BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Altın ören bayanlar

Altın, İSMEK’li bayanların ellerinde sanat haline geliyor ve değerini arttırıyor.

Abone ol

Son yıllarda en güvenilir yatırım aracı olarak dikkat çeken altın, İSMEK’li bayanların ellerinde sanat haline geliyor ve değerini arttırıyor. İSMEK tarafından verilen altın ve gümüş hasır örme sanatı eğitimlerine her yaştan kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Çeşitli işlemlerden geçirilerek tel iplik haline getirilen altını ören kadınlar, hem özgün eserler yaratıyor hem de bu işten maddi gelir elde edebiliyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) tarafından Kadıköy Kurs Merkezi’nde “Altın Hasır Örme Sanatı” kursu açıldı. Tüm İstanbulluların ücretsiz olarak yararlanabildiği kursta eğitim almaya başlayan kadınlar altın ve gümüş madenlerinin işlenmesiyle ortaya çıkarılan tel iplikleri örerek kolye, bilezik, küpe, kemer, saat kayışı benzeri eşyalar üretiyorlar. Hasır örme eğitimi, yıllardır evinde oturan ekonomiye ve sosyal hayata faydası sınırlı kalan binlerce ev hanımının hayatına katkı yapmayı, kadınlarımıza üretim ve istihdam konusunda destek olmayı amaçlıyor.

Karadeniz bölgesine özgü hasır örme sanatı dünya çapında ilgi görüyor. Özellikle Trabzon ve çevresindeki illerde nesillerdir uygulanan bu yöntem bölge kadınları için önemli bir istihdam yaratıyor. Ülkemizde göçün yaygın olması, kültürel anlamda çeşitliliği de arttırıyor. İstanbul’da yaşayan Karadenizli vatandaşlar kadar İstanbullu kadınlar da İSMEK hasır örme kursuna büyük ilgi gösteriyorlar. Kursiyerlerin bir kısmı bu işi öğrenerek bir kuyumcularda çalışmayı düşündüklerini, bir kısmı ise kendileri ve yakınları için özgün takılar yapmak amacıyla kursa katıldıklarını söylüyorlar.

Tamamen el emeği, göz nuru olan hasır örme sanatı, 31-32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılıyor. Altın hasır ören kişi “Örücü” olarak adlandırılıyor ve kazancı aylık bin YTL’ye ulaşabiliyor. Tamamen el işçiliğine dayanan bu sanatın öğrenilmesi için en az 1 yıl bir ustanın yanında eğitim görmek gerekiyor. Eğitim sürecinde başlangıçta maliyeti düşük olan bakır ve gümüş tellerle pratik yapılıyor. Kursiyer kendisini geliştirdikten sonra altın örme aşamasına geçiyor. Bu aşamada isterse kendi belirlediği bir desen üzerinde, isterse daha önce yapılmış ürünlerden örnek alarak örme yapıyor.

Hasır Örme Yapımı:

21-22 ayar altın, 0,31-32 mikron kalınlığında çekilerek iplik benzeri tel haline getirilir. Bu teller belirli bir ısıya maruz bırakıldıktan sonra tekrar soğutulur. Bu işleme dağlama adı verilir. Özel bir kimyasal madde ile temizlenen bu altın iplik artık örme aşamasına hazırdır. Tek bir tel kullanılarak, ekleme yapılmadan örme işlemi gerçekleştirilir. Örme aşamasında çifte adı verilen ince uçlu bir alet kullanılır. Tel çekme, dokuma işleminin ardından ürün şimşir tokmakla dövülür. Basit hatalar ve kırıkların giderilmesi amacıyla üzerinde kaynak yapılan ve kalemle rötuşlanan ürün temizlenerek son halini alır. İsteğe göre ürüne inci, elmas benzeri değerli taşlar ya da toka eklenebiliyor.

İSMEK

1996 yılında 3 kurs merkezinde 3 branşta 141 kursiyer ile eğitimlerine başlayan (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) İSMEK, günümüzde 201 kurs merkezinde, 106 branşta ücretsiz sanat ve meslek eğitim imkanı sağlayan dev bir organizasyona dönüşmüş durumda. Bugüne kadar İSMEK tarafından eğitim verilen kişi sayısı 550 bini geçti. İSMEK’te yürütülen doğrudan eğitim çalışmaları yanında, halk seminerleri, söyleşiler, konferanslar, fuarlar, yerel sergiler, konulu sergiler, genel sergi, satış, yarışma ve yayın gibi eğitim sürecini destekleyici mahiyette çok sayıda çalışmaya imza atılıyor.