BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Babacandan ateşkes dersi

Babacan Bağdat'a çıkarma yaptı. Listeyi Zebari'nin önüne koydu..

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ali Babacan Bağdat'ta Iraklı meslekteşi Hoşyer Zebari ile görüştü. Babacan Zebari'den PKK'nın üst düzey liderlerinin teslim edilmesini istedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile düzenlenen ortak basın toplantısında
konuşan Babacan, "Irak Devlet Başkanı Talabani terör örgütü PKK'nın ateşkes ilan edeceğini belirtmişti. Bu sizin tutumunuzda bir değişiklik yaratacak mı?" sorusuna karşılık şunları kaydetti:

"Ateşkes tabiri iki ülke arasında ya da düzenli ordular arasındaki
ilişkilerle ilgili kullanılır. Burada bizim karşı karşıya olduğumuz problem bir
terör problemidir."

Bakan ayrıca sınır ötesi operasyonun masada olduğunu ve gerektiğinde kullanacaklarını belirtti.

Zebari ise PKK'nın ilişkilerini zehirlemesine imkan vermeyeceklerinin altını çizdi. Ancak askeri yöntemlere soğuk baktığını ifade eden Zebari'nin görüşleri şöyle:

"Ortak bir tutum takınmamız gerekiyor. PKK da dahil ikili ilişkileri zehirlemesine imkan vermeyeceğiz.Bir dizi çözüm için ortak görüşmeler yapılacak.. Irak hükümeti işbirliği için Ankara'ya üst düzey heyet gönderecek.. . Askeri yöntemleri son seçenek olarak görüyoruz.
Sorun çok karmaşık ama ben iyimserim. K. Irak'taki istikrarın bozulmasını istemiyoruz. Türkiye PKK liderlerinin teslim edilmesini istedi."

Babacan ise askeri yöntemleri kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan destekleyen bir ülkedir. Öte yandan Türkiye terör problemi ile karşı karşıyadır.

Muhatabımız Irak merkezi hükümetidir. Heyet gönderme konusu değerlendirilecektir. Terörizmle mücadelede gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

Son bir ay içinde 42 vatandaşı PKK saldırıları ile kaybettik. Terörle mücadeleyi temel ilke olarak görüyoruz. Gerekli enstrümanları zamanı geldikçe kullanacağız.. Komşularımızdan teröre karşı destek bekleriz...
Ateşkes iki ülke arasında ilan edilir, PKK ateşkes yapamaz.