BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Azerbaycanda sağlık ücretsiz

Azerbaycan sağlık hizmetini ücretsiz hale getirdi. Gümrükçülere de süper zam yaptı.

Abone ol

Azerbaycan'da devlete ait sağlık kuruluşlarında hizmetler, Sovyet döneminde olduğu gibi yeniden ücretsiz hale getirildi.

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçeye tabi hastanelere gönderdiği genelgeyle, bugünden itibaren Azeri vatandaşları muayene, ilaç ve yatak gibi tedavi hizmetleri için para ödemeyecek.

Bakanlık yetkilisi Sultan Aliyev, bugüne kadar hastanelerde paralı hizmetten sağlanan gelirin yıllık sağlık bütçesinin yüzde birini teşkil ettiğini ve bunun da ciddi bir rakam olmadığını bildirdi.

Paralı sağlık hizmetinin kaldırılmasının genel bütçedeki artışla sağlandığını belirten Aliyev, geçen yıl 280 milyon dolar olan Sağlık Bakanlığı bütçesinin bu yıl 380 milyon dolara çıkarıldığını kaydetti.

Azerbaycan'da özel kuruluşlar dışında sağlık hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesi en çok düşük gelirli yoksulları sevindirirken, maaşları ortalama 150 dolar seviyesinde olan doktorların hastalardan şirinlik adıyla aldıkları hediye ve paraların da azalması bekleniyor.

Gümrükçülere süper zam

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yayımladığı bir kararname ile de devlet gümrük hizmetinde çalışanların maaşlarına 'süper zam' yapıldı. Buna göre, Devlet Gümrük Komitesi'nin rütbeli amirlerin maaşları yüzde 200 artarken, gümrük memurlarının ücretlerine de yüzde 170 zam yapıldı.