BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.515,22
HABER /  GÜNCEL

Ayakkabı almanın incelikleri

Yanlış ayakkabı kullanımı ve özellikle bayanların topuklu ayakkabı giymesi ayak ve ayak bileği hastalıklarına neden oluyor.

Abone ol

Ancak ayakkabı almanın püf noktaları var.
Genellikle başparmakta meydana gelen kemik çıkıntısı, topuk ağrıları ve parmakların üst üste binmesi bu hastalıkların en önemli belirtileri arasında yer alıyor.


İzmir'de kurulan Türkiye'nin ilk ve tek "Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları Kliniği"ne başvuran hastaların yüzde 60'ını bayanlar oluşturuyor. Kliniğin kurucusu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Umur Aydoğan, ayak ve ayak bileği konusunda daha çok bayanların rahatsız olma nedeninin modaya uymak için yüksek topuklu ve sivri burunlu dar ayakkabılar giymeleri olduğunu söyledi. Hastanelerin ortopedi bölümüne yapılan başvuruların yüzde 30'unun ayak ve ayak bileği ağrıları ile ayaklarda meydana gelen şekil bozukluklarının oluşturduğunu belirten Opr. Dr. Aydoğan, "Hastaların çoğu ancak ağrı olduğunda kliniğe başvuruda bulunuyor. Yanlış ya da gecikmiş tedavi nedeniyle teşhisinde çok zorlandığımız vakalarla karşılaşıyoruz" dedi.


Ayaklarındaki problemden dolayı kliniğe başvuranların daha çok kadınlar olduğunu vurgulayan Aydoğan, "Gün içinde giydikleri ayakkabılar ayaklarına uygun olmadığı halde moda olmasından dolayı yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılarla gün boyunca dolaşıyorlar. Dolayısıyla en büyük problemleri, ayak bileğinde ağrı, kemik çıkıntısı, parmak tarafında ve tarak kemiklerinde ağrı oluyor" diye konuştu.


Ayak ve ayak bileğinde oluşan problemlerin genellikle genç yaşlarda anlaşılmadığını söyleyen Aydoğan, problemlerin 40 yaşından sonra tarak kemiğinin altında bulunan yağ yastıklarının incelmesinden dolayı başladığını, bayanların birçoğunun rahatsızlıklarından dolayı 35 yaş sonrasında ameliyat olmak zorunda kaldığını bildirdi. Opr. Dr. Umur Aydoğan, ayakkabı seçiminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu:


"Modaya uygunluğundan çok ayakkabının ayağınıza uygunluğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Ayakkabıyı öğleden sonra veya 2 saat yürüdükten sonra almalısınız. Ayakkabının yürüdükçe açılması kesinlikle doğru değildir. Ayakkabı ilk giydiğinizde rahatsa rahattır. Ayakkabı şeklini değiştirirse sıkıntı yaratır, ayakta deformasyon olur."