BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  EKONOMİ

Aziz Başkan'ın en zor kararı!

Fenerbahçeli yöneticiler ‘Şaibe olur’ diye Siirt'teki kendi barajlarının temel atma törenine katılmadılar!

Abone ol

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve kaptan Alex'in Başbakan Erdoğan'ı ziyareti başa baş giden şampiyonluk yarışının yarattığı gergin ortamda polemik konusu olmuştu. Bu ziyaretin sonrasında çeşitli komplo teorileri üretilmesi, Süper Lig'de son haftaya girilirken Fenerbahçeli yöneticilerin kendi barajlarının temel atma törenine katılmamasına neden oldu.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre: Siirt'teki barajın temel atma törenine hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan gelmesine rağmen Fenerbahçeli yöneticiler son dakikada, "Bu töreni bile aleyhimize kullanmaya çalışırlar" diyerek programı iptal etti. Durum, devletin zirvesine de iletildi. Aziz Yıldırım, Ali Yıldırım ve Murat Özaydınlı törene katılmadı.

Limak Holding'in Siirt'te Botan Çayı üzerindeki Alkumru Hidroelektrik Santrali'nin (HES) resmi açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende Alkumru'nun eteğinde planlanan ve Fenerbahçeli yöneticiler Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım, Mahmut Uslu, Ali Yıldırım ile Murat Özaydınlı'nın ortak olduğu Kirazlık Hidroelektrik Santrali'nin de temeli atıldı.

Projelendirme ve sondaj çalışmaları biten, yolları, kazı ve dolgu çalışmaları kısa sürede yapılan 80 milyon dolarlık Kirazlık Barajı'nın açılışında gözler Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile yöneticiler Murat Özaydınlı ve Ali Yıldırım'ı aradı. Baraja 16'şar milyon dolar yatıran ve yüzde 20'şer hisseye sahip olan üç ortağın törene gelmemesinin perde arkasında 'şaibe hassasiyeti'nin yattığı ortaya çıktı.

Gölgelenmesini istemiyorlar Şampiyonluk yarışında bir adım önde olan ve yarın Sivas Spor ile şampiyonluk maçına çıkmaya hazırlanan Fenerbahçe'nin adının gölgelenmesini istemeyen Başkan Yıldırım, Murat Özaydınlı ve Ali Yıldırım, yarıştaki rakibi Trabzonspor kanadından olumsuz bir yorum gelmesinin önünü kesmek için törene katılmadı.

Fenerbahçeli olduğu bilinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kritik maçlar öncesinde biraraya gelmekten kaçındıkları öğrenilen ve milyonlarca dolar yatırım yaptıkları barajın açılışına katılmayan 3 yöneticinin bu hassasiyeti, tören alanında uzun süre konuşuldu.

Kirazlık Barajı, Botan Çayı üzerinde Alkumru Barajı'nın 5 kilometre aşağısında inşa ediliyor. Ortakları nedeniyle "Fenerbahçe Barajı" olarak anılan Kirazlık Barajı'nda 5 ortağın yüzde 20'şer payı bulunuyor.

Her biri 15 MW'lık 3 adet kaplan tipi türbinden oluşan ve 2012 yılı sonunda devreye alınacak olan Kirazlık HES, 45 MW kurulu gücünde olup yılda 165 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Ellerini taşın altına koydular 19 Mayıs'ta yapılan açılış ve törende bir konuşma yapan Nihat Özdemir, Kirazlık Barajı'nın yatırım süreci hakkında, şöyle konuştu: "Alkumru Barajı'nı inşa ederken gündeme gelen Kirazlık Barajı için yatırım planlaması yaparken, konuyu Fenerbahçe Spor Kulübü'ndeki yönetici arkadaşlarımla paylaşarak, yatırımı birlikte gerçekleştirmeyi teklif ettim. Baraj ve bölgenin kapasitesi arkadaşlarımın da dikkatini çekti. Bu doğrultuda hep birlikte elimizi taşın altına koyduk. Kirazlık HES'in yatırımcı şirketi Baren Enerji, böyle kuruldu. Nehir tipi olarak planlanan Kirazlık HES, Alkumru Barajı'nın alt kısmına inşa edilecek olması sebebiyle baraj su yönetiminden yararlanacak. Böylece 2 baraj arasında sinerji de yaratmış olacağız." Başbakan'ın ziyaretini eleştirmişlerdi GEÇTİĞİMİZ ay Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile kaptan Alex de Souza Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etti. Ziyarette Alex Türk vatandaşlığına geçiş talebini Başbakan'a iletti. Ancak Trabzon'daki yerel medya ve Trabzonspor yöneticileri, bu ziyarete tepki göstererek farklı yorumlarda bulundu.

Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, ziyaretin olduğu hafta Trabzon maçına devlet memuru Bülent Yıldırım'ın, FenerBahçe maçına da yine devlet memuru Bünyamin Gezer'in verilmesinin manidar olduğunu ve Başbakanın ifadelerinin bu memurları etkilediğini söylerken, "Rakibimiz farklı yollara başvuruyor" suçlamasında bulunmuştu.

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ise ziyaretle ilgili, "Biz de Burak ile mi Başbakan'a çıkalım" yorumunu yapmıştı.

600 kişiye iş kapısı olacak ENERJİDEN turizme, inşaattan havalimanı işletmeciliğine kadar birçok sektörde iddialı oyunculardan biri olan Limak Holding'in 20 binin üzerindeki çalışanının 12 binden fazlası Doğu ve Güneydoğu'da bulunuyor.

Kirazlık Hidroelektrik Santrali'nin inşaatında 600 kişi çalışacak. 600 kişilik istihdamın yüzde 40'tan fazlası Siirt ve çevresinden sağlanacak. Alkumru'da çalışan 1.800 kişinin 600'ü de Siirt ve çevresindeki 23 köyden gelenlerden oluştu.

2012 yılı sonunda devreye girecek FENERBAHÇE Spor Kulübü yöneticilerinin ortak olduğu Kirazlık Hidroelektrik Santrali'nin 2011 yılında enerji üretmeye başlamasını planlanıyordu. Ancak sondaj ve projelendirme çalışmalarında bazı gecikmeler yaşandı. Ortaklar, geçen yıl sonunda tekrar projeyi hızlandırdı. Sondaj ve projelendirmeler yapıldı. Baraja giden yollar inşa edildi. Dolgu ve kazı çalışmaları yapıldı. Tüm altyapı çalışmaları kısa sürede tamamlandı ve Kirazlık Hidroelektrik Santrali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Mayıs'ta katılacağı törene yetiştirildi. Kirazlık Barajı, 2012 sonunda üretime başlayacak.