot etme kararı aldı.

Abone ol

YSK'nın Diyarbakır bağımsız milletvekili Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi kararı sonrasında, BDP destekli bağımsız milletvekilleri, meclisi boykot edeceklerini açıkladı.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un liderliğini yaptığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK), BDP destekli bağımsız milletvekillerine parlamentoya girmemeleri çağrısı yapmıştı.

BDP eski genel başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili Selahattin Demirtaş da, Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesini, iktidarın muhalefeti susturmaya çalışması olarak yorumlamıştı.

Demirtaş, Milliyet gazetesine verdiği demeçte "Biz altı eksikle Meclis'e gitmeyiz. Bir eksikle de gitmeyiz." demişti.

Hükümetten çağrı

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından yaşanan tartışmalar sürerken hükümetten sağduyu çağrısı yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, YSK kararına sert tepki gösteren BDP'lilere yönelik açıklamasında "parlamentoda yasama çalışmalarına katılacaklarsa şiddet dilinden uzak durmalılar" dedi.

Arınç ayrıca "haklı taleplere 2002'de nasıl 'evet' dediysek, yine 'evet' deriz" şeklinde de konuştu.

Meclis başkanı Mehmet Ali Şahin ise konuyla ilgili açılamasında "siyasetin alanıyla ilgili bir sorun varsa, bu mutlaka TBMM zeminide çözülmelidir" dedi.

İktidar kanadından yapılan bu açıklamalar, Dicle'nin meclise girebilmesi için yasal düzenleme yapılabileceğinin işareti olarak değerlendirilirken, olası bir çözüm olarak medyada 2002 yılında milletvekili seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan için yapılan yasa değişikliği tartışılmaya başlandı.

Bağımız milletvekili adayı olarak Diyarbakır'dan 77 bin oyla seçilen Dicle'nin milletvekilliği, hakkındaki "terör örgütü propagandası" suçundan kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) düşürülmüştü

Diğer tahliye talepleri bugün görüşülecek

Bu arada 12 Haziran seçimlerinde milletvekili olma hakkını kazanan diğer tutuklu sanıkların tahliye kararları bugün karara bağlanacak.

"Ergenekon" davası kapsamında tutuklu bulunan CHP milletvekili Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile, "Balyoz" davası sanıklarından MHP milletvekili korgeneral Engin Alan'ın tahliye istekleri bugün görüşülecek.

Özel yetkili cumhuriyet savcıları her üç ismin de tahliye taleplerinin reddi yönünde görüş belirtmişlerdi.

KCK davasından tutuklu bulunan ve bağımsız olarak milletvekili seçilen Kemal Aktaş, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Gülseren Yıldırım'ın tahliye talepleri de bugün görüşülecek.

Savcılık KCK tutuklusu vekillerin tahliyesi konusunda da olumsuz görüş belirtmişti.

Mahkemenin kararı bugün açıklaması bekleniyor.