BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.431,95
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aydın Valisi Başbakana özendi!

Vali Coş, İncirliova Acarlar Beldesi’nde bir törende yaptığı konuşmada, ülkenin genç nüfusunu koruması için vatandaşların çocuk yapmasını istedi.

Abone ol

Vali Hüseyin Avni Coş “Aile planlamasını abartmayın, yoksa 2038’de Fransa gibi oluruz” diye konuştu.

2000’li yılların başında kız çocuklarını okula göndermeyip erken yaşta evlendirilmesi ile Türkiye gündemine düşen Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Acarlar Beldesinde Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’un nüfus planlamasına karşı sözleri ziyarete damgasını vurdu.

Acarlar’da düzenlenen bilgisayar kursunu başarıyla tamamlayan ilköğretim öğrencilerine, sertifikalarını ve Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlıklı işyerlerine verilen belgeleri takdim eden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, program kapsamında beldede Aydın Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan halısahanın temelini atıp, Acarlar Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Anıtını açtı.

Yaklaşık 10 yıl önce okul çağındaki kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi haberleri ile ülke ve dünya basınında uzun süre yer alan Acarlar Beldesi’nde düzenlenen törenlerde konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, Türkiye nüfusunun gittikçe yaşlandığını dikkat çekerek “Nüfus planlaması konusunda ısrarcı olmamamız lazım. Büyüyen ülkemize genç nüfus lazım. Bu avantajımızı korumamız için Acarlıların üzerine düşeni yaptığını biliyorum. Bizler nüfus artışının getirdiği ihtiyaçları devlet olarak karşılayacağız. Başbakanımızın da bu yönde talepleri var. Burada iş ailelere düşüyor. Doğum kontrolü deyip de bu işi abartmamak lazım. Gelişmek istiyorsak genç nüfus avantajımızı kullanmalıyız. Acarlar halkını bu sebepten dolayı kutluyorum” dedi.

2038’DE FRANSA GİBİ OLURUZ

Konuşmasında Fransa’daki genç nüfusun azalmasına değinen Hüseyin Avni Coş, Fransa’da çalışacak genç nüfus kalmadığını belirterek, “Yapılan hesaplamalara göre 2038 yılında bizim de Fransa’dan bir farkımız kalmayacak. Bizim bugün sahip olduğumu genç nüfus potansiyelini korumamız gerekli. Başbakanımız da bu konuyu sürekli gündeme getiriyor. Türkiye’de bugün bir ailenin en az 3 çocuk sahibi olması gerekiyor. Biz de bu gelişme potansiyelini daha olumlu çizgiye yönlendirecek maddi ve manevi alanda kalkınmış, sosyal sorunların çözümünde gelişmişlik gösterilmesi için gayret göstereceğiz” diye konuştu.

ACARLAR’I ÖRNEK GÖSTERDİ

Genç nüfusun yoğun olduğu Acarlar Beldesini örnek gösteren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Bugün Acarlar dediğinizde tüm Ege Bölgesi’nde çalışkanlığı ile örnek gösterilen bir belde akla geliyor. Acarlarlılar neredeyse tüm Ege’deki pazarlarda var. Bu dayanaklılık tamamen genç nüfusa bağlı. Acarlarda yaş ortalaması bugün 35’in üstünde olsa ticarette bu kadar başarılı olamazlardı” dedi.

NÜFUS AYNI ORANDA ARTMALI

Türkiye’deki nüfus artışının bölgelere göre orantısız geliştiğini sözlerine ekleyen Vali Coş, “Batı Bölgeleri nüfus planlamasında biraz daha ketum davranıyor. Önceden nüfus planlaması dendiğinde 3 çocuk deniyordu şimdi 1’e kadar indi. Artık aileler çocuk yapmaktan bile kaçınıyorlar. Ama farklı bölgelere baktığınızda bu böyle değil. Bu oran her bölgede mutlaka aynı olmalıdır” şeklinde konuştu.