BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  POLİTİKA

Aydın Menderes kabri başında anıldı

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, vefatının dördüncü yılında bugün kabri başında anıldı.

Abone ol

Eski milletvekili Aydın Menderes ölümünün 4. yılında kabri başında anıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ölüm yıldönümünde Menderes ailesinin yanındaydı.

Soylu, twitter hesabında kabir ziyaretinden fotoğrafları paylaşıp "Aydın Menderes Beyefendiyi anıyoruz bugün. Onu seven dostlarımız ve Ümran Menderes Hanımefendi ile..." diye yazdı.

İstanbul Topkapı Anıtmezar'da yapılan anma töreninde Menderes için Kur'an-ı Kerim okundu katılanlara helva dağıtıldı.

Anma programı öncesinde  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, saat 09.00'da Akgün Otel'de merhum Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes'in de katılımıyla kahvaltı düzenlendi.

Menderes için yarın İzmir Karşıyaka Girne Bulvarı 51 numaradaki, Ümran Menderes'in kuzeni Asuman Menderes'in evinin önünde lokma döktürülüp mevlit okutulacak

Ayrıca, Menderes ailesinin çiftliğinin bulunduğu Aydın'ın Koçarlı ilçesi Çakırbeyli mahallesinde ve Muğla'nın Marmaris ilçesinde Eski Cami önünde Cuma günü namazdan sonra lokma döktürüleceği öğrenildi.

AYDIN MENDERES KİM?

1946'da Adnan Menderes ile Berin Menderes'in son çocuğu olarak dünyaya geldi. 1964 yılında TED Ankara Kolejini bitirdikten sonra yüksek ögrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde tamamladı (1968). Bir süre serbest ticaret ile uğraştı. Siyasete 1970 yılında Aydın'da Demokratik Parti İl Başkanı olarak girdi. Askerliğini 1976'da İskenderun'da Yedek Subay olarak tamamladı. 1977 yılında Adalet Partisi Konya Milletvekili ve 1978 yılında aynı partinin Genel İdare Kurulu Üyesi oldu. 12 Eylül sonrasında 10 yıl siyasetten yasaklılar kapsamında yer aldı. 1987'de bu yasaklar kaldırıldıktan sonra uzun süre siyasete dönmedi. 1991 yılında Ümran Polat ile evlendi.

Mayıs 1993'te kurucusu olduğu Büyük Değişim Partisi genel başkanlığına seçildi. Ocak 1994'te, bu partinin Demokrat Parti ile birleşmesiyle Demokrat Parti genel başkanı oldu. 1995 Genel Seçimleri'nden hemen önce Refah Partisi'ne geçti ve bu partiden İstanbul Milletvekili seçildi. 1996 yılında aynı partinin Genel Başkan Yardımcılığına getirildi.

15 Mart 1996 tarihinde, RP İstanbul milletvekili Metin Işık'la beraber Refah Partisi'nin Antalya, Belek'te düzenlediği parti içi eğitim toplantısına giderken Afyon'un Sandıklı ilçesi yakınlarında trafik kazası geçirdi. Kaza nedeniyle boynundan aşağısı felç olan Aydın Menderes tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdürmek zorunda kaldı.

1999 yılında Fazilet Partisi'nde (FP) İstanbul Milletvekili seçildiyse de, Merve Kavakçı'nın basına yansıyan bazı sözleri ve FP yönetiminin bu sözleri tekzip etmemesi üzerine kısa süre sonra partisinden istifa etti. 2001 yılında Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katılan Menderes, 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde bu partiden Aydın Milletvekili adayı oldu, ancak DYP'nin seçim barajının aşamaması nedeniyle milletvekili seçilemedi.

Seçimlerden sonra, 14 Aralık 2002 tarihinde yapılan DYP 7. Olağan Kongresi'nde genel başkanlığa adaylığını koydu, ancak kongre günü adaylıktan çekildi. Kongreden kısa süre sonra, genel başkanlığa seçilen Mehmet Ağar için "Mehmet Ağar'la siyasal sonuçlar doğuracak bir birliktelik benim için söz konusu değildir" açıklamasını yaparak DYP'den istifa etti. Ancak ertesi yıl DYP'ye geri döndü. Hüsamettin Cindoruk’un genel başkanlığa seçilmesinin ardından 20 Mayıs 2009 da Demokrat Parti’den istifa etti.

2006’dan 2010’a kadar Tercüman Gazetesinde köşe yazıları yazan Aydın Menderes, 2010 Eylülünden itibaren Yeni Asır Gazetesinde pazar, pazartesi ve çarşamba günleri çıkan yazılarıyla köşe yazarlığını devam ettirdi. Menderes, siyaset dışındaki günlerini Aydın, Çakırbeyli'deki aile çiftliğiyle meşgul olarak geçirmekteydi.

1996'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamının son 15 yılını felçli olarak geçiren Menderes, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Atatürk Hastanesi'nde 23 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Topkapı’daki Anıtmezar'da babası Adnan Menderes'in yanına defnedildi.