BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Avrupa sınırları kaldırıldı

AB’nin 24 ülkesi arasında artık sınır kalmadı. Herkes kıtada seyahat edebilecek

Abone ol

Önceki geceden itibaren AB’nin dokuz ülkesi daha Schengen bölgesine katıldı. Böylece demir perde tamamen yıkılmış oldu.

Komünist Doğu Avrupa’daki demir perdenin kaldırılmasına, 18 yıl önce Berlin Duvarı’nın yıkılışı ile tanık olan dünya, Doğu ve Batı Avrupa arasındaki son fiziksel sınırların kaldırılmasını da önceki geceyarısı şampanyalarla kutladı. AB’nin 2004’de birliğe katılan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Letonya, Malta, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Slovenya’dan oluşan dokuz ülkesi, AB içinde sınırları ortadan kaldırılması ve tek bir dış sınırı oluşturulması anlamına gelen ’Schengen bölgesine dahil olarak’ sembolik açıdan Doğu Avrupa’daki demir perdenin yıkılmasının son noktasını da gerçekleştirmiş oldu. 

Kıbrıs gelecek yıl katılıyor


AB’nin bir ucundan diğer ucuna, Estonya’dan Portekiz’e kadar sınırların kaldırılması sayesinde, Avrupa’da yaşayan 400 milyon insan, Batı’dan Doğu’ya serbest dolaşma özgürlüğüne kavuştu. Artık birliğin 27 ülkesinin 24’ü arasında yol ve deniz ulaşımında sınır bulunmayacak.

Mart ayından itibaren hava kontrolleri tamamen kaldırılacak. Gelecek yıl Kıbrıs Rum kesimi ve İsviçre de bu bölgeye katılacaklar. Kendi sınırlarını korumak için İngiltere ve İrlanda, Schengen bölgesine katılmazken, çiçeği burnundaki üyeler Romanya ve Bulgaristan, birgün sıranın kendilerine gelmesini umut ediyorlar. Bu iki ülkenin sınırsız Avrupa’ya katılabilmesi için sınır güvenliklerini artırmaları ve gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Schengen anlaşması 1985 yılında, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Almanya ve Fransa’dan oluşan beş ülke arasında imzalandı. Schengen alanı ortak seyahat ve sığınma kurallarını kapsıyor. Üye ülkeler vizeye tabi tutulan üçüncü ülkelere aynı kuralları uyguluyor. Schengen’in genişlemesinin Türkiye üzerindeki etkisi ise şöyle olacak:
* Herhangi bir Schengen ülkesi için alınan vize 24 ülkede geçecek.
* Kısa süreli bir giriş için vize ücreti 60 euro olarak belirlendi. Schengen vizesi almaya da standart getirildi.
* Bütün bu düzenlemeler İngiltere ve İrlanda’yı kapsamayacak.