BIST 10.171
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,46
HABER /  EKONOMİ

Babacan'dan acil kur rejimi uyarısı

Devlet Bakanı Ali Babacan, kur değişikliği tartışmaları konusunda uyardı, değişikliğin tüm birikimi götürebileceğini söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur tartışmaları konusunda, "Kur rejimi değişikliği bunca yıllık birikimi 1 gecede götürür" dedi.

Bir televizyon kanalındaki programa katılan Babacan, kurların vergi oranları gibi sık sık tartışılmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de serbest kur rejimi uygulandığını ve bunun tartışmaya açılmayacağının ilan edildiğini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

"Dışarıda tartışılır, isteyen istediğini söylemekte serbest. Ama Türkiye'nin istikrar noktasında gelmiş olduğu konumun ana direklerinden birisi bu kur konusudur. İnişlerde, çıkışlarda, dalgalanmalarda, krizlerde bizim ekonomimizi koruyan en önemli şok emme mekanizmasıdır serbest kur. Bunda değişiklik olmaz.

Serbest kur rejimi çerçevesinde yapılacak şeyler var. Ama önerilen şeylere bakıyoruz ki bunlar uygulanacak gibi değil. Nedir mesela? (Kur, şunun altına inmemeli, kur, şundan fazla olmamalı) Böyle dediğiniz zaman serbest kur rejiminden bahsetmiyoruz ki. Bunun getireceği tehlikeler, açık söylüyorum, kur rejimindeki bir değişiklik, bunca yıllık birikimi, 1 gecede siler, götürür."

Son kriz döneminde büyük para birimlerinin dolar, avro ve yenin birbirine karşı inip, çıktığına işaret eden Babacan, "(Türkiye'de şundan aşağı olmaz, bundan fazla çıkmasın) olmaz. Kim bunu yapacağım derse ya da yapmaya kalkarsa, ülkeyi büyük bir felakete sürükler açıkça söyleyeyim. Kurda bir hedef mümkün değil" dedi.