BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aytaç Durak'a protesto şoku!

'İmar partisi ve şaibe' iddiaları nedeniyle MHP'li Mustafa Tuncel, CHP'li Bekir Sıtkı Özer ve Ahmet Cevdet Yağ, Durak'a sert çıktı.

Abone ol

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ilk oturumu "imar partisi ve şaibe" iddiaları nedeniyle CHP ve AKP'li meclis üyelerinin meclis salonunu terk etmesi yüzünden tamamlanamadı.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ilk oturumu 19 madde görüşülmek üzere Başkan Aytaç Durak başkanlığında toplandı. Sakin bir atmosferde başlayan toplantı, Başkan Durak'ın bazı yerel gazetelerde imar komisyonuyla ilgili yapılan 'İmar Partisi' yakıştırmalarına atıfta bulunarak, bu benzetmelere hak verdiğini söylemesiyle ortam bir anda gerildi. Uzun bir süredir İmar Komisyonu toplantılarına katılmadığını, bazı üyelerin, komisyona gelmesi, kararlara iştirak etmesi ve gerektiğinde kendilerini yönlendirmesi için talepte bulunduğunu anlatan Durak, "Gazete kupürleri burada, 'İmar Partisi' yakıştırmaları var. Bana da öyle geliyor. Bu sebeple bulanık havanın biraz dağılması için bekledim, komisyonlara katılmadım" dedi.

Bu sırada, Çukurova Belediyesi Başkanı Yıldıray Arıkan'ın "Başkanım bu haberlerdeki bilgi ve belgeler hep Büyükşehir Belediyesi'nden gidiyor gibi" demesi üzerine Başkan Durak, "Ben vermedim. Haberi ben yazdırmadım. Komisyonda yaşananları ve şaibeleri deşifre ettiği için yazan arkadaşı arayıp tebrik ettim" diye konuştu.

Adana'da 47 yıldır değişik kademelerde belirli görevler yaptığını, buralarda hiç kimsenin kendisine dönüp hakkını alamadığı, haksızlık yaptığını iddia edemeyeceğini vurgulayan Başkan Durak, "Halk bana bu yetkiyi verdi ise bundan böyle sert şekilde şaibe iddialarının üzerine gideceğim. Bilgi ve belge geldiği anda sorumluluk benimdir. Üstüne gideceğim. Bundan böyle İmar Komisyonu'nda alınan kararlar önce bana gelecek. İnceleyeceğim, danışacağım. Uygun görürsem meclis gündemine alacağım. Yine böyle bir gündem talebi var. Bazı meclis üyelerinin imzası var. Şimdi gündeme almayacağım" dedi.

ÖZER VE YAĞ BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ

Bunun üzerine oturduğu yerden ayağa kalkan CHP'li Bekir Sıtkı Özer, "Sayın Başkan orada bir hak gaspı var. Bir şaibe yok. Gündeme almak zorundasınız" diye tepki gösterdi.

Söz alan İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Cevdet Yağ da, Başkan Durak'ın yaptığı konuşma ile kendilerini töhmet altında bıraktığını savunarak, "Komisyonumuzda en ufak şaibeli bir işlem yoktur. Zamanında sizin yaptığınız 1/5000'lik imar planı üzerinden ilçe belediyesi 1/1000'lik imar düzenlemesi yaparak göndermiş. Biz bunu gündeme alıp onaylamak durumundayız. Kanuna aykırı bir durum yok. Reddetme yetkimiz yok. Burada eski belediye başkanının arsası ile ilgili bir hak gaspı var. Bu meclisteki insanlar çok şerefli insanlardır. Töhmet altında bırakılamaz" dedi.

TUNCEL: "İMAR PARTİSİ BAŞKANI BENİM"

Yağ'dan sonra söz alarak kürsüye gelen MHP'li Başkanvekili Mustafa Tuncel, söz konusu haberlerde İmar Partisi olarak yakıştırılan yapılanmanın başındaki isim olarak kendisinin kastedildiğini belirterek, "Başkan beni burada konuşmam için tahrik ediyor. Burada gündeme alınan maddelerin yüzde 99'u sizin tarafınızdan getirilmiştir. Şaibe uyandıracak bir şey varsa açıkça söyleyiniz. Meclisi şaibe altında bırakamazsınız. Hem bu gazetelerin boş yazdığını, okumaya değer olmadığını söylüyorsunuz sonra kendi yazdırdığınız yazıları getirip burada okuyorsunuz. Burada yakın zaman önce bir okul arsası gündeme geldi. Arkadaşımızın biri merak edip araştırmış. Meclis gündemine geldikten bir gün sonra tapudan satışı yapılan arsa sizin çıktı. Eşiniz adına bir arsayla ilgili yapılan imar değişikliği yüzünden yargılananlardan biri de benim. Siz burada haksız rant sağlandığını söylüyorsunuz. Ama eşinizin arsası ile ilgili düzenlemenin yapıldığı meclis toplantısına gelip başkanlık ediyorsunuz. Bu meclis komisyonunda hiçbir şaibeli konu yok. Eğer komisyon başkanı imza atmaya imtina ederse, imar komisyonu başkanlığına ben talibim" dedi.

Tuncel'in konuşmasından sonra CHP'li meclis üyeleri oturdukları yerden ayağa kalkarak Başkan Durak'a şaibeli olarak kimi kastettiğini açıklamasını istedi. Başkan Durak'ın buna olumsuz cevap vermesi üzerine AKP'li ve CHP'li üyeler Başkan Durak'ı protesto ederek oturumu terk etti.

Durak, üyelerin çoğunluğu oturumu terk ettiği için meclisin devam etmesinin etik olmayacağını söyleyerek oturumu Salı gününe erteledi.