BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

GOPta kral sanat

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin sanat etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor

Abone ol

GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Goblen sanatçısı Handar Bayar’ın sergi açılışı öncesi yayınladığı mesajda ‘’Batı dünyasında çağı yakalayan ülkelere bakıldığında hepsinin sanatla iç içe olduğu görülür. GOP Belediyesi olarak her türlü sanat ve sanatçıyı ilkemiz olarak destekleyeceğiz’’ dedi.

İlk olarak Fransa’da ortaya çıkan Goblen Sanatının ülkemizdeki temsilcilerinden Handan Bayar 90 eserden oluşan eserlerini GOP Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergilemeye başladı. 1 -10 Şubat tarihleri arasında gezilebilecek olan sergide Mona Lisa başta olmak üzere birçok portre ve manzara görüntüsü goblen sanatının örnekleri olarak yer alıyor. Handan Bayar’ın sergisinin açılışını gerçekleştiren Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Nurgün Güngören, sanatın her alanını desteklediklerini belirterek, “Birbirinden değerli eserleriyle bu sergiyi açan sanatçımıza başarılar diliyorum” dedi.

GOBLEN NEDİR?

Telleri sayılabilecek türde kumaş üzerine renkli iplikle yapılan ve çoğu kez bir manzara, tarihi bir anı veya ünlü ressamların ünlenmiş resminin aktarılması şeklinde ortaya çıkan bir sanat eseridir. Hazır sert özel kumaşa basılmış resmin, renklerine uygun mouline ipliklerle işlenmesi şeklinde olabildiği gibi, düz fakat telleri sayılabilir kumaş üzerine modelden bakılarak, kumaşa aktarılması şeklinde yaygın iki yol vardır. Kraliyet Sanatı olarak Fransa da ortaya çıkan Goblen, 19. Yüzyılda Türkiye’ye gelmiş ve son zamanlarda hızla benimsenir olmuştur.

HANDAN BAYAR

1955 yılında Bulgaristan da doğdu. 1989 yılında ailesiyle birlikte anavatanı Türkiye’ye dönen Handan Bayar 2 çocuk annesidir. 30 yıldan bu yana el emeği göz nuru olan pano üzerine goblen çalışmalarını sürdüren Handan Bayar’ın 3. çocuğu gibi gördüğü, 90 adet eseri mevcuttur.