BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kamyon arkası yazılara veda

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı Meclis'e geliyor. Önemli değişiklikler var.

Abone ol

Önceki hükümet döneminde görüşülemeyen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yarın Meclis gündemine geliyor. Tasarıya göre, her şirket internet sitesi kurmak zorunda olacak.

TBMM Adalet Komisyonu, 22. dönemde Genel Kurul’da görüşülemediği için kadük olan ve bu dönem hükümet tarafından yenilenen 1.535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nı yarın görüşecek.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, geçen yasama döneminde kadük olan ve bu dönem yenilenen tasarının görüşme yöntemini, yarınki toplantıda karara bağlayacaklarını söyledi.

Komisyonun, TBMM İçtüzüğünün 77. maddesinde geçen dönem yapılan değişikliği dikkate alarak, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerden sonra, geçen döneme ait rapor ve metni benimseyebileceğini anlatan İyimaya, tasarının yeniden görüşülmesinin de gündeme gelebileceğini kaydetti.

50 YILLIK KANUN DEĞİŞECEK

Adalet Komisyonu, 1957 yılından beri uygulanan Türk Ticaret Kanunu’nu yürürlükten kaldıran, AB’nin ticaret hukukuna ilişkin müktesebatını Türk hukukuna uyumlaştıran, teknolojik gelişmelerin ticaret hukukuna etkileri konusunda çağdaş düzenlemeler içeren 1535 maddelik tasarıyı 18 Nisan 2007’de benimsemiş, ancak tasarı TBMM Genel Kurulunda ele alınamamıştı.

İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU

Komisyon gündemine yeniden gelen tasarıdaki bazı düzenlemelere göre, her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya bilgi toplumu hizmetlerine uygun hale getirmeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecek.

Anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) izin alınacak. SPK’dan izin almadan para toplayanlara, 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilecek.

ŞEHİRLERARASINDA PİDE, LAHMACUN YASAK

Tasarının kabul edilmesi durumunda, yolcu taşımacılığı açısından geleneksel alışkanlıklar terk edilecek, çağdaş düzenlemeler benimsenecek.

Yolcu hakları ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlere göre, taşıyıcı, yolcuları rahat bir yolculukla ve sağlıklı olarak gidecekleri yere ulaştırmakla, özellikle hava, ses, yer ve çevre kirliliğine meydan vermemek için gerekli düzeni kurmakla, gerekli diğer tüm önlemleri almakla yükümlü olacak.

Buna göre, şehirlerarası toplu taşım araçlarında, başkalarını rahatsız eden yiyecekler tüketilemeyecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

‘SOLLAMA BENİ, MAHCUP EDERİM SENİ’ YAZILARI SİLİNECEK

Toplu taşım araçlarının dış yüzeyinin de sade bir görünümde olması gerekecek. Kamyon ve dolmuşlarda sık görülen, “Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton”, “Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım”, “Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza”, “Aşk çekenin, yol gidenin”, “Yaklaşma toz olursun, geçme pişman olursun”, “Sollama beni, mahçup ederim seni” şeklindeki yazılar kaldırılacak.

SORUMLULUK SİGORTASI’ İLK KEZ TÜRK HUKUKUNDA

Sigorta hukuku alanında da yeni düzenlemeler getiren tasarıya göre, meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle ilgili olarak, “sorumluluk sigortaları” kavramı, Türk hukukuna ilk defa girecek. Zarar gören, uğradığı zararı doğrudan sigortacıdan isteyebilecek.

BİLEŞİK FAİZ UYGULAMASINA SON VERİLECEK

Ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenecek; kanuni, ana para ve temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek.

İŞYERİNE, ‘CHRISTIAN DIOR’UN KALFASI’ ASMAK YASAK

İşyerine, yanıltıcı şekilde “Paris’ten diplomalı terzi”, “Christian Dior’un kalfası”, “ödüllü çevirmen” gibi sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MÜŞTERİ YANILTILAMAYACAK

Malların, iş ürünlerinin veya faaliyetlerinin özellikleri, miktarı, kullanım amaçları, yararları veya tehlikeleri gizlenerek, müşteri yanıltılamayacak. Sadece açıklamalar değil, malın biçimi, paketlenme tarzı, etiketteki takdim gibi görsel algılamalar da yanıltıcı olmayacak.

Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması, haksız rekabet sayılacak. Bu haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenlere, 2 yıla kadar hapis ve para cezası verilecek.